Probleme Actuale privind Oferta Turistica a Statiunilor de Litoral Mamaia si Halkidiki

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
La sfarsitul secolului XX si inceputul celui de-al treilea mileniu, industria turismului si a calatoriilor reprezinta, pe plan mondial, cel mai dinamic sector de activitate si, in acelasi timp, cel mai important generator de locuri de munca. In perspectiva secolului XXI este acceptata ideea ca economia mondiala va fi dirijata de trei supraindustrii ale serviciilor: tehnologia informatiilor, telecomunicatiile si industria turismului si a calatoriilor. 
Sectorul turistic reprezinta o sursa principala de redresare a economiilor nationale a tuturor tarilor care dispun de resurse turistice importante. Produsul turistic este solicitat permanent in fiecare an, sezon sau chiar zilnic, de un segment tot mai mare de populatie din toate zonele globului, indiferent de existenta unor situatii conjuncturale care se manifesta pe plan local sau regional. 
Turismul are un impact puternic asupra economiei nationale, avand un efect multiplicator. Astfel, orice unitate monetara intrata in economia tarii, a unei regiuni, a unei statiuni de destinatie turistica, stimuleaza economia si nu o singura data, ci in reprize separate. 
Potentialul turistic remarcabil al Romaniei este dat atat de resursele naturale (varietatea reliefului, clima, flora, fauna, hidrografie), cat si de resursele antropice (vestigii arheologice, monumente istorice si arhitectonice, muzee, case memoriale). 
O parte importanta a ofertei turistice o constituie resursele turistice antropice. Vestigiile arheologice sunt legate de formarea si continuitatea poporului roman, vechile cetati de pe litoralul Pontului Euxin, ruinele de la Orastie. Monumentele istorice si arhitectonice au valori deosebite pe plan mondial: manastirile si bisericile din Bucovina (Moldovita, Voronet, Putna), cu fresce exterioare, bisericile din lemn din Maramures, cetatile si castelele din Transilvania, monumentele din orasele foste capitale ale Tarilor Romanesti. La toate acestea se adauga elementele de folclor, satele turistice (cu specific etnofolcloric, cultural-istoric, peisagistic), muzeele si casele memoriale care sporesc atractivitatea zonei. 
Potentialul natural si caracterul carpato-danubiano-pontic al tarii determina varietatea formelor de turism care se pot practica: turismul de litoral, turismul in Delta Dunarii, turism montan, turism balnear, etc.
Desi activitatea turistica din aceasta zona se caracterizeaza printr-o sezonalitate puternica, turismul de litoral este considerat cea mai importanta forma de turism din Romania. Litoralul ofera, pe langa resursele naturale: plaja, apele marii si resurse balneare (ape termominerale, namoluri sapropelice). Pe litoralul romanesc al Marii Negre (244 km) sunt amenajate 12 statiuni turistice (Navodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinesti, Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn), cu o capacitate de cazare de 126.900 locuri, reprezentand 43,3 % din spatiile de cazare, locuri situate in peste 260 hoteluri de diferite categorii.
Resursele naturale bogate ale Romaniei ofera multe oportunitati pentru o puternica dezvoltare a turismului. Pana acum acest sector a urmarit o strategie a concurentei prin preturi mici pentru turisti cu posibilitati financiare modeste si sufera de o lipsa de calitate si strategie care ar putea sa-i creasca competitivitatea fata de alte tari din regiune. 
O piata europeana deschisa va pune mari probleme firmelor romanesti din punctul de vedere al flexibilitatii, al calitatii, al preturilor, al distributiei si al promovarii. 
Pe langa decor, istorie, insule frumoase, soare stralucitor si mare albastra, Grecia are de oferit si un confort modern in toate colturile ei. De aceea a devenit acum una dintre cele mai preferate tari din Europa si din Orientul Mijlociu pentru petrecerea vacantelor. Aproape toate hotelurile sunt noi si dotate cu toate amenajarile moderne. Magia Greciei are efect asupra fiecarui turist din clipa in care paseste pe pamantul ei. 
