Problemele teoretico-practice ale realizarii dreptului intr-un stat de drept

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei investigate si gradul de studiere a acesteia.
Modificarile ce se infaptuiesc astazi in Republica Moldova si pe care le simtim, fiind de ordin social, economic, politic, influenteaza nu doar sistemul de drept, ci si intreaga viata sociala, realitatea. Aceste modificari sint operate, in principiu, intru atingerea unui scop suprem - edificarea statului de drept, deziderat ce constituie la moment, pentru Republica Moldova, o finalitate inerenta intru instaurarea unei autentice si reale democratii.
Este evident ca instituirea statului de drept nu poate fi o sarcina de ordin imediat, iar rezolvarea ei poate fi atinsa doar pe parcursul mai multor ani, poate chiar si decenii, prin eforturi solide comune ale intregii societati. Celebra formula a lui L.I.Iavici ,,...dreptul este nimic, daca dispozitiile lui nu-si gasesc realizarea in activitatea oamenilor si a organizatiilor lor, in relatiile sociale", precum si a Anitei Naschitz ,,...dreptul este un complex de reguli de conduita, avind menirea ca, pe calea unor dispozitii generale referitoare la raporturile generale tipice, sa reglementeze, intr-un anumit scop, conduita previzibila a oamenilor, cel putin cit priveste cadrul ei (caci regula nu ar avea sens)", nu ar putea fi ocolite de cel care ar incerca sa statueze si sa defineasca, in dimensiune juridica, rolul conduitei umane in realizarea dreptului.
Subiectul pe care il punem in discutie, in prezenta lucrare, necesita o analiza stiintifica temeinica sub aspect teoretic si practic. Nu putem nega faptul ca subiectul deja cunoaste diverse moduri de abordare: din perspectiva istorica, filosofica, psihologica, sociologica etc. Fiecare dintre elementele cuprinse in subiect - conceptul realizarea dreptului, formele de realizare a dreptului, aplicarea dreptului, interpretarea si lacunele in drept, statul de drept - sint tratate in literatura de specialitate prin multiple prisme. Pornind de la faptul ca realitatea pune astazi in fata teoreticienilor si practicienilor intrebari care solicita un alt mod de tratare decit cel traditional, consideram ca este necesara aplicarea unor noi modele metodologice de cercetare care ne-ar permite sa gasim, fie si fragmentar, raspunsul la ele. In cazul in care vorbim despre realizarea dreptului, cercetarea trebuie axata pe un complex de aspecte, dintre care vom evidentia unele (procesele, procedeele si formele realizarii, aplicarea dreptului) de o importanta majora si de o actualitate incontestabila. In aceeasi ordine de idei, mentionam ca cercetarea lor va fi realizata nu izolat, ci tinindu-se cont de legatura organica ce exista intre acestea.
Cu titlu de consecinta, alegerea temei de cercetare a fost dictata de oportunitatea si importanta realizarii dreptului in actul de edificare a statului de drept.
In aceasta ordine de idei, abordarea unei teorii generale in realizarea dreptului, ca element inseparabil de celelalte institutii si categorii ale teoriei generale a dreptului, pare a fi de o deosebita actualitate, in special astazi, cind se aduc multe critici sistemului de drept actual, traducerii in viata a acestuia, uneori nemeritat, alteori justificat.
Formarea statului de drept presupune respectul fata de lege, drept, respectarea stricta a normelor juridice. In acest context, problemele teoretice ale realizarii dreptului au capatat o importanta practica deosebita. Necesitatea analizei activitatii de realizare a dreptului se impune in diferite aspecte, deoarece ,,drumul" de la emiterea legii pina la intruchiparea prevederilor ei in comportamentul faptic al oamenilor este destul de anevoios, depinde de multipli factori.
La examinarea acestor aspecte, este necesar de utilizat lucrarile diferitilor savanti, din diverse perioade de dezvoltare a teoriei generale a dreptului si a societatii, ceea ce reprezinta o cerinta metodologica importanta.
Astfel, gradul de cercetare a problematicii rezulta din literatura stiintifica de specialitate de care am facut uz in procesul de elaborare a investigatiei noastre si la care ne-am referit. Printre cei mai renumiti savanti ale caror opinii asupra materiei vizate in lucrare au servit ca punct de plecare (multe dintre care au fost combatute) nominalizam: Gh.Avornic, D.Baltag, B.Negru, C.Popa, N.Popa, I.Ceterchi, I.Deleanu, I.Craiovan, I.Huma, G.Vrabie, G.Bobo, G.C.Mihai, Radu I.Motica, S.Popescu, H.Hegel, S.Alekseev, V.Lazarev, Iu.Bro, I.Diureaghin, P.Nedbailo, V.Nerseseant, M.Malikov, N.Matuzov, L.Iavici, P.Elkind, M.Orzih, N.Alexandrov, Iu.Tkacenko, A.Boner, E.Vasikovski, Ia.Mihaleac, Ia.Brainin si altii.
Scopul si obiectivele tezei.
O cercetare stiintifica incepe cu identificarea si evaluarea problemelor, nici una dintre acestea nefiind elaborata intr-un vid conceptual. Daca nu avem o orientare generala, nici nu vom sti ce trebuie sa cautam. Si daca orientarea noastra este ingusta, vom tinde sa cautam probleme minore.
Avind in vedere actualitatea temei, complexitatea si caracterul multilateral al investigatiei
in cauza, prezenta lucrare are in calitate de scop cercetarea fenomenului juridic din punctul de vedere al realizarii dreptului prin prisma edificarii statului de drept. Finalitatea propusa in demersurile teoretice pe care le-am intreprins a vizat formarea unei conceptii unitare asupra realizarii dreptului, in postura de concept foarte important al dreptului, din perimetrul reflectiei despre locul si rolul realizprii dreptului in sistemul dreptului pozitiv, relatia ei cu societatea civila, statul.
Scopul major al cercetarilor efectuate este de a ordona si a cizela, din dubla perspectiva teoretico-practica, domeniul incert si controversat in realizarea dreptului. Scopul trasat se dimensioneaza intr-un sir de obiective de realizare consecventa si consecutiva:
- examinarea fenomenului realizarea dreptului prin analiza aparitiei, esentei si a evolutiei istorice a acestuia;
- analiza caracteristicilor, trasaturilor definitorii si a ideilor de baza ale realizarii dreptului;
- analiza aspectelor teoretice ale notiunii de realizare a dreptului prin determinarea scopului, formelor, metodelor, mecanismelor si functiilor in edificarea statului de drept;
- cercetarea aspectelor teoretice ale notiunii de aplicare a dreptului, a esentei si continutului acestei categorii ca o forma speciala de realizare a dreptului;
- clarificarea conceptului si formularea unei proprii definitii a termenului ,,realizarea dreptului";
- cercetarea, in plan conceptual, a notiunii ,,realizarea dreptului", cercetarea, in plan topologic a realizarii dreptului;
- cercetarea, in plan dinamic, a realizarii dreptului (manifestarea realizarii dreptului prin prisma mecanismului sau specific);
- cercetarea realizarii dreptului din perspectiva determinismului socio-normativ;
- elucidarea problemelor ce tin de rolul realizarii dreptului in mecanismul de asigurare a legalitatii si a ordinii de drept;
- examinarea cailor principale de sporire a realizarii dreptului intr-un stat de drept si, in dependenta de aceasta, stabilirea factorilor care influenteaza, direct sau indirect, asupra educatiei si instruirii juridice, culturii juridice, constiintei juridice, si care determina eficacitatea functionarii societatii civile etc.;


