Procedura Plangerii Prealabile

Cuprins licenta Cum descarc?

ABREVIERI 5
INTRODUCERE 6
CAPITOLUL I.
CONSIDERATII INTRODUCTIVE PRIVIND INSTITUTIA PLANGERII PREALABILE CA INSTITUTIE MIXTA, REGLEMENTATA ATAT PE PLANUL DREPTULUI PENAL MATERIAL, CAT SI A DREPTULUI PROCESUAL PENAL. 7
1.1 Consideratii generale privind institutia plangerii prealabile ca institutie a dreptului penal 
1.1.1 Aspecte generale asupra cauzelor care inlatura raspunderea penala. 7
1.1.2 Cauzele care inlatura raspunderea penala ca institutii ale dreptului. 8
1.1.3 Lipsa plangerii prealabile - cauza care inlatura raspunderea penala. 10
1.2 Aspecte generale privind institutia plangerii prealabile reglementata pe planul dreptului procesual penal. 10
1.2.1 Preliminarii. 10
1.1.2 Notiunea de plangere prealabila. 12
1.1.3 Natura juridica si caracterele plangerii prealabile. 13
1.2.3 Titularii plangerii prealabile. 15
CAPITOLUL II. 
ACTIVITATEA PROCEDURALA PRIVIND PLANGEREA PREALABILA. 17
2.1 Introducerea plangerii prealabile. 17
2.1.1 Termenul de introducere al plangerii prealabile. 17
2.1.2 Conditiile introducerii plangerii prealabile. 20
2.1.3 Efectele lipsei plangerii prealabile. 27
2.1.4 Retragerea plangerii prealabile. 29
2.1.5 Impacarea partilor. 31
2.2 Continutul plangerii prealabile. 33
CAPITOLUL III. 
ORGANELE LA CARE SE POATE INTRODUCE PLANGEREA PREALABILA.COMPETENTA ACESTORA. 38
3.1 Preliminarii. 38
3.2 Introducerea plangerii prealabile la organul de cercetare penala sau la procuror. 41
3.3 Introducerea plangerii prealabile la procuror. 45
3.4 Termenul de introducere a plangerii prealabile. 47
CAPITOLUL IV. 
ASPECTE SPECIALE PRIVIND PROCEDURA PLANGERII PREALABILE. 52
4.1. Procedura in cazul infractiunilor flagrante. 52
4.2. Procedura in caz de conexitate sau indivizibilitate. 55
4.3. Aspecte legate de procedura plangerii prealabile in cazul schimbarii incadrarii juridice a faptei. 57
4.4. Institutia plangerii prealabile reglementata pe planul altor sisteme de drept. 58
4.4.1 Dreptul anglo - saxon (american). 59
4.4.2 Dreptul german. 60
4.4.3 Dreptul latin. 63
CONCLUZII.
BIBLIOGRAFIE.


