Procesul Tehnologic de Sudare a unei Roti Dintate de Dimensiuni Medii

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere . 2
Capitolul 1. Generalitati ale reperului tip roata dintata . 4
1.1. Descrierea reperului sudat. Caracteristici tehnice . 4
1.2. Prezentarea generala a materialelor utilizate la constructia rotilor dintate sudate . 6
1.3. Prezentarea materialului ales de proiectant in cazul reperului de fata . 11
1.4. Obtinerea semifabricatului pentru constructia reperului roata dintata . 15
Capitolul 2. Indicatii tehnologice privind pregatirea pentru sudare . 20
2.1. Analiza imbinarilor sudate a reperului . 20
2.2. Executarea rosturilor de sudare . 24
2.3. Curatirea zonei imbinarilor . 26
2.4. Alegerea dispozitivelor de asamblare functie de tipul imbinarilor . 29
Capitulul 3. Procesul tehnologic de sudare . 35
3.1. Stabilirea procedeelor de sudare . 35
3.2. Determinarea regimurilor de sudare . 41
3.3. Alegerea echipamentului de sudare . 45
3.4. Prezentarea materialului de adaos . 48
3.5. Executarea operatiilor de sudare . 51
Capitolul 4. Operatii tehnologice aplicate dupa sudare . 55
4.1. Verificarea rezistentei cordoanelor sudate . 55
4.2. Metode de eliminare a tensiunilor si deformatiilor rezultate in urma sudarii . 57
4.3. Tehnologia de control a imbinarilor sudate . 60
BIBLIOGRAFIE . 66


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Tehnologia sudarii este o ramura deosebit de importanta in industria Constructiilor de Masini, estimandu-se ca in proportie de 40% din productia acestui domeniu este destinata constructiilor sudate. Pe plan mondial se mentioneaza faptul ca varful productivitatii din domeniul precizat il detin state ca Statele Unite ale Americii, Rusia, Germania si Japonia. In tara noastra tehnologia sudarii ocupa o pondere din ce in ce mai mare in industria constructiilor de masini cat si in celelalte industrii aferente, demonstrandu-se statistic ca peste 50% din cantitatea de produse laminate din otel fiind destinata realizarii de structuri si produse sudate pentru diferite domenii. Sunt relevatoare in acest sens realizarile de utilaje tehnologice de mare capacitate din industria chimica, petroliera, metalurgica, constructii navale, aeronautice si aerospatiale, elemente si aparatura de mecanica fina, produse de electronica si microelectronica, etc.
Sudarea metalelor este un procedeu de asamblare nedemontabila realizand imbinari prin stabilirea unei legaturi intre retelele cristaline ale elementelor ce formeaza structura sudata.
Stabilirea unei astfel de legaturi prin simpla suprapunere in conditii normale de presiune si temperatura a doua suprafete apartinand unor corpuri metalice identice din punct de vedere al compozitiei chimice este imposibil de realizat, cauzele fiind urmatoarele:
- imposibilitatea realizarii contactului intre toate punctele ce apartin celor doua suprafete;
- existenta pe suprafata metalelor a unui strat nemetalic format din oxid, particule de praf ionizate, molecule de apa, etc;
- existenta barierelor de potential pe suprafetele corpurilor, bariere care impiedica formarea legaturilor intre retelele cristaline.
In concluzie se poate spune ca pentru a se putea obtine o imbinare intre cele doua corpuri este necesara indeplinirea succesiva a urmatoarelor doua conditii:
- apropierea suprafetelor de imbinat la o distanta comparabila cu parametrul retelei cristaline, distanta la care devine posibila stabilirea interactiunii energetice;
- stabilirea interactiunii energetice intre ionii retelelor cristaline apartinand suprafetelor de imbinat.
Aceste doua aspecte sunt specifice reactiilor topochimice si pentru a le parcurge este necesara o activare energetica care poate fi sub forma de activare termica sau activare mecanica. Corelatia intre parametrii tehnologici temperatura si presiune este o caracteristica pentru fiecare tip de material. Imbinarea sudata se poate obtine
atat prin actiune separata cat si simultana a celor doua forme de activare ( termica si mecanica ).
Procesul tehnologic de sudare se defineste ca fiind format din totalitatea operatiilor de asamblare nedemontabila prin sudare necesare pentru realizarea unui produs finit.
La stabilirea unui proces tehnologic de sudare trebuie sa se cunoasca daca procedeul tehnologic ales asigura prevederile:
- documentatiei tehnice;
- calitatea corespunzatoare;
- folosirea rationala a mijloacelor de productie.
Desfasurarea in bune conditii a procesului de productie pentru un anumit produs cere ca acesta sa fie minutios pregatit, inca inainte de inceperea aplicarii lui. Astfel, pe baza documentatiei tehnice se stabilesc care sunt elementele constructive ale produsului, materialul, forma, dimensiunile si apoi care sunt posibilitatile de realizare. Conditiile de realizare trebuie astfel stabilite, incat, aplicand tehnologia inaintata, sa se obtina un produs la nivelul celor mai noi realizari.
Intr-o intreprindere constructoare de masini, procesului tehnologic pleaca, de fapt, de la conditiile tehnico-economice pe care trebuie sa le indeplineasca piesa finita. Plecandu-se de la aceste conditii, se stabileste procedeul tehnologic de sudare.
Procesul tehnologic de sudare este determinat de felul materialelor care se sudeaza, de felul procedeului tehnologic admis pentru sudare si de caracterul produsului finit. Astfel, procesul de sudare la o intreprindere care sudeaza dupa un anumit procedeu numai materiale feroase va fi diferit de acela al unei intreprinderi in care se prelucreaza materiale feroase si neferoase, lemnoase sau sintetice. In ceea ce priveste procedeul tehnologic, este cunoscut faptul ca se poate obtine acelasi produs prin diferite operatii tehnologice. Acestea, la randul lor, necesita utilaje corespunzatoare, o alta succesiune a operatiilor si o calificare diferita a muncitorilor.
In prezenta lucrare intitulata PROCESUL TEHNOLOGIC DE SUDARE A UNEI ROTI DINTATE DE DIMENSIUNI MEDII s-a urmarit tratarea unor aspecte tehnice de constructie a organelor de masini caracterizate printr-o forma constructiva diferita de cea monobloc ( din mai multe bucati ). Dupa cum se subintelege din titlu reperul sudat este o roata dintata ale carei aspecte tehnice, caracteristici, proprietati si materiale sunt prezentate in capitolul 1 al lucrarii.
In capitolele 2 si 3 se dau indicatii de baza cu privire la pregatirea semifabricatelor si executarea tehnologiei de sudare a acestora. Pregatirea pentru sudare este o etapa premergatoare etapei de executie a sudurilor propriu-zise, astfel ca fara o pregatire responsabila, structura sudata rezultata poate dobandi probleme majore din punct de vedere al calitatii.
Aspectele cu privire la aplicarea unor operatii tehnologice de verificare si control sunt tratate in ultimul capitol.
Capitolul 1
GENERALITATI ALE REPERULUI TIP ROATA DINTATA
1.1. Descrierea reperului sudat. Caracteristici tehnice
Reperul, al carui proces tehnologic de sudare se realizeaza in prezenta lucrare este o roata dintata de dimensiuni medii. Aceasta va fi organ component a unui reductor necesar pentru repararea navelor si a altor utilaje grele din domeniul fabricatiei mecanice. Conditiile de solicitare vor fi medii, iar vitezele de exploatare mici si mijlocii. O roata dintata ( figura 1 - roata dintata cilindrica cu dinti drepti ) este o roata care are dinti de-a lungul circumferintei sale pentru a angrena una sau alte roti dintate sau piese similare ale unui mecanism mai complex, cu scopul de a realiza transmiterea fortei de-a lungul unei directii tangentiale la suprafetele ambelor organe. O roata ne-dintata poate realiza transmiterea, intr-o oarecare masura, a unei forte tangentiale, dar are utilizari limitate deoarece la forte mari se produc fenomene de alunecare sau patinare si de deteriorare ale rotii. Figura 1. Roata dintata. Dintii unei roti dintate previn orice forma de alunecare, patinare sau de deteriorare/deformare si permit transmiterea de forte considerabil mai mari decat in cazul rotilor obisnuite. Pentru a fi capabila de angrenare, o roata dintata se poate atasa
oricarui dispozitiv care are dintii de angrenare compatibili cu dintii sai. Desi astfel de dispozitive pot fi cremaliere sau alte dispozitive similare nerotative, cea mai obisnuita conectare a unei roti dintate este intr-un angrenaj cu una sau mai multe roti dintate. Rotatia oricareia din rotile dintate ale unui astfel de angrenaj cauzeaza obligatoriu rotatia tuturor celorlalte. Astfel, miscarea de rotatie poate fi transferata dintr-un loc intr-altul, de la un arbore sau ax la altul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesul Tehnologic de Sudare a unei Roti Dintate de Dimensiuni Medii.pdf

