Procedura in Cauzele Privind Minorii

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND MINORII IN CADRUL URMARIRII PENALE. 6
1. Minorul ca subiect de drept in legislatia Republicii Moldova 6
2. Evolutia conceptului de minoritate penala 11
3. Aspecte generale privind procedura penala in cauzele privind minorii 17
CAPITOLUL II. UNELE MASURI PROCESUALE DE CONSTRINGERE APLICATE FATA DE MINORI IN CADRUL URMARIRII PENALE. 23
1. Retinerea minorului banuit de savarsirea infractiunii. 23
2. Arestarea preventiva a minorului 32
3. Transmiterea sub supraveghere a minorului 38
CAPITOLUL III. PARTICULARITATILE PROCEDURII IN CAUZELE PRIVIND MINORII IN FAZA DE URMARIRE PENALA. 44
1. Circumstantele care urmeaza a fi stabilite la urmarirea penala in cauzele privind minorii. Disjungerea cauzei cu minori 44
2 Citarea si audierea banuitului, invinuitului minor. 50
3. Participarea reprezentantului legal al banuitului, invinuitului minor in procesul penal 55
4. Incetarea procesului cu liberarea de raspundere penala a minorului 58
CONCLUZII 62
ANEXA 65


Extras din licenta Cum descarc?

REFERINTE BIBLIOGRAFICE 69
INTRODUCERE
Actualitatea temei investigate. Procedura in cauzele privind minorii in faza de urmarire penala are specificul sau, determinat de particularitatile subiectului infractiunii, cat si ale altor minori implicati in procesul penal, persoane care se considera insuficient dezvoltate sub aspect psihologic. Starea de minoritate atrage necesitatea unei reglementari deosebite si pe plan procesual penal, procedura speciala instituita de lege tinand seama de toate particularitatile urmaririi sau judecarii invinuitilor sau inculpatilor minori. Legislatia procesual penala a Republicii Moldova tinde a fi in concordanta cu normele internationale referitoare la drepturile copilului.
Conventia ONU privind drepturile copilului recunoaste ca copilul are nevoie de o protectie speciala si de ingrijiri speciale, in primul rand de o protectie juridica potrivita. Articolul 1 al Conventiei stabileste ca prin copil se intelege orice fiinta umana sub 18 ani. Articolul 37 al Conventiei obliga statele de a asigura ca nici un copil sa nu fie supus la tortura, la pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante. 
Reglementarea asistentei juridice in cauzele privind minorii in faza de urmarire penala reprezinta un pas inainte in legislatia procesual penala. Aspectele deosebit de importante ale reglementarii actuale sunt indreptate spre asigurarea si intarirea garantiilor procesuale ale minorilor, asigurarea participarii aparatorului, psihologului, pedagogului etc. Nerespectarea cerintelor in ceea ce priveste asigurarea unui aparator se considera incalcare esentiala a legii de procedura penala.
Criterii care vin sa argumenteze aceasta idee: tema mereu actuala, opinii argumentate stiintific si legislativ, necesitatea unui spirit analitic ce anunta o cercetare stiintifica elevata, problemele minorilor ramin a fi intotdeauna la ordinea zilei, reglementari legislative internationale si interne.
Ca o incursiune privind preocuparile internationale in acest domeniu sa mentionam actele Organizatiei Natiunilor Unite (O.N.U.) privind drepturile copilului (20 noiembrie 1989); Pactul International cu privire la drepturile civile si politice (16 decembrie 1966); Regulile Natiunilor Unite pentru protectia minorilor privati de libertate (14 decembrie 1990). Principiile Natiunilor Unite pentru prevenirea delicventei juvenile - principiile de la Riayadh (14 decembrie 1990). Ansamblu de reguli minime ale Organizatiei Natiunilor Unite cu privire la administrarea justitiei pentru minori (Regulile de la Beijing 29 noiembrie 1995).
Tema, sus mentionata, este o tema actuala si frecvent solicitata in activitatea teoretico - practica a dreptului procesual penal din Republica Moldova.
Se va apela la articolele de referinta a Codului de procedura penala a Republicii Moldova.
Gradul de studiere a temei. In scopul unei investigatii cu succes a temei propuse spre cercetare am pornit de la studierea si analiza conceptului de minorul ca subiect de drept in legislatia Republicii Moldova, evolutia conceptului de minoritate penala.
In calitate de suport teoretico-stiintific au fost utilizate lucrarile unor renumiti savanti ai dreptului procesual penal, penal, criminalisti. Astfel, au fost studiate si utilizate multiple izvoare de drept procesual penal, criminalistica, drept penal ale unor renumiti profesori din Romania, Moldova, Federatia Rusa cum ar fi 
Zubco Valeriu, Avram Mihail, Gheorghita Mihail, Volonciu Nicolae,Tulbure St., A. Tatu, Rusu Vitalie, Rotaru O., Pop Octavian, Rusu Vitalie, Dolea Igor, Roman DumitruBoroi Alexandru, Carmen Silvia Paraschiv, Ungureanu S.G, ???????, ?????? ?. ?, ???????? ?.?, si altii
Scopul si obiectivele lucrarii. Scopul prezentei lucrari de licenta este de a demonstra rolul, structura si modalitatile de perfectionare a procedurii in cauzele privind minorii in cadrul urmaririi penale.
Pentru investigatia data s-au trasat sarcini majore, cum ar fi:
- A analiza specificul unor masuri procesuale de constrangere aplicate fata de minori in cadrul urmaririi penale
- A evidentia particularitatile procedurii in cauzele privind minorii in faza de urmarire penala.
Pentru realizarea scopului si a sarcinilor indicate, autorul tezei si-a propus spre investigare stiintifica urmatoarele obiective:
In vederea atingerii obiectivului preconizat, ne propunem sa abordam urmatoarele probleme:
- Analiza originii si evolutiei conceptului de criminalitate penala;
- Analiza unor masuri de constrangere precum retinerea, arestarea preventiva, transmiterea sub supraveghere a minorului;
- Studierea circumstantelor care urmeaza a fi stabilite la urmarirea penala in cauzele privind minorii si alte etape ale procedurii in cauzele privind minorii in faza de urmarire penala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura in Cauzele Privind Minorii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!