Profesioniștii contabili în România

Cuprins licență Cum descarc?

Introducere 2
1. Auditorul şi expertul contabil-profesionişti contabili 3
1.1.Delimitări conceptuale 3
1.1.1. Conceptul de Audit 4
1.1.2. Clasificarea activităţii de audit 5
1.1.3. Conceptele de expert şi expertiză contabilă 7
1.1.4. Clasificarea activităţii de expertiză contabilă 9
1.2. Rolul profesioniştilor contabili 10
1.3. Profesia contabilă-trecut, prezent şi perspectivă 11
2. Competenţa profesioniştilor contabili 13
2.1. Competenţele auditorilor 13
2.1.1. Auditul financiar 13
2.1.2. Auditul intern 19
2.1.3. Misiuni speciale şi Servicii conexe 24
2.2. Competenţele experţilor contabili 28
2.2.1. Misiuni de evaluare a întreprinderii 28
2.2.2. Misiuni de ţinere a contabilităţii, întocmire şi prezentare a situaţiilor financiare 30
2.2.3 Misiune de examinare a contabilităţii 33
2.2.4. Misiunea de consultanţă pentru crearea întreprinderilor 35
2.2.5. Servicii fiscale 37
2.2.6. Misiuni de Expertiză Contabilă 41
3. Cerinţe privind competenţa profesioniştilor contabili din România 48
3.1. Etică şi comportament profesional 48
3.2. Accesul la profesia de expert contabil 52
3.3. Accesul la profesia de auditor financiar 54
Concluzii 57
Bibliografie 60


Extras din licență Cum descarc?

Introducere
Mediul de afaceri actual devine ca urmare a crizei financiare pe care Romania şi întreaga lume o traversează, un mediu profund în care cunoaşterea, deţinerea informaţiei potrivite, dinamismul, adaptarea rapidă la condiţii aspre pot face o diferenţă semnificativă.
Astfel, criza economică instalată determină eliminarea unor companii din piaţă şi concomitent consolidează poziţia altora. Entitatea trebuie să fie pregatită în permanenţă să reziste oricărei recesiuni, pentru că în fond modul în care este gestionată criza depinde în mare masură de anticiparea la timp a acesteia. Practic, nici o organizaţie şi nici o decizie nu vor ramâne neinfluenţate de simptomele încetinirii economice. O decizie eronată în perioade de frаctură econоmică poate avea drept rezultat prăbuşirea entităţii şi incapacitatea de a reveni pe linia de plutire. Într-o perioadă a declinului economic, în care datele problemei se schimbă cu rapiditate, flexibilitatea întreprinzătorului, precum şi capacitatea acestuia de a trece cu uşurinţă de la o situaţie la alta devin vitale, însă la baza oricărui tip de decizii stau informaţiile financiare pentru care sunt responsabili profesioniştii contabili, de unde şi rolul deosebit de important al acestora în devoltarea întreprinderii şi totodata a înregii economii.
Prin prezenta lucrare se doreşte abordarea unor aspecte detaliate privind profesia contabilă în Romania şi importanţa acesteia. Prin urmare primul capitol prezintă anumite delimitări conceptuale cu privire la noţiunile de auditor şi de expert contabil, o clasificare a activităţii de auditor în vederea diferenţierii între diferitele tipuri existente, respectiv: audit extern, intern, audit statutar şi contractual, audit de performanţă, de regularitate, operaţional şi de gestiune; precum şi o clasificare a tipurilor de expertiză contabilă. Sunt incluse în acest capitol aspecte privind rolul şi importanţa profesioniştilor contabili, precum şi o evoluţie de-a lungul timpului a profesiei contabile.
Capitolul al doilea este dedicat în întregime competenţelor profesioniştilor contabile, respectiv tipurilor de misiune ce pot fi executate de către auditori: audit financiar, audit intern şi servicii conexe; precum şi cele ce pot fi efectuate de către experţii contabili: expertizele contabile, misiuni de ţinere a contabilităţii, de întocmire şi prezentare a situaţiilor financiare, de examinare a contabilităţii, de evaluare a întreprinderii, de consultanţa pentru crearea întreprinderilor, de consultanţa fiscală.
Capitolul final este cel care pune accent asupra necesităţii eticii şi a comportamentului profesional în profesia contabilă, de aceea dezoltă principiile etice prevăzute în Codul Etic Naţional, precum şi modul de acces la cele doua profesii contabile: auditor şi expert contabil.
1. Auditorul şi expertul contabil-profesionişti contabili 
Ideeile economiștilor sunt cele care au guvernat de-a lungul timpului, de aceea lumea afacerilor nu ar putea exista în maniera actuală fără implicarea directă a contabilității. Astfel, trebuie recunoscută poziția profesionistul contabil ca fiind una de mare responsabilitate, prin serviciile pe care le aduce mersului economiei și interesului public.
Economiile dezvoltate au acceptat cu mult timp în urmă că rolul profesionistului contabil nu este doar de a elabora situațiile financiare, de a gestiona resursele întreprinderii în mod eficient, de a întocmi rapoarte de audit sau expertiză sau de a acorda consultanță fiscală, ci are în mainile sale puterea de a influența întregul mediu de afaceri.
Pentru întelegerea rolului pe care îl are profesionistul contabil în viața economică este necesară explicarea noțiunilor de bază, a schimbărilor intervenite de-a lungul timpului în profesia contabilă precum şi modul de organizare al profesiei contabile.
1.1.Delimitări conceptuale
Din punct de vedere organizatoric și profesional, profesia contabilă poate fi privită din două puncte de vedere. Astfel, în sens larg, profesia contabilă, cuprinde ansamblul de specialiști ce au o pregătire economică şi a căror activitate aparţine în totalitate sau parțial domeniului contabilității aplicate. În sens restrictiv, profesia contabilă are în vedere numai profesioniștii ce au atestare publică, ce se poate obţine apelând la instanțe profesionale oficiale sau se poate acorda de către autoritatea administrativă.


Fisiere în arhivă (1):

  • Profesionistii Contabili in Romania.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!