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Infaptuirea justitiei penale si realizarea scopului procesului penal inscris in art. 1 din Codul procedura penala, presupune existenta unei sesizari prin intermediul careia organele abilitate ale statului sa ia cunostinta despre savarsirea infractiunii. 
Aceasta sesizare poate fi facuta in principiu de orice persoana, cum este cazul denuntului, desigur cu respectarea dispozitiilor legale in materie. 
Sunt, insa, situatii in care numai anumite persoane, avand o anumita calitate ceruta de lege, pot face aceasta sesizare. 
In lipsa unei asemenea sesizari, nu se poate dispune inceperea urmaririi penale, chiar daca s-a facut un denunt ori o plangere in conditiile art. 223 Cod procedura penala, ori daca organul de urmarire penala ar fi avut toate datele necesare pentru sesizarea din oficiu. Existenta acestui mod de sesizare reprezinta o exceptie de la principiul oficialitatii (art. 2 alin. 2 Cod procedura penala), principiu dupa care organul de urmarire penala se sesizeaza din oficiu, cand afla, pe orice cale ca s-a savarsit o infractiune.
Odata sesizate, organele judiciare au dreptul si totodata obligatia de a desfasura activitati procesual penale care sa duca la stabilirea existentei infractiunilor, identificarea faptuitorilor, strangerea probelor, administrarea acestora si trimiterea in judecata a celor ce se fac vinovati de incalcarea legii penale, pentru a fi trasi la raspundere fiecare pe masura vinovatiei sale.
Potrivit principiului oficialitatii actele necesare desfasurarii procesului penal se indeplinesc din oficiu, afara de cazul cand prin lege se dispune altfel.
De la acest principiu legea prevede o serie intreaga de exceptii cum sunt imunitatile de jurisdictie, sesizarea sau autorizarea organului competent. Institutia plangerii prealabile este una dintre aceste exceptii care inlatura oficialitatea (obligativitatea) atat in ce priveste declansarea procesului penal, cat si in privinta desfasurarii ulterioare a acestuia.
Plangerea prealabila nu este numai o exceptie de la principiul oficialitatii, ci este si un mod special de sesizare si consta in dreptul persoanei vatamate de a decide daca sesizeaza sau nu organele judiciare, in vederea tragerii la raspundere penala a faptuitorului.
In aceasta lucrare intitulata ,,Procedura plangerii prealabile" imi propun sa tratez toate aspectele legate de notiunea de plangere prealabila, natura juridica si caracterele ei, termen, conditii, inlaturarea raspunderii penale, titularii plangerii prealabile si continutul acesteia, precum si celelalte aspecte privitoare la organele la care se poate introduce plangerea prealabila, competenta acestora, iar in finalul lucrarii abordarea aspectelor speciale in cazul infractiunilor flagrante, in caz de conexitate sau indivizibilitate si in cazul schimbarii incadrarii juridice a faptei.
Alegerea prezentei teme spre a fi tratata sub forma unei lucrari de licenta este motivata de importanta acesteia in viata de zi cu zi a multora, care din lipsa de informatie, nefiind o tema mediatizata, nu stiu cum sa procedeze atunci cand devin parti vatamate ale infractiunilor, sesizate la plangerea prealabila a persoanei vatamate sau nu stiu de ce fel de drepturi pot uza, atunci cand sunt in calitate de inculpati, acuzati de savarsirea unor astfel de infractiuni.
Aceasta tema constituie o particularitate, o exceptie de la procedura obisnuita, a oficialitatii procesului penal, fiind lasat la latitudinea persoanei vatamate dreptul de a sesiza sau nu organele judiciare, in vederea tragerii la raspundere penala a faptuitorului. 
CAPITOLUL I
CONSIDERATII INTRODUCTIVE PRIVIND INSTITUTIA PLANGERII PREALABILE CA INSTITUTIE MIXTA, REGLEMENTATA ATAT PE PLANUL DREPTULUI PENAL MATERIAL, CAT SI A DREPTULUI PROCESUAL PENAL.
1.1 Consideratii generale privind institutia plangerii prealabile ca institutie a dreptului penal .
1.1.1 Aspecte generale asupra cauzelor care inlatura raspunderea penala.
A. Posibilitatea inlaturarii raspunderii penale.
Pentru realizarea prin constrangere a ordinii de drept penal, raspunderea penala apare ca o consecinta inevitabila a savarsirii unei infractiuni. 
Odata stabilita vinovatia inculpatului in savarsirea infractiunii si inexistenta vreuneia dintre cauzele care fac ca fapta sa nu constituie infractiune, raspunderea penala si aplicarea pedepsei prevazute de lege sunt consecinte inevitabile. 
Aceasta este insasi ratiunea de a fi a raspunderii penale ca institutie fundamentala a dreptului penal.
Inevitabilitatea raspunderii penale nu trebuie sa fie inteleasa insa in mod simplist si unilateral. Exista situatii, stari sau fenomene care fac ca raspunderea penala, desi pe deplin intemeiata, sa nu mai fie totusi necesara, ba chiar sa fie neindicata, aceasta fiind tocmai in interesul apararii sociale.
Asadar, principiul inevitabilitatii raspunderii penale trebuie sa fie inteles in sensul ca savarsirea unei infractiuni atrage raspunderea penala a faptuitorului, in afara de cazurile in care raspunderea este inlaturata prin vointa expresa a legiuitorului . 
B. Necesitatea inlaturarii raspunderii penale si cauzele acestei necesitati.
Inlaturarea raspunderii penale nu este un act de vointa arbitrar. Necesitatea acesteia este obiectiv determinata de anumite fenomene sau date ale realitatii care fac ca utilitatea sociala a raspunderii penale sa diminueze pana la disparitie ori sa se transforme chiar in contrariul ei. 
Astfel de fenomene sunt, de exemplu: stingerea rezonantei sociale a infractiunii si disparitia sentimentului de securitate sociala provocat prin savarsirea acestuia, restabilirea ordinii sociale odata cu trecerea timpului, anumite schimbari intervenite in viata social-politica, in relatiile dintre infractor si persoana vatamata. 
Toate aceste fenomene si date ale realitatii stau la baza elaborarii unor institutii de drept penal de sine - statatoare cunoscute sub denumirea de cauze care inlatura raspunderea penala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura Plangerii Prealabile.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!