Probleme Actuale ale Pietei Muncii in Romania

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Am ales tratarea acestei teme de licenta, "Probleme actuale ale pietei muncii din Romania", datorita faptului ca in aceasta criza economica piata muncii se confrunta cu foarte multe probleme si este influentata de foarte multi factori.
Aceasta tema de licenta este o lucrare complexa, care analizeaza interdependentele dintre piata muncii si celelalte piete existente, ecilibrul dintre cererea si oferta de munca.
De asemenea, am identificat problemele cu care se confrunta piata fortei de munca din Romania la momentul actual si modul de solutionare al acestora.
Somajul este una dintre cele mai grave probleme ale pietei muncii, in special in aceasta criza economica cu care se confrunta Romania.
Obiectivul realizarii acestei teme de licenta este de a studia problemele pietei muncii si in special, a somajului.
Piata muncii este locul in care se confrunta cererea cu oferta de munca. Activitatea economica este dependenta de factorul munca, considerat cel mai important factor de productie, alaturi de capitalul si pamantul. Acest factor de productie, factorul munca, se obtine prin intermediul pietei muncii. Tranzactiile efectuate pe aceasta piata au ca obiect munca sau forta de munca.
Aceasta lucrare este structurata pe trei capitole, doua de circa 20 de pagini care trateaza teoria si unul de aproximativ 22 de pagini care trateaza partea practica.
Primul capitol, intitulat Piata muncii din Romania, defineste conceptul de piata a muncii, trasaturile pietei muncii, functiile si particularitatile pietei fortei de munca.
Particularitatile pietei fortei de munca trateaza caracteristicile specifice ale acesteia, pentru ca comparativ cu celelalte piete (piata de capital si piata bunurilor si serviciilor) aceasta necesita mai multe reglementari deoarece obiectul tranzactiei il reprezinta factorul uman.
Al doilea capitol, numit Probleme ale pietei fortei de munca din Romania, trateaza detaliat principala problema a pietei muncii, si anume, somajul. Somajul este un efect negativ major al dezechilibrului dintre cererea si oferta de munca. Capitolul trateaza pe scurt si alte probleme ale pietei fortei de munca, cum ar fi salariile mici sau lipsa pregatirii practice a tinerilor absolventi.
Capitolul al treilea se numeste Studiu de caz. Acest capitol trateaza cea mai importanta problema a pietei fortei de munca la nivelul judetului Botosani. In acest capitol, am realizat o cercetare asupra somerilor inregistrati la AJOFM Botosani, printr-o ancheta pe baza de chestionat. 
Esantionul cercetarii a fost reprezentat de 50 de someri, inscrisi la AJOFM Botosani.
Am elaborat patru ipoteze ale cercetarii, dintre care una sau doua s-au dovedit a fi false iar concluziile cercetarii le voi prezenta in finalul lucrarii.
Concluziile vor releva faptul ca problema somajului este destul de grava pentru un judet mic si fara industrie ca Botosani-ul, dar ca somerii fac eforturi pentru a-si schimba statutul de somer in persoana lucratoare.
Capitolul 1: Piata muncii in Romania
1.1 Continutul si trasaturile pietei muncii
Elementul principal in evolutia economico-sociala a oricarei tari il constituie resursele umane (potentialul uman) de care dispune aceasta, resurse care reprezinta populatia activa a tarii respective la un moment dat. Potentialul uman trebuie privit in primul rand ca un consumator colectiv, lucru reprezentat de populatia totala si in al doilea rand ca un producator colectiv, lucru reprezentat de resursele de munca, adica numarul, experienta si gradul de pregatire al acestora.
In orice conditii de timp si spatiu, activitatea economica implica factorul munca, considerat cel mai important factor de productie. Forta de munca este definita de Angela Bacescu-Carbunaru ca exprimand " numarul persoanelor capabile de munca, respectiv acea parte din populatie care dispune de ansamblul capacitatilor fizice si intelectuale care ii permit sa desfasoare o activitate utila la un moment dat." Astfel, munca este definita ca "cheltuirea constienta a fortei de munca". 
,,Omul este mai mult decat o marfa" astfel incat piata fortei de munca este un loc deosebit atat in teoria cat si practica economica, deoarece este o piata derivata si cea mai reglementata. Piata are un caracter eterogen, cuprinde mai multe segmente delimitate pe tipuri de activitati, pe zone economice, pe profesii, categorii si grade de calificare, pe sexe si varste etc. Fiind o piata derivata, piata muncii primeste influente ale celorlalte piete si genereaza efecte asupra celorlalte piete si asupra tuturor sectoarelor economico-sociale. In figura 1.1, se pus in evidenta legaturile dintre piata muncii si celelalte piete.
In acceptiunea unor autori, ,,piata fortei de munca sau piata muncii reprezinta spatiul economico-geografic unde se confrunta, la un moment dat , cererea cu oferta de munca, se negociaza angajarea lucratorilor, marimea salariului, conditiile de munca etc. Ea exprima si sistemul relatiilor si al tranzactiilor care permite echilibrarea cererii si a ofertei de forta de munca."