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Sarbu I. - Tehnologia constructiilor sudate, Editura Politehnium Iasi 2005.
2. Popovici V., Milos L, s.a. - Ghidul lucrarilor de sudare taiere lipire, Editura Scrisul Romanesc, Craiova 1984.
3. Rontescu C., Voiculescu I. - Metalografia imbinarilor sudate, Editura Sudura, Timisoara 2010.
4. Vlase A. - Tehnologia constructiilor de masini, Editura Tehnica, Bucuresti 1996.
5. Mazareanu G. - Mecanizarea si automatizarea proceselor de sudare, Editura Printech, 2011.
6. Hopulele I., Gramaticu M. - Constructii sudate, Institutul Politehnic Iasi 1975.
7. Miclos V., s.a. - Bazele Proceselor de sudare, Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti 1982.
8. Mitelea I., Budau V. - Materiale si tratamente termice pentru structuri sudate, Editura de Vest Timisoara 1992.
9. Precupetu P., s.a. - Desen tehnic industrial pentru constructii de masini, editura Tehnica Bucuresti 1982.
10. Safta V. - Controlul imbinarilor si produselor sudate, Editura Facla Timisoara 1986.
11. Sarbu I. - Sudarea prin topire a pieselor metalice, Editura Tehnica-Info Chisinau 2000.
12. Ghenghea L. D. - Teoria proceselor de sudare, Editura Fundatiei Universitare Dunarea de Jos Galati 2000.
13. Ghenghea L. D. - Teoria proceselor de sudare, Editura Tehnica-Info Chisinau 2001.
14. Serb A. - Proiectarea si incercarea structurilor sudate, Editura Tehnica-Info Chisinau 2001.
15. Teodorescu C., Mocanu D., Buga M. - Imbinari sudate, Editura Tehnica Bucuresti 1972.
16. Ulianov C., Serb A. - Proiectarea structurilor sudate in constructia de masini, Editura Tehnopress, Iasi 2004.
17. Cohal V. - Echipamente pentru sudare, Editura Tehnica-Info Chisinau 2001.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!