Probleme Legate de Dezvoltarea Agriculturii in Romania dupa 1989

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.2
I. Evolutia agriculturii in Romania dupa 1989.3
I.1. Consideratii generale.3 
I.2. Principalele probleme care au influentat dezvoltarea agriculturii in Romania dupa 1989.5
I.3. Contributia agriculturii la dezvoltarea economica.6
I.4. Raportul industrie - agricultura, echilibru esential in economia romaneasca.6
II. Politici agricole.8
II.1. Politica comerciala agricola.8
II.2. Politica agricola nationala fata de PAC.10
III. Studiu de caz: Agricultura Romaniei in perioada 2004-2008.11
IV. Concluzii si propuneri.28 
Bibliografie.31


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Agricultura, cultivarea pamantului pentru a creste plante a constituit ramura principala de la inceputurile civilizatiei. Ea asigura cea mai mare parte a alimentelor, materialelor necesare pentru imbracaminte si alte materii prime pentru industrii.
Cand europenii au descoperit tinuturile indepartate, ei au gasit multe culturi exotice. Grabiti sa le exploateze, ei au pus rapid la punct un sistem comercial care a dezechilibrat drastic balanta ecologica si economica a multor tari cu economie agrara.
Inca de la inceputul anilor 1500, aventurierii portughezi si spanioli, urmati de britanici, olandezi, francezi si germani, au inceput colonizarea suprafetelor vaste situate la tropice. In Europa a crescut mult cererea pentru produsele care proveneau doar din regiunile tropicale sau sub-tropicale, printre care condimentele si bauturile. Se cereau si materiale pentru industrie, cum ar fi bumbacul sau cauciucul. Prelucrarea ulterioara si exportul unor marfuri atat de valoroase au stimulat mult dezvoltarea comertului mondial, atat in domeniul alimentar, cat si al materiilor prime. Cererea pentru produse ca bumbacul sau cauciucul a dus la schimbarea caracterului agriculturii in tarile tropicale, mai ales atunci cand terenurile destinate agriculturii de subsistenta erau inlocuite cu cele comerciale.
In prezent jumatate din populatia globului lucreaza in agricultura, o mare parte practicand agricultura de subzistenta. Impactul economic al agriculturii de subzistenta pe piata mondiala este mic. Recoltele sunt produse pentru familia agricultorului, sau pentru oamenii din acea comunitate si cei mai multi dintre acesti agricultori sunt saraci.
Agricultura de subzistenta este adesea criticata ca ar fi ineficienta din punct de vedere al productivitatii. Dar, pe de alta parte, productia realizata pe o suprafata este adesea foarte buna. Ea este o forma de agricultura adaptata mediului local decat alte forme de agricultura, cum ar fi cele tehnologizate care utilizeaza masini si produse chimice.
Agricultura se bucura astazi de o deosebita atentie in toate tarile lumii, indiferent de nivelul de dezvoltare economica. In lumea contemporana tarile cele mai dezvoltate din punct de vedere economic sunt si cele mai mari producatoare si exportatoare de produse agricole.
CAPITOLUL I
I. Evolutia agriculturii in Romania dupa 1989
I.1. Consideratii generale
Revolutia romana din decembrie 1989 a marcat profund spatiul rural romanesc. Intr-o perioada extrem de scurta au avut loc modificari de esenta in structura proprietatii funciare, au disparut unitatile agricole socialiste, locul lor fiind luat de noile tipuri de exploatatii (gospodarii individuale, asociatii de familie, societati agricole, societati comerciale, regii autonome), schimbandu-se radical organizarea economico-sociala a agriculturii, in vederea asezarii ei pe sistemul economiei de piata (ca de altfel intreaga economie romaneasca).
Debutul acestor schimbari, prefigurate inca din Declaratia din 22 decembrie 1989, il constituie Decretul lege 42/1990 . Potrivit acestui decret, se acordau in folosinta 0,5 ha fiecarui fost membru cooperator si se desfiintau cooperativele agricole de productie din zonele agricole nefavorabile.
In primavara anului 1991 este promulgata Legea fondului funciar (Legea 18/1991) care are mai multe functii: una de restituire a proprietatii funciare, una de constituire a proprietatii (avand caracter de reforma agrara) si una de dizolvare a cooperativelor agricole de productie. Aceasta lege a adus schimbari de esenta in regimul funciar. Au fost inlocuite vechile structuri funciare de proprietate din economia socialista (proprietatea socialista de stat si cea cooperatista) cu proprietatea privata.
Pentru trecerea economiei romanesti la economia de piata este in mod obiectiv necesara privatizarea. Agricultura este prima ramura din economia nationala care demareaza acest proces, prin aplicarea Legii fondului funciar. Dreptul de proprietate asupra pamantului s-a stabilit prin reconstituirea acesteia pentru toti membrii cooperatori care au adus pamant in cooperativele agricole sau pentru mostenitorii acestora. Limita maxima de teren pentru care se face reconstituirea a fost de 10 hectare echivalent arabil pe o familie.
Asa dupa cum s-a specificat, o a doua functie a Legii 18/1991 a fondului funciar a fost aceea de reforma agrara, in sensul ca s-a constituit dreptul de proprietate si pentru cooperatorii care au lucrat in ultimii trei ani in cooperativa si care nu au adus pamant la infiintarea cooperativei. Aceste categorii de persoane au primit 0,5 hectare echivalent arabil.
O alta prevedere importanta a legii a fost aceea ca terenurile proprietate de stat, care apartin domeniului public, raman in administrarea acestuia. In felul acesta, persoanele carora pamantul le-a fost trecut in proprietate de stat ca urmare a unor legi speciale, devin actionari la societatile comerciale infiintate pe baza Legii nr.15/1991 . Bineinteles ca de aceste terenuri beneficiaza si mostenitorii lor. Aceste categorii de persoane, urmare a aparitiei Legii arendei (Legea nr. 16/1994) , pot lua in locatiune suprafete de teren detinute in cadrul acestor societati comerciale si dupa expirarea perioadei minime de arendare, isi pot exploata terenul in mod liber, in calitate de proprietar. In acest fel a luat nastere in agricultura un puternic sector privat care detinea in 1992: 69,8 % din terenul agricol, 79 % din terenul arabil, 51,8 % din pasuni si fanete, 67,4 % din vii si livezi. Ponderea sectorului privat a atins in anul 2000 95.0 % din terenul agricol, 96.5% din terenul arabil, 94.0 % din pasuni si fanete, 95 % din vii si livezi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Probleme Legate de Dezvoltarea Agriculturii in Romania dupa 1989.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!