Procedura Succesorala Notariala

Extras din licenta Cum descarc?

CPITOLUL 1
IMPORTANTA SI PRINCIPIILE PROCEDURII SUCCESORALE NOTARIALE
1.1. IMPORTANTA PROCEDURII SUCCESORALE NOTARIALE
Procedura succesorala notariala este calea prin care se transmite patrimoniul unei persoanei decedate catre una sau mai multe persoane din viata. Aceasta cale inteleasa ca un ansamblul de reguli procedurale sau materiale ce trebuie urmate pentru a se realiza transmisiunea patrimoniala nu este deloc simpla ci mai degraba un caracter complex poate sunt cele mai complexe reguli prin care se realizeaza, transmisiunea si respectiv dobandirea proprietati , stiut fiind ca succesiunea este , in mod esential un mod de dobandire a proprietatii, potrivit art. 644 C. civ.
Avand un caracter destul de complex , sediul materie il vom gasi atat in codul civil -art. 650-799 , art. 800- 941 ( in special parte referitoare la testamente dar si in legi cu caracter special cum ar fi Legea nr.36din 1995 ( lege care reglementeaza activitatea notariala . Regulamentul de punere in aplicare a acestei legi , aprobat prin O.M.J .nr. 710 c din 1995 , Codul de procedura civila art. 14. Toate aceste dispozitii legale prezentarea nefiind limitativa au ca scop dispozitiile cuprinse in art. 44 a Constitutie Romaniei , referitoare la dreptul de mostenire.
1.2. NATURA PROCEDURII SUCCESORALE NOTARIALE
In literatura juridica exista unitate de vederi in sensul de a considera procedura succesorala notariala ca fiind o procedura necontencioasa. Caracterul necontencios decurge in principal din faptul ca intreaga procedura ce se desfasoara in fata notarului are la baza acordul intervenit intre mostenitori asa cum se arata in continuare. Atunci cand intre mostenitori intervine dezacordul cu privire la anumite probleme ce se supun dezbaterii si care vizeaza fie vizeaza fie numarul si calitatea mostenitorilor , fie compunerea masei succesorale sau competenta teritoriala a notarului etc. notarul este obligat sa suspende procedura succesorala in termenul art. 78 lit. b. din Legea nr. 36 din 1995 si sa indrume muncitori spre a-si clarifica problemele litigioase pe calea proceduri civile.
Pe langa caracterul necontencios remarcam si caracterul alternativ al procedurii succesorale notariale. Desi nu este consacrat expres de lege, caracterul alternativ al acestei proceduri a fost recunoscut de doctrina , iar in prezent, acesta se deduce din interpretarea unor dispozitii legale in materie (a se vedea, dispozitiile cuprinse in art. 78 alin. (I) l,t e) din Legea nr. 36/1995, potrivit carora procedura succesorala notarial se suspenda in cazul in care mostenitori. prezinta dovada ca s-au adresat instantei de judecata pentru stabilirea drepturilor lor). De altfel, nici o dispozitie a legii nu impiedica partile sa se adreseze in mod direct instantei judecatoresti, mai ales atunci cand cunosc ab imho, ca exista neintelegeri vizand dezbaterea succesiunii in general 
In practica, aceasta competenta alternativa a notarilor si a instantelor judecatoresti in privinta procedurii succesorale determina, nu de putine ori, un regim juridic diferit al modului prin care se finalizeaza procedura - prin certificat de mostenitor sau prin hotarare judecatoreasca. 
Ar fi necesar, in opinia noastra (si fara a fi susceptibil de pledoarie pro domo) ca instantele de judecata sa devina competente pentru a judeca mosteniri, numai in ipoteza in care exista in mod real (si nu simulat) causa lids, neintelegeri pe care mostenitorii prezumtivi le pot dovedi in mod real in fata instantei. In caz contrar, neexistand in mod real divergente intre mostenitori, sau daca aceste ,,divergente" sunt create in mod artificial, doar pentru a atrage competenta instantelor de judecata, acestea ar trebui sa isi decline competenta in favoarea notarului competent, pentru a se stabili drepturile la mostenire pe calea procedurii necontencioase. Desigur, propunerea noastra vizeaza modificarea nu numai a Legii nr. 36/1995, art. 78, dar si a Codului de procedura civila in sensul de a se recunoaste competenta instantelor judecatoresti pentru solutionarea cauzelor succesorale numai in situatii de exceptie, cand notarul sesizat constata in urma administrare de probe si a discutiilor purtate cu partile implicate, ca exista motive reciproce de contestatii, ireconciliabile, si care nu pot fi solutionate pe alta cale decat prin proces. Dar ce interes ar avea partile de a se adresa pentru solutionarea unei mosteniri direct instantei judecatoresti, in conditiile in care este de notorietate faptul ca procedura contencioasa este, cel mai adesea, greoaie. Unul din posibilele motive ar fi eficienta financiara, motiv care, nu ar fi de neglijat. Recurgerea la calea contencioasa este aparent mai ieftina decat cea la procedura necontencioasa, si aceasta datorita regulilor fiscale (modalitati de taxare) diferite aplicabile celor doua proceduri. Avantajele proceduri contencioase sunt doar aparente. Asa cum se va arata ulterior, procedura 
contencioasa nu este asigurata, pe deplin, asupra riscului promovarii mai multor dosare succesorale la instante diferite privind acelasi defunct, persistand riscul pronuntarii unor hotarari, contradictorii, situatie eliminata de catre procedura necontencioasa, prin introducerea evidentelor INFONOT. 
Incercand sa conchidem, apreciem ca procedura succesorala ar trebui sa fie in competenta generala si exclusiva a notarilor, si doar pe cale de exceptie, atunci cand notarul legal sesizat constata ca sunt neintelegeri intre mostenitori pe care el insusi nu reuseste sa le solutioneze, va suspenda procedura si va indruma partile sa recurga la calea contencioasa. De altfel, opinia exprimata se incadreaza in tendinta europeana generala de a degreva activitatea instantelor judecatoresti de orice activitati care nu intra in mod necesar in competenta lor, solutionarea unor probleme potential litigioase intrand si in competenta altor organe (de exemplu - notarii, prin institutia medierii etc.). 
Desi competenta notarilor si a instantelor judecatoresti in procedura succesorala este de lege fata alternative, apreciem ca sesizarea uneia dintre cele doua entitati deopotriva competente nu face imposibila revenirea si sesizarea celeilalte entitati. Este tot o manifestare a disponibilitatii partilor in materie contencioasa sau necontencioasa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura Succesorala Notariala.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!