Probleme, Riscuri si Avantaje ale Unificarii Monetare Europene

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE.3
Capitolul 1. Teoria integrarii monetare europene si Uniunea Monetara.4
1.1 Teoria integrarii monetare europene.4
1.1.1 Teoria, istoricul si etapele realizarii Uniunii Monetare.4
1.1.2 Unificarea monetara, necesitate a dezvoltarii prezente si viitoare a 
Uniunii Monetare - argumente pentru o unificare monetara.6
1.2 Uniunea Monetara Europeana.8
1.2.1 Tratatul de la Maastricht referitor la Uniunea Monetara. Cadrul juridic al introducerii EURO.8
1.2.2 Criteriile de convergenta economica.11
1.2.3 Sitemul European al Bancilor Centrale (SEBC).13
1.2.4 EURO - moneda oficiala a Uniunii Europene.15
Capitolul 2. Implicatiile introducerii EURO asupra relatiilor valutare internationale.18
2.1 Avantajele, dezavantajele, riscurile si implicatiile introducerii EURO.18
2.1.1 Avantajele si dezavantajele introducerii monedei unice europene.18
2.1.2 Riscurile si implicatiile introducerii monedei unice europene.20
2.2 Efectele introducerii EURO asupra mediilor de afaceri, persoanelor fizice si juridice, tarilor membre.22
2.2.1 Efectele introducerii EURO asupra mediilor de afaceri.22
2.2.2 Efectele introducerii EURO asupra persoanelor fizice si juridice.28
2.3 Adoptarea monedei unice europene de catre Romania si impactul acesteia asupra evolutiei economiei romanesti.34
CONCLUZII .40
BIBLIOGRAFIE.45


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Avand in vedere rolul pe care il detine moneda unica europeana EURO in cadrul tarilor din Zona EURO, dar si in cadrul tarilor care nu fac parte din Zona EURO, am considerat oportuna si de stricta actualitate abordarea in cadrul acestei lucrari de licenta a avantajelor, dezavantajelor si riscurilor unificarii monetare, respectiv efectele introducerii EURO asupra mediilor de afaceri, persoanelor fizice si juridice, efectele introducerii EURO asupra tarilor membre ale Uniunii Europene - cazul Romaniei.
Mi-am exprimat optiunea pentru aceasta tema din dorinta de a analiza in amanunt istoricul, etapele realizarii Uniunii Monetare, cadrul legal al introducerii EURO, criteriile de convergenta economica (nominala) pe care fiecare tara din Uniunea Europeana, care doreste sa treaca la moneda unica europeana, trebuie sa le indeplineasca. Tot in aceasta lucrare am analizat si institutiile abilitate sa supravegheze moneda unica, si anume Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC), care stabilea si politica monetara.
Lucrarea ofera un ,,bagaj" important de informatii cu privire la elementele, termenii, conceptele de natura teoretica, legala care au stat la baza Uniunii Monetare Europene si a monedei EURO.
Cele doua capitole ale acestei lucrari au in vedere teoria integrarii monetare europene si Uniunea Monetara; si implicatiile introducerii EURO asupra relatiilor valutare internationale. Legatura dintre aceste doua capitole este una de la intreg la parte, deoarece fara existenta Uniunii Monetare nu era posibila nici adoptarea monedei unice europene de catre tarile membre ale Uniunii Europene.
Am considerat oportuna inceperea studiului despre adoptarea monedei unice EURO si impactul acesteia asupra economiei romanesti de la istoria si etapele realizarii Uniunii Monetare, de la adoptarea si functionarea EURO punand accent pe utilizarea EURO in tranzactiile valutare internationale. De asemenea, pentru trecerea la moneda EURO Romania trebuie sa indeplineasca criteriile de convergenta economica (nominala).
Evaluarea impactului EURO asupra economiei romanesti este prezentata prin prisma avantajelor si riscurilor ce decurg din introducerea monedei unice EURO. Importanta adoptarii monedei unice EURO de catre Romania are efecte directe asupra persoanelor fizice, dar si asupra intreprinderilor, de la cele mai mici la cele mai mari.
In capitolul I - ,,Teoria integrarii monetare europene si Uniunea Monetara" - sunt prezentate elemente de natura teoretica, elemente care reprezinta primele ,,caramizi" puse pentru introducerea monedei unice EURO in tarile membre ale Uniunii Europene. In capitolul II - ,,Implicatiile introducerii EURO asupra relatiilor valutare internationale"- este scos in evidenta studiul de caz cu privire la situatia Romaniei, care si-a manifestat dorinta de a adopta moneda EURO.
