Procedura Insolventei

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Opiniile exprimate in cuprinsul acestei lucrari sunt rezultatul unei analize critice a doctrinei si jurisprudentei actuale in materie si urmaresc sa ofere posibilitatea intelegerii cat mai detaliate a procedurii insolventei 
Pornind de la aspectele normate prin legislatia in vigoare, aceasta lucrare prezinta partea generala a procedurii insolventei: domeniul de aplicare al legii, termeni si expresii specifice, delimitarea rolurilor in procedura (practicianul in insolventa, creditori, debitori, administrator judiciar, lichidator, persoane de specialitate, administrator special), cheltuieli aferente procedurii, actiuni in anularea unor transferuri efectuate de debitor in dauna creditorilor precum si mentinerea sau denuntarea unor contracte 
Astfel ,in derularea normala a activitatii desfasurate pentru scopul in care exista, comerciantul persoana juridica isi exercita drepturile si isi indeplineste obligatiile prin organele sale de conducere. Faptele prin care se realizeaza actele de gestionare a activitatii comerciantului, savarsite de catre membrii organelor de conducere - in primul rand de catre administratori -, pot avea pentru comerciant sau pentru terti consecinte pozitive sau negative, in acest din urma caz punandu-se problema raspunderii juridice a comerciantului , respectiv, a membrilor organelor de conducere, in diferitele forme ale acesteia (contraventionala, civila, penala, etc.), fata de persoana vatamata.
Sunt insa situatii in care consecinta negativa a savarsirii faptei ilicite este aducerea comerciantilor persoane fizice sau juridice in stare de insolventa, situatie fata de care inceteaza derularea normala a activitatii debitorului aflat in imposibilitate de a-si plati obligatiile cu disponibilitatile banesti existente, acesta fiind supus procedurii insolventei, cu regulile ei speciale. Indiferent de modalitatile reglementate pentru realizarea procedurii insolventei, scopul acesteia 
vizeaza plata creantelor existente impotriva comerciantului, ale caror titulari sunt tertii-creditori. Modalitatea primordiala de realizare a procedurii este lichidarea masei activului debitorului, la care s-a adaugat posibilitatea de restructurare (reorganizare) a activitatii acestuia. In ambele cazuri, debitorul constituie obiectul procedurii si raspunde astfel fata de tertii-creditori, neimplicandu-se si o eventuala raspundere directa a membrilor organelor sale de conducere sau a altor persoane, fata de terti, deoarece nu se justifica o astfel de raspundere. Aceasta, chiar daca tot faptele lor au fost acelea care au generat greseala de gestionare a activitatii persoanei juridice ce a cauzat starea de insolventa, dar faptele respective au fost savarsite, in mod evident si exclusiv, in numele persoanei juridice ori nu au caracter ilicit, etc. 
Asadar principala menire a legii insolventei este de a institui criterii corecte de operare si tratament fata de debitorul insolvent.
CAPITOLUL I
PROCEDURA INSOLVENTEI.
1.1 ACTIVITATEA COMERCIALA SI DIFICULTATILE SALE
Activitatea comerciala, adica activitatea de producere si circulatie a marfurilor si serviciilor, se intemeiaza pe anumite raporturi juridice stabilite intre comercianti, in special raporturi juridice contractuale. Prin asemenea raporturi juridice se realizeaza aprovizionarea tehnico-materiala si desfacerea marfurilor, executarea de lucrari si prestarea de servicii.
Desfasurarea normala a activitatii comerciale impune ca toti comerciantii care si-au asumat obligatii, in baza raporturilor juridice la care participa si al caror obiect il constituie plata unor sume de bani, sa isi execute aceste obligatii in stricta conformitate cu contractele incheiate.
Neachitarea la scadenta a sumelor de bani datorate de catre debitor il pune pe creditor in situatia de a fi lipsit de mijloacele financiare necesare reluarii ciclului de productie. 
Neexecutarea obligatiilor banesti la scadenta poate fi determinata de lipsa de lichiditati a debitorului, cauzata de existenta unor dificultati financiare cu care se confrunta debitorul in activitatea sa comerciala. 
1.2 EVOLUTIA CONCEPTIILOR PRIVIND TR


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura Insolventei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!