Fisiere in arhiva (1):

  • Probleme Actuale ale Pietei Muncii in Romania.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Abel B. Andrew, Bernanke S. Ben, Croushore Dean, Macroeconomics, editia a IV-a, Ed. Pearson Addison Wesley, Boston, 2008.
2. Academia de Studii Economice, Facultatea de Economie Generala, Catedra de economie si politica economica, Economie, editia a VII-a, Ed. Economica, Bucuresti, 2005.
3. Andrei C. L., Economie, Ed. Economica, Bucuresti, 2007.
4. Bacescu-Carbunaru A., Macroeconomie intermediara, Ed. Universitara, Bucuresti, 2005.
5. Burda M., Wyplosz C., Macroeconomie. Perspectiva europeana, Ed. All Beck, Bucuresti, 2002.
6. Burda Michael, Wyplosz Charles, Macroeconomics, editia a IV-a, Ed. Universitatii Oxford, New York, 2005.
7. Ciucur D., Gavrila I., Popescu C., Economie. Manual universitar, editia a II-a, Ed. Economica,Bucuresti, 2001.
8. Ciutacu C., Economia Romaniei. Piata muncii, Ed. Expert, Bucuresti 2001.
9. Cretoiu Gh., Cornescu V., Bucur I., Economie, editia a III-a, Ed. C. H. Beck, Bucuresti, 2001.
10. Dornbusch Rudiger, Fischer Stanley, Startz Richard, Macroeconomie, Ed. Economica, Bucuresti, 2007.
11. Drobota N., Aceleanu M. I., Ocuparea resurselor de munca in Romania, Ed. Economica, Bucuresti, 2007.
12. Dudian M., Economie, Ed. All Beck, Bucuresti, 2005.
13. Golea P., Parvei I., Bazele economiei, Ed. ExPonto, Constanta, 2007.
14. Hardwick Ph., Langmead J., Khan B., Introducere in economia politica moderna, Ed. Polirom, Iasi, 2002.
15. Ignat I., Lutac Gh., Micro si macroeconomia, Ed. Sedcom Libris, Iasi, 2004.
16. Ionescu C.,Economie. Volum 1. Macroeconomie, Ed. Economica, Bucuresti, 2007.
17. Ionescu V. R., Gavrila E., Elemente de macroeconomie, Ed. Economica, Bucuresti, 1999.
18. Ison Stephen, Wall Stuart, Economics, editia a IV-a, Ed. Pearson Education, Boston, 2007.
19. Krugman Paul, Wells Robin, Macroeconomics, Ed. Worth Publishers, New York, 2006.
20. LeRoy Miller Roger, VanHoose D. David, Macroeconomics. Theories, policies and international applications, editia a III-a, Ed. Thomson South-Western, Ohio, 2004.
21. Manolescu A., Managementul resurselor umane, editia a III-a, Ed. Economica, Bucuresti, 2001.
22. McConnell R. Campbell, Brue L. Stanley, Economics. Principles, problems and policies, Ed. McGraw Hill Irwin, New York, 2002.
23. Munteanu A. V., Bucur-Sabo M., Irimia M., Butnariu A., Economie, Ed. Sedcom Libris, Iasi, 2005.
24. Oprescu Gh., Piata muncii. Teorii. Politici. Tranzitii in Romania, Ed. Expert, Bucuresti, 2001.
25. Paraianu M., Economia Romaniei. Piata paralela a muncii, Ed. Expert, Bucuresti, 2003.
26. Popescu C. C., Pohoata I., Capital uman, capital social si crestere economica, Ed. Universitatii "Al. I. Cuza" Iasi, 2007.
27. Prahoveanu E., Fundamente de teorie economica (Essential economics), Ed. Sylvi, Bucuresti, 1999.
28. Prodan A., Managementul resurselor umane, editia a IV-a, Ed. Sedcom Libris, Iasi, 2006.
29. Stiglitz E. Joseph, Walsh E. Carl, Economie, Ed. Economica, Bucuresti, 2005.
30. Stirbu E., Economie. Elemente de teorie fundamentala. Elemente de microeconomie. Elemente de macroeconomie, Ed. Sedcom Libris, Iasi, 2005.
31. Stone W. Gerald, CoreMicroeconomics, Ed. Worth Publishers, New York, 2008.
32. Witztum Amos, Economics. An analytical introduction, Ed. Universitatii Oxford, New York, 2005.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!