Procedura de Urmarire si Judecare a Infractiunilor Flagrante

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1
Sectiunea 1
Procesul penal; elemente definitorii; Fazele procesului penal . pag.3
Sectiunea 2
Procedura obisnuita si procedura urgenta de urmarire penala si judecarea a unor infractiuni; .pag.6
Sectiunea 3
Clasificarea procedurilor speciale in dreptul roman .pag.8
CAPITOLUL 2
Notiunea de infractiune flagranta. pag.11
Necesitatea unei proceduri speciale si Evolutia istorica a notiunii de flagranta juridica penala. pag.14
CAPITOLUL 3
Sectiunea 1
Cazurile de aplicare ale infractiunii flagrante.pag.17
Sectiunea 2
Cazurile de excludere de la procedura urgenta. pag.20
Sectiunea 3
Derogari de la procedura de drept comun, in cazul infractiunilor in flagrant. pag.22
CAPITOLUL 4
Sectiunea 1
Sesizarea organelor judiciare penale . pag.24
Sectiunea 2
Actele premergatoare. pag.28
CAPITOLUL 5 
Procedura speciala de urmarire a unor infractiuni in flagrant. pag.29
Urmarirea penala in cadrul procedurii urgente. pag.29
CAPITOLUL 6
Sectiunea 1
Judecata. pag.36
Judecata in prima instanta in cadrul procedurii urgente. pag.36
Judecata in caile ordinare de atac. pag.38
Bibliografie.pag.43


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1
SECTIUNEA 1
Procesul penal; elemente definitorii; 
Fazele procesului penal
Termenul "proces" deriva din latinul "procedare" , care exprima ideea de miscare, de evolutie.
Pe planul dreptului procesual penal aceasta inseamna o activitate ce se desfasoara in timp, pentru aplicarea dreptului material penal, in vederea descoperirii infractiunilor si identificarii, prinderii si judecarii infractorilor, astfel incat orice persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala.
In acelasi timp, procesul penal contribuie la apararea ordinii de drept, la apararea persoanei si a drepturilor si libertatilor acesteia, la prevenirea infractiunilor, precum si la educarea cetatenilor in spiritul respectarii legilor. 
Invocand una dintre numeroasele definitii ale doctrinei, procesul penal este activitatea reglementata de lege, desfasurata intr-o cauza penala, de catre organele judiciare, cu participarea partilor si a altor persoane, ca titulare de drepturi si obligatii, avand ca scop constatarea la timp si in mod complet a infractiunilor si tragerea la raspundere penala a celor care le-au savarsit, in asa fel incat prin aceasta sa se asigure ordinea de drept precum si apararea drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor. 
Asadar, elementele care caracterizeaza aceasta institutie procesuala, sunt urmatoarele:
o Constituie o activitate. Procesul penal este un fenomen dinamic, tipic evolutiv si care se manifesta ca o activitate foarte complexa. In cadrul sau se desfasoara o seama de activitati mai restranse. Fiecare dintre ele are menirea sa impinga, sa propulseze procesul spre atingerea scopului sau final; 
o Activitatea este reglementata de lege. Institutiile procesuale si activitatea in ansamblul sau se desfasoara in limitele celei mai stricte legalitati.
o Procesul penal se realizeaza intr-o cauza penala determinata. Premisa procesului penal rezida intotdeauna intr-un fapt determinat, care constituie obiectul material al procesului penal. Obiectul material si juridic, determinand intreaga desfasurare a procesului penal, poarta denumirea de cauza penala
o activitatea procesuala se realizeaza de diversi subiecti procesuali (oficiali si particulari), titulari de drepturi si obligatii procedurale.
o intreaga activitate procesuala se desfasoara in vederea realizarii unui anumit scop, precizat de legea procesuala.
Procesul penal se declanseaza odata cu dispozitia de incepere a urmaririi penale si se incheie in momentul punerii in executare a hotararii de condamnare. Daca aceasta este regula limitelor procesului penal, trebuie totusi sa mentionam si cazurile de exceptie, cand procesul penal se incheie, prin stingerea actiunii penale, mai inainte de momentul aratat, pe parcursul procesului penal, cand apare o cauza de impiedicare a exercitarii actiunii penale. Intr-o asemenea situatie procurorul va da o solutie neurmarire penala (scoaterea de sub urmarire penala, incetarea urmaririi penale iar instanta va dispune achitarea si, dupa caz, incetarea procesului penal.
In structura tipica a desfasurarii procesului penal exista trei faze: 
o urmarirea penala, 
o judecata 
o si punerea in executare a hotararilor penale.
Fiecare dintre aceste faze se caracterizeaza prin trasaturi definitorii specifice, in cadrul carora rolul si raportul de pozitie al organelor judiciare sunt determinate.
o In prima faza a procesului penal este, faza de urmarire, premergatoare judecatii, in care se desfasoara o activitate de identificarea infractorului, prinderea acestuia, descoperirea, ridicarea si administrarea probelor in vederea trimiterii in judecata.
Procurorul ca titular al exercitarii actiunii penale are o pozitie centrala, in dubla sa calitate, de organ de supraveghere a activitatii de urmarire penala si de organ care efectueaza nemijlocit urmarirea. Alaturi de procuror, o activitate foarte importanta o desfasoara organele de cercetare penala si alte organe de constatare, precum si instantele de judecata.
In aceasta faza, momentul de debut al urmaririi penale este marcat, cu valoare de act procesual, de un proces-verbal, rezolutie sau ordonanta, iar in momentul final, de o rezolutie sau ordonanta de neurmarire penala sau de rechizitoriul de trimitere in judecata.
o In cea de a doua faza a procesului penal, instanta de judecata apare ca subiect oficial cu rol principal, ea fiind organul judiciar care conduce si coordoneaza desfasurarea procesului penal si care decide asupra modului de solutionare a cauzei.
Faza de judecata are inceputul marcat de inregistrarea rechizitoriului procurorului sau a plangerii penale prealabile a partii vatamate, iar momentul de sfarsit se exprima prin hotararea judecatoreasca ramasa definitiva. In aceasta faza procurorul isi pastreaza pozitia de titular al exercitarii actiunii penale.
Activitatea la instanta se desfasoara in conditii de publicitate, de contradictorialitate si de oralitate, astfel incat hotararea instantei trebuie sa exprime adevarul cu privire la fapta savarsita si de gradul de vinovatie al faptuitorului, sintetizate in sanctiunea penala aplicata acestuia la terminarea judecatii cauzei.


Fisiere in arhiva (3):

  • Coperta.doc
  • prima pag.doc
  • Procedura de Urmarire si Judecare a Infractiunilor Flagrante.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!