In aceasta lucrare sunt de retinut avantajele, dezavantajele, precum si riscurile introducerii monedei EURO, moneda care se afla supravegherea Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC).
Lipsa accesului la informatie de catre persoanele fizice ingreuneaza sau chiar face imposibila dobandirea a cel putin catorva elemente de baza cu privire la introducerea monedei unice europene de catre acestia. Ar trebui ca datele sa nu mai fie asa de confidentiale pentru ca oamenii sa auda si sa inteleaga avantajele si dezavantajele pe care le aduce introducerea monedei EURO. Introducerea monedei unice EURO este pasul viitor necesar pentru ca Romania sa urmeze sau chiar sa ajunga din urma din punct de vedere economic, politic si social celelalte 16 tari membre ale U.M.
1. TEORIA INTEGRARII MONETARE EUROPENE SI UNIUNEA MONETARA EUROPEANA
1.1 Teoria integrarii monetare europene
1.1.1 Teoria, istoricul si etapele realizarii Uniunii Monetare
Aceasta teorie statueaza pasul urmator care trebuie efectuat dupa realizarea uniunii vamale. In conceptia Tratatului de la Roma, Uniunea Economica si Monetara implica pe langa unificarea politicilor economice generale si sociale ale tarilor membre si o convertibilitate reciproca totala si ireversibila a monedelor tarilor membre si apoi punerea in circulatie a unei monede unice.
Daca pana in anul 1970 nu s-au intreprins masuri pe linia realizarii Uniunii Monetare, deteriorarea situatiei monetare pe plan international, precum si masurile luate de S.U.A. pe linia intaririi dolarului pe piata internationala, au relansat discutiile tarilor comunitare pentru integrarea monetara in cadrul comunitatii prin stabilirea unei identitati monetare proprii in raport cu dolarul. In acest sens, Acordul de la Washington din anul 1971 restabilea o oarecare ordine in relatiile monetare dintre dolar si monedele europene, fixand noi raporturi privind ratele de schimb, sub forma de paritati. S-a convenit ca monedele tarilor din Comunitatea Europeana sa oscileze in jurul marjei de 2,25% peste si sub paritatea dolarului, fata de 9% cat era in acel moment, prin crearea asa numitului sarpe monetar, prin care tarile membre au decis sa aplice pentru monedele lor aceeasi marja ca si pentru dolar, ceea ce limita posibilitatile de fluctuatie . In general, se considera ca acest acord a pus capat, partial, crizei sistemului monetar international insa, deteriorarea continua a situatiei economice pe plan international facea tot mai necesara stabilirea coeziunii si a ordinii monetare in cadrul Comunitatii Europene, prin prezentarea pozitiei fata de dolar, atat in privinta mecanismului de schimb, rata fixa sau flotanta, cat si in privinta functionarii acestei monede in reglementarile comunitare. Sistemul cursurilor flotante ofera un avantaj: acela de a elimina speculatia fata de risc, intrucat cursurile la vedere sau la termen nu mai sunt garantate prin interventia Bancii Centrale.
Ulterior, acordurile semnate in ianuarie 1976 la Kingston, in Jamaica, restabileau un oarecare echilibru international. Acordurile legalizau practicile instaurate, pe toate pietele de schimb, dreptul tarilor de a lasa moneda lor sa floteze liber si posibilitatea oferita acestora de a-si alege fixarea valorii monedelor lor in raport cu alte devize.
Primul pas spre coordonarea cooperarii monetare a fost facut prin punerea in aplicare a propunerilor pe care institutiile comunitare le-au formulat, in cuprinsul unui Memorandum, cunoscut sub numele de Planul Barre (1969), plan care a constituit punctul de plecare al Uniunii Monetare si al carui obiectiv urma sa fie realizat in deceniul opt, prin realizarea unui transfer progresiv al principalelor politici economice de la nivel national pe plan comunitar. Tot pe linia definirii strategiei monetare comune retine atentia si Planul Werner (1971) care prevedea realizarea intr-o perioada de zece ani, in doua etape, a unei uniuni economice si monetare, avand ca obiective: asigurarea liberei circulatii a marfurilor, serviciilor, fortei de munca si a capitalului; asigurarea convertibilitatii depline a monedelor tarilor membre; eliminarea marjelor de fluctuatie a cursurilor valutare; introducerea unei monede unice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Probleme, Riscuri si Avantaje ale Unificarii Monetare Europene.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!