Fisiere in arhiva (1):

  • Problemele teoretico-practice ale realizarii dreptului intr-un stat de drept.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. ARAMA, EL. SAVU, IU. Controverse teoretice si aspecte practice ale interpretarii dreptului. Chisinau: Editura CEP USM, 2005. 
2. AVORNIC, GH. Activismul juridic al cetatenilor si statul de drept: realitati si perspective. Chisinau: Editura Cartdidact, 2005. 
3. AVORNIC, GH. ARAMA, EL. NEGRU, BR. COSTAS , R. Teoria generala a dreptului. Chisinau: Editura Cartier juridic, 2004. 
4. BADESCU, M. Teoria generala a dreptului, Bucuresti: Editura Universul Juridic, 2004. 
5. BALTAG, D. Teoria generala a dreptului si statului. Cimislia: Editura Tipcim, 1996. 
6. BALTAG, D. Teoria raspunderii juridice: aspecte doctrinare, metodologice si practice teza de doctor habilitat, Universitatea Libera Internationala din Moldova, Facultatea Drept, Chisinau, 2008. 
7. BOBOS. GH. Teoria generala a statului si dreptului. Cluj-Napoca: Editura Dacia, 1992. 
8. BOBOS. GH. Teoria generala a statului si dreptului. Cluj-Napoca: Editura Didactica si pedagogica, 1983..
9. CETERCHI, I. CRAIOVAN, I. Introducerea in teoria generala a dreptului. Bucuresti: Editura ALL, 1993. 
10. CETERCHI, I. CRAIOVAN, I. Introducerea in teoria generala a dreptului. Bucuresti: Editura ALL, 1998. 
11. CETERCHI, I. DEAK, FR. LORINCZ, L. Problemele fundamentale ale statului si dreptului socialist roman. Bucuresti: Editura Stiintifica, 1982. 
12. Codul civil al Republicii Moldova, Nr.1107-XV din 06.06.2002. Monitorul Oficial al R.Moldova nr.82-86/661 din 22.06.2002.
13. Codul cu privire la contraventiile administrative, aprobat la 29 martie 1985. Vestile Sovietului Suprem si ale Guvernului R.S.S.Moldova, 1985, Nr.3, art. 47.
14. Codul de executare a sanctiunilor de drept penal, Nr.1524-XII din 22.06.93. Monitorul Oficial al R.Moldova nr. 1/1 din 30.01.1994.
15. Codul de executare al Republicii Moldova, nr. 443-XV din 24.12.2004, Monitorul Oficial al R.Moldova nr. 34-35/112 din 03.03.2005.
16. Codul de procedura civila a Republicii Moldova, Nr.225-XV din 30.05.2003. Monitorul Oficial al Republicii Moldova, Nr. 111-115/451 din 12.06.2003.
17. Codul de procedura penala al Republicii Moldova, Nr.122-XV din 14.03.2003. Monitorul Oficial al Republicii Moldova Nr. 104-110/447 din 07.06.2003.
18. Codul familiei al Republicii Moldova, Nr.1316-XIV din 26.10.2000. Monitorul Oficial al R.Moldova nr. 47-48/210 din 26.04.2001.
19. Codul jurisdictiei constitutionale, Nr.502-XIII din 16.06.95. Monitorul Oficial al R.Moldova nr. 53-54/597 din 28.09.1995.
20. Codul muncii al Republicii Moldova, Nr.154-XV din 28.03.2003. Monitorul Oficial al R.Moldova nr. 159-162/648 din 29.07.2003.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!