Procesul si Metodele de Evaluare a Performantelor Resurselor Umane

Extras din licenta Cum descarc?

CAP. I. EVALUAREA PERFORMANTELOR PROFESIONALE ASPECTE TEORETICO-METODOLOGICE
1.1. Rolul si particularitatile resurselor umane in cadrul organizatiei
Rolul primordial al resurselor umane la scara intregii societatii se regaseste si la nivelul organizatiei, fapt recunoscut si argumentat de numerosi oameni de stiinta din diferite tari si de practica manageriala a firmelor competitive pe plan national. Principalele elemente care o demonstreaza sunt urmatoarele:
Forta de munca este singura creatoare de valoare de intrebuintare. In fapt, firma reprezinta celula economica de baza a societatii in care se creeaza de catre oameni produse si servicii indispensabile extinderii si dezvoltarii populatiei.
Resursa umana este singura creatoare, nu numai sub aspect economic ci si sub aspect spiritual si stiintific. Generarea de noi idei concretizate in produse, tehnologii, metode de conducere, solutii organizatorice noi s.a. este apanajul exclusiv al omului.
Eficacitatea si eficienta utilizarii resurselor financiare, materiale si informationale depind intr-o masura hotaratoare de resursele umane. Practica activitatii economice releva nu putine situatii cand intreprinderi, inzestrate la fel tehnic-financiar si informational sau la niveluri foarte apropiate, obtin performante economice sensibil diferite.
Unii specialisti abordeaza resursa umana drept capital uman al organizatiei. Argumentele principale pe care se bazeaza sunt urmatoarele: abilitatile si cunostintele fortei de munca reprezinta capital intrucat ele amplifica productivitatea organizatiei resurselor firmei, incepand cu cele umane; resursele umane ale firmei incorporeaza investitii ale acesteia, ca si celelalte forme de capital din firma; pe piata resurselor umane salariatii organizatiei au valoare si li se atribuie un pret datorita cererii existente din partea altor firme. in consecinta, managementul organizatiei este necesar sa trateze resursele umane nu numai ca o resursa a sa, dar si ca un capital care sa-i valorifice valentele sale.
Accentuarea rolului resurselor umane nu semnifica insa o subevaluare a resurselor materiale, financiare si informationale. Conceperea sistemica a firmei implica abordarea resurselor umane in stransa interdependenta cu celelalte resurse, pornind de la obiectivele fundamentale la a caror realizare concura impreuna, de la conexiunile de esenta ce exista intre ele. Suprasolicitarea resurselor umane in detrimentul celorlalte afecteaza echilibrul dinamic al organizatiei ce conditioneaza functionarea si dezvoltarea sa profitabila.
Consacrarea unui subcapitol special managementului resurselor umane in cadrul managementului de ansamblu al organizatiei are in vedere faptul ca oamenii reprezinta, alaturi de informatii, principalele materii prime ale managementului. Ca atare, este absolut firesc sa fie abordata in mod special de sine statator, asigurand o tratare sistemica a ansamblului problematicii manageriale. (A. Manolescu, 2003, 389).
Data fiind importanta si specificul lor deosebite, resursele umane fac, in ultimele doua decenii, si obiectul special de studiu al unei subramuri de baza a managementului - managementul resurselor umane.
In literatura de specialitate, managementul a fost definit de Mary Parker Follet ca fiind "arta de a determina realizarea unor lucruri cu ajutorul oamenilor" .
Dupa alti autori, o modalitate mai concisa de spune acelasi lucru este aceea conform careia managementul inseamna a pune pe altii sa faca treaba" .
Daca se au in vedere definitiile deja prezentate, precum si una din definitiile de lucru, considerata simpla si utila, data managementului, conform careia esenta acestuia consta in "atingerea unor obiective predeterminate prin intermediul altor oameni" sau, dupa cum afirma De Cenzo, "in obtinerea unor activitati eficiente ca si prin intermediul altor oameni" , rezulta ca managementul resurselor umane este vital, deoarece sintetizeaza si exprima cel mai sugestiv specificitatea managementului ca tip de activitate umana.
De asemenea, managementul resurselor umane este, dupa cum se exprima George T. Milkovich si John W. Boudreau, un domeniu stiintific deosebit de important si in acelasi timp fascinant, deoarece implica oameni si decizii in legatura cu acestia.
In concluzie, in conceptia moderna sau din perspectiva managementului resurselor umane, oamenii nu sunt recrutati si selectati pentru a ocupa anumite posturi vacante, ci acestia sunt cautati si atrasi pentru rolul deosebit de important in cadrul organizatiei. Aceasta cu atat mai mult, cu cat, concurand intr-un mediu aflat in permanenta schimbare, in care o serie de variabile scapa controlului, dificultatile tot mai mari cu care se confrunta organizatiile sunt din ce in ce mai mult puse pe seama rolului resurselor umane si a managementului acestora, realitate de care organizatiilor si managerilor le va fi din ce in ce mai greu si nu tina seama. (Pitariu, 2003).


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesul si Metodele de Evaluare a Performantelor Resurselor Umane.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!