Principiile Steganografiei Digitale si Aplicarea lor Utilizand Fisiere Grafice

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 4
1. Introducere in steganografie digitala 6
1.1 Definitia steganografiei digitale 6
1.2 Metode de codificare si identificare 6
1.3 Metode utilizate in steganografie 6
1.4 Metode suplimentare in steganografie 7
1.5 Steganografie contra criptografie 8
1.6 Aspecte pozitive ale steganografiei 8
2. Sisteme de marcare transparenta 10
2.1 Definitii 10
2.2 Proprietatile marcarii transparente 11
2.3 Aplicatii posibile ale marcarii transparente 13
2.4 Principii de baza ale marcarii transparente 15
2.4.1 Insertia marcajului 16
2.4.2 Detectia marcajului 17
2.4.3 Metoda schimbarii celui mai putin semnificativ bit 20
2.5 Atacuri asupra sistemelor de marcare 25
2.5.1 Clasificarea atacurilor 26
2.5.2 Atacurile de tip protocol 28
2.5.3 Atacurile de estimare 29
2.5.6 Atacul de remodulare 30
3. Marcarea fragila pentru diverse forme ale informatiei digitale 31
3.1 Marcare fragila pentru imagini 31
3.3 Marcarea pentru semnalele audio 35
3.2 Marcarea pentru secvente video 38
4. Stocarea imaginilor 43
4.1 Stocarea imaginilor in memorie 43
4.2 Stocarea imaginilor in fisiere 44
4.2.1 Caracteristicile comune ale fisierelor de imagine 45
4.2.2 Formate uzuale pentru fisierele de imagine 46
4.2.3 Ierarhia de clase propusa pentru lucrul cu fisiere imagine 47
4.3 Descrierea formatelor fisierelor de imagine 49
4.3.1 Formatul DIB (Device Independent Bitmap) 49
4.3.2 Formatul BMP 50
4.3.3 Citirea unei imagini BMP 51
4.3.4 Scrierea unei imagini BMP 51
4.3.5 Formatul PCX 51
4.3.6 Codificarea RLE (Run-Length Encoded) 52
4.3.7 Antetul fisierului PCX 52
4.3.8 Citirea unui fisier PCX 54
Concluzii 56
Bibliografie 57
Anexe 59


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Cuvintul Steganografie vine din limba greaca unde steganos inseamna ascuns si graph scris. Am putea spune ca steganografia este stiinta de a scrie mesaje ascunse astfel incit existenta lor sa fie cunoscuta numai de destinatar si expeditor. 
In domeniul tehnologiilor informationale, steganografia reprezinta metoda de a ascunde mesaje (fisiere) in alte fisiere mai mari si anume in imagini de tip jpg, bmp, in fisiere audio (mp3 sau wav) sau chiar video (avi) fara a exista posibilitatea de a afla de existenta mesajelor.
Steganografia nu trebuie confundata cu criptografia. Acesta din urma face ca un mesaj sa devina indescifrabil, dar existenta lui este vizibila, pe cand steganografia ascunde existenta mesajului si nu mesajul.
Tot de steganografie este legat si conceptul de Watermarking si anume inglobarea informatiilor de copyright intr-un fisier audio sau imagine astfel incat fisierul sa contina info despre autor si copyright fara ca cineva sa stie despre existenta lor si sa le poate sterge/modifica. Mesajul este ascuns in interiorul fisierului acoperitor in "clar" astfel incat oricine banuieste existenta mesajului il poate recupera. Majoritatea programelor de steganografie realizeaza comprimarea, criptarea si abia apoi ascunderea mesajului. Astfel folosind strong criptography, atat existenta mesajului este ascunsa cat si mesajul in sine. Steganografia si criptografia nu se exclud, fiecare are alt scop. Exista momente cind un mesaj criptat trezeste suspiciune si atunci steganografia reprezinta solutia.
Exista foarte multi algoritmi de steganografie, foarte cunoscut fiind algoritmul care modifica LSB (least segnificant bit). Daca vom schimba pentru fiecare byte, bitul cel mai putin semnificativ al fiecarui pixel cu un bit care compune mesajul pe care vrem sa-l ascundem, atunci efectul asupra fiecarui pixel este atat de mic incit imaginea modificata ramine practic aproape identica cu originalul. In realitate ochiul uman nu poate sesiza vreo diferenta intre imaginea modificata (in care se ascunde mesajul) si cea originala.