HALKIDIKI este peninsula aflata in nordul Greciei, compusa din trei brate de pamant - Kassandra, Sithonia, Muntele Athos - aruncate in Marea Egee asemeni tridentului lui Poseidon. Halkidiki este un loc fascinant, plin de contraste: 500 km de litoral cu plaje de nisip alaturi de mici golfuri sculptate in stanca, paduri de pini oglindite in mare, un paradis natural situat la mica distanta de Salonic.
Statiunea Mamaia este cea mai renumita statiune de pe Litoralul Romanesc. Situata la N de Constanta intre Marea Neagra si Lacul Siutghiol este statiunea de pe litoral cu cea mai mare capacitate de cazare, aproximativ 31 000 de locuri. Statiunea Mamaia a fost inaugurata in 1906 si a devenit in scurt timp cea mai importanta destinatie turistica pentru turistii din Romania. Mamaia este unica prin latimea foarte mare a plajei (peste 100 m) si lungimea de peste 8 km. Calitatea inalta a nisipului asigura conditii foarte bune pentru efectuarea curelor helio-marine (baile de soare si de mare). Poate rivaliza cu celebrele plaje de la Cannes sau Saint Tropez fiind acoperita cu un nisip deosebit de fin sau chiar cu faimoasa plaja sud-americana Copacabana.
Lucrarea de fata isi propune sa sublinieze deficientele turismului litoral romanesc, printr-o comparatie cu turismul grecesc. Insa pentru a putea prezenta aceasta paralela intre statiunea Mamaia din Romania si statiunea Halkidiki din Grecia, trebuie mai intai sa dam o definitie a turismului si sa prezentam a componentelor sale. 
CAPITOLUL 1.
ELEMENTE INTRODUCTIVE PRIVIND TURISMUL DE LITORAL
In conditiile respectarii si promovarii principiilor de dezvoltare durabila, turismul constituie un mijloc de protejare, conservare si valorificare a potentialului istoric, cultural si folcloric al unei tari.
1.1. Definitie si concepte, forme ale turismului de litoral
Ca o definitie a turismului, unanim acceptata, putem spune ca acesta reprezinta ,,ansamblul relatiilor si fenomenelor care rezulta din deplasarea si sejurul persoanelor in afara domiciliului lor atata timp cat sejurul si deplasarea nu sunt motivate printr-o stabilire permanenta si activitate lucrativa oarecare" sau o alta definitie, ar fi urmatoarea:
Turismul este un domeniu de activitate cu un profil complex, reunind un ansamblu de servicii si bunuri proprii mai multor sectoare de activitate, fiind punctul de interferenta a acestora. Turismul asigura legatura intre prestatori si turisti prin vanzarea serviciilor de catre prestatori catre turisti. 
Serviciile turistice pot fi considerate subproduse turistice si pot fi grupate dupa importanta lor in realizarea produsului turistic, fiind structurate pe trei categorii: principale, secundare si auxiliare. 
Sectorul turistic reprezinta o sursa principala de redresare a economiilor nationale a tuturor tarilor care dispun de resurse turistice antropice si naturale importante. 
Industria turismului reprezinta, pe plan mondial, cel mai dinamic sector de activitate si, totodata, cel mai important generator de locuri de munca. Turismul apare ca un fenomen economico-social specific civilizatiei moderne, puternic ancorat in viata societatii si ca atare influentat de evolutia ei. 
Este considerat turist strain orice persoana care se deplaseaza pe o durata de cel putin 24 de ore intr-o alta tara diferita in cea in care se afla domiciliul sau obisnuit, pentru propria placere sau pentru alte motive (familiale, de sanatate, in interes de afaceri, pentru a participa la diferite manifestari internationale sau misiuni de orice natura etc.) .
De-a lungul anilor, expertii in turism au formulat mai multe definitii pentru termenul de turism. 
Astfel, McIntosh si Goeldner au introdus notiunea conform careia turismul este o activitate interactiva, sustinand ca ,,turismul poate fi definit ca fiind suma fenomenelor si relatiilor rezultata din interactiunea turistilor cu prestatori". 
Expertul in turism Dann G.M.S. sustine ca ,,turismul nu este doar un proces interactiv intre oameni, dar si un mijloc de a promova pacea in lume".


Fisiere in arhiva (1):

  • Probleme Actuale privind Oferta Turistica a Statiunilor de Litoral Mamaia si Halkidiki.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!