Procesul de Insolvabilitate

Cuprins licenta Cum descarc?

INTROCUCERE.2
CAPITOLUL I. PROCESUL DE INSOLVABILITATE, ISTORICUL, NOTIUNEA SI DESCRIEREA GENERALA
1.1. Istoricul aparitiei procesului de insolvabilitate.4 
1.2. Procesul de insolvabilitate, concept, notiune.10
1.3. Descriere generala a procesului de insolvabilitate.13
o Participantii procesului de insolvabilitate
o Demararea procesului de insolvabilitate
o Desfasurarea procedurii de insolvabilitate, conditii
o Masa debitoare creante si clasele creditorilor
CAPITOLUL II. PLANUL DE INSOLVABILITATE
2.1 Notiunea si rolul planului in cadrul procesului de insolvabilitate.49
2.2 Propunerea proiectului planului de insolvabilitate.53
2.3 Structura, continutul si forma planului de insolvabilitate.56
2.4 Planul de insolvabilitate in sistemul de drept comparat .61
CAPITOLUL III.EFECTELE INCETARII PROCESULUI DE INSOLVABILITATE
3.1. Distribuirea finala ca motiv de incetare a procesului de insolvabilitate.66
3.2. Alte motive de incetare a procesului de insolvabilitate:.68
o Refuzul intentarii procesului de insolvabilitate in cazul insuficientei masei debitoare 
o Incetarea procesului de insolvabilitate din lipsa temeiului de insolvabilitate.
o Incetarea procesului de insolvabilitate cu acordul creditorilor
CONCLUZIE.72
BIBLIOGRAFIE.74


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Procedura de insolvabilitate reprezinta un important mecanism juridico-economic de asigurare a stabilitatii si sigurantei circuitului civil. Acesta permite a diminua la maxim efectele negative ale situatiei cind un subiect de drept se afla in incapacitate de plata.
Actualitatea temei In Republica Moldova reglementari privind insolvabilitatea au incercat a fi introduse odata cu aparitia activitatii antreprenoriale si trecerea de la o economie centralizata la una de piata libera. Initial a fost adoptata Legea cu privire la faliment din 1992, care ulterior a fost inlocuita prin legea cu privire la faliment din 1996, iar la moment procedura de insolvabilitate este reglementata prin Legea cu privire la insolvabilitate nr.632/2001.
Prin insolvabilitate se intelege situatia financiara a debitorului caracterizata prin imposibilitatea di de a-si onora obligatiile de plata ajunse la scadenta, iar procedura de insolvabilitate reprezinta totalitatea actelor procedurale realizate de instata de insolvabilitate, ce au drept scop satisfacerea concomitenta si proportionala a creantelor creditorilor unui debitor aflat in incapacitate de plata sau supraindatorare.
Incetarea procesului de insolvabilitate este ultima faza in cadrul procedurii de insolvabilitate in care au loc finisarea tuturor lucrarilor in legatura cu examinarea pricinii de insolvabilitate.
Importanta temei investigate In cadrul acestei teze am incercat sa determin si sa expun toate circumstantele cind poate fi incetat procesul de insolvabilitate. Legea insolvabilitatii prevede mai multe cazuri in care poate fi adoptata hotarirea de incetare a procesului civil si acestea difera in dependenta de faptul daca a fost sau nu intentata procedura de insolvabilitate si de tipul procedurii aplicate - fie procedura de lichidare a patrimoniului, fie procedura planului.
Structura tezei Teza este strucuturata in trei capitole a cite doua sectiuni fiecare. In primul capitol este redata notiunea si evolutia insolvabilitatii in Republica Moldova. Deasemenea in acest capitol am efectuat o descriere generala a procesului de insolvabilitate cu o prezentare sumara a etapelor si a actiunilor din cadrul procedurii de insolvabilitate precum si a celor care preced procesul de insolvabilitate.
Capitolul doi, al tezei, descrie momentul de intentare al procedurii planului in cadrul procesului de insolvabilitate prin prisma circumstantelor generale si importanta acestei proceduri, cea de dupa distribuirea finala. Sectiunea a doua a capitolului reda procedura planului si propunerea proectului planului de insolvabilitate. In cadrul urmatoarelor capitole am incercat sa redau structura procedurii planului si elementele sale indispensabile necesare de a fi prezente in cadrul oricarui plan. In cel de al patrulea capitol am redat procedura intentarii planului privit prin aspect comparat in cadrul altor legislatii incercind sa puctez elementele cele mai esentiale.
Capitolul trei, al tezei, sectiunea intii descrie momentul de incetare al procesului de insolvabilitate prin prisma circumstantelor generale de incetare, cea de dupa distribuirea finala, in cazul cind s-a mers pe lichidarea patrimoniului debitorului. Sectiunea a doua a capitolului reda incetarea procesului in cazul lipsei masei debitoare, lipsa temeiurilor de insolvabilitate si in cazul cind a fost confirmata, prin hotarire, procedura planului.
CAPITOLUL I. PROCESUL DE INSOLVABILITATE, ISTORICUL, NOTIUNEA SI DESCRIEREA GENERALA
1.1 Istoricul aparitiei procesului de insolvabilitate
In opinia unor autori, chiar in legile stravechi ale evreilor au existat reglementari potrivit carora debitorul era descarcat de datorii, acordindu-i-se posibilitatea sa inceapa o noua afacere, reglementare care de-a lungul secolelor a suferit mari modificari.
Legile grecesti si apoi legile romane au fost mult mai dure fata de debitorul care nu-si onora obligatia. Deseori atitudinea negativa a creditorului se rasfrangea nemijlocit asupra debitorului, transformandu-se intr-o razbunare personala urmarind distrugerea bunurilor acestuia, chiar cu riscul de a nu-si satisface cerintele materiale.
Institutia falimentului, dupa unii, isi are originea in procedura venditio bonorum, care, la randul sau, a fost precedata de procedura de executare manus inectio, consacrata prin Legea celor XII table, potrivit careia creditorul putea sa vanda debitorul ca sclav sau sa-l omoare, daca tertii nu manifestau vointa de a-i plati suma datorata. Uneori creditorul putea tine debitorul sa munceasca pentru sine pana la rascumparare.
Evoluand, dreptul roman a inlocuit, pe de o parte, justitia privata cu justitia publica, iar pe de alta parte, a inlocuit "razbunarea personala", adica vanzarea ca sclav a debitorului sau uciderea acestuia, cu incasarea datoriei din averea debitorului. Procedura vendisio bonorum prevedea punerea sub sechestru a bunurilor debitorului, iar creditorii erau trimisi pentru a le supraveghea si a impiedica debitorul sa-si mareasca datoriile. Daca debitorul, intre timp, nu stingea datoria sau nu aducea un garant, continuarea procedurii se organiza vanzarea bunurilor acestuia, cu repartizarea ulterioara a sumei de bani obtinute intre creditori in urma declansarii procedurii si comercializarii bunurilor, debitorul suporta o degradare in plan social si devenea persoana cu onoarea civila diminuata numita persona infamia, daca nu recurgea la cessio bonorum, care consta in cedarea, de buna voie, in favoarea creditorului, a tuturor bunurilor pe care le poseda.
In Evul mediu, dupa o anumita stagnare, dreptul roman a fost din nou reabilitat si chemat sa-si indeplineasca rolul de regulator al relatiilor sociale, care prin secolele XI-XII incep sa se intensifice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesul de Insolvabilitate.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!