Interesant este ca LSB este 1 sau 0, deci avem sanse de 50% ca nici macar sa nu fie nevoie sa modificam bitul cel mai putin semnificativ. Acelasi principiu se poate aplica si fisierelor audio (wav, mp3) sau video doar ca in loc sa se modifice pixeli se modifica frecventele audio. Diferentele trec complet neobservate de urechea umana. Facind un calcul simplu pentru fiecare 8 biti ai lui "cover-file", un bit este informatia care compune mesajul ascuns, deci 12,5% din imagine reprezinta mesajul ascuns. Astfel intr-un fisier jpg de 500KB putem ascunde un alt fisier de 62,5KB. In practica informatia ascunsa reprezinta intre 5% si maxim 10% din cover-file. Bineinteles ca exista si contra-masuri si atacuri impotriva steganografiei. Steganaliza este stiinta care se ocupa cu spargerea algoritmilor de steganografie si descoperirea fisierelor care ascund alte mesaje secrete (la fel cum criptanaliza se ocupa cu spargera algoritmilor de criptare).
1. Introducere in steganografia digitala
1.1 Definitia steganografiei digitale
Steganografia reprezinta modalitatea de ascundere a unui mesaj in alt mesaj. In mod clasic, un mesaj plaintext (text simplu) sau cyphertext (text cifrat) este inclus intr-o fotografie digitala. Pentru un observator neavizat este doar o fotografie; ea poate ascunde insa informatii suplimentare foarte importante. 
Ca urmare a aparitiei tot mai multor dificultati la nivel guvernamental sau local, asigurarea securitatii datelor se indreapta in prezent catre steganografie, noul venit in ierarhia de securitate, adaugand un nivel nou in cadrul sistemelor de protectie a datelor. Desi metodele steganografice au fost folosite de mult timp, ele si-au gasit abia recent un loc aparte in domeniul comunicatiilor digitale. Instrumentele moderne folosite in steganografie sunt situate deja in domeniul software, avind un grad de diversificare destul de mare, ceea ce permite includerea informatiei in locuri ca: nume de fisiere, spatiu neutilizat de pe disc, transmisii efectuate pe retea, coduri executabile. 
1.2 Metode de codificare si identificare 
Trecerea de la sistemele analogice la cele digitale pentru stocarea si transferul datelor a oferit pe de o parte o modalitate mai rapida, ieftina si foarte eficienta de lucru cu o cantitate mare de date, dar pe de alta parte a avut un efect negativ la nivel de securitate a transmisiei datelor. 
1.3 Metode utilizate in steganografie 
Prima ar fi stripping-ul. Aceasta reprezinta una dintre cele mai simple tehnici folosite in steganografie. Aceasta presupune modificarea oricarui titlu al textului urmarit, in scopul de a introduce elementele noi de informatie. Desi in teorie poate reprezenta o solutie buna, in practica stripping-ul pune doua probleme: indepartarea titlului nu constituie o modificare atit de importanta incat sa poata puna probleme serioase la o analiza statistica sau structurala a mesajului ramas; mesajul si depozitul de plasare al acestuia sunt identice, ceea ce usureaza foarte mult detectia. 
O alta metoda este tehnica LSB. Aceasta este cea mai comuna tehnica de steganografie, fiind utilizata in general in fisiere in care unii biti sunt mult mai susceptibili la alterare decit altii. Ca urmare, fisierele audio sau video reprezinta tintele preferate pentru aceasta tehnica. Prin LSB sunt schimbati doar cei mai putin semnificativi biti din mediul respectiv. 
Tehnica LSB este folosita in mod obisnuit pentru a ascunde informatie in imaginile grafice. Cele mai simple formate (bmp, pcx, gif) exprima culorile ca biti, care apoi vor descrie pixelii dintr-o imagine. 
Substitutia reprezinta o alta metoda de ascundere a datelor, dar, spre deosebire de varianta LSB, substitutia actioneaza prin modificarea datelor la nivel logic si nu la cel al bitilor. Schemele de substitutie reprezinta mesajul ca pe o parte integranta a depozitului de date, intr-un mod care sa convinga observatorul ca totul este normal. Spre deosebire de celelalte tehnici, in acest proces rolul observatorului este foarte important. 
Schemele de substitutie utilizeaza in mod normal fisiere text ASCII, documente HTML sau coduri de programare pentru a ascunde datele in interiorul lor. Metodele clasice utilizate se bazeaza pe: punctuatie incorecta, greseli de ortografie, spatii goale prezente la sfirsitul liniilor, spatierea suplimentara a cuvintelor, sau pur si simplu litere nou introduse, in functie de continutul textului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile Steganografiei Digitale si Aplicarea lor Utilizand Fisiere Grafice.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!