Profilajul criminal în investigația criminalistică

Cuprins licență

Abrevieri ...2
Introducere 3
SECTIUNEA I
CONSIDERATII PRELIMINARE PRIVIND NOTIUNEA DE CRIMINALISTICA
- 1.1. Notiune, scurt istoric, obiect, metode si caractere ..6
- 1.2. Principiile fundamentale ale criminalisticii .12
- 1.3. Conexiunea criminalisticii cu stiintele juridice si judiciare ..15
SECTIUNEA a II-a 
ASPECTE GENERALE PRIVIND PROCESUL DE PROFILING
- 2.1. Procesul de profiling ...17
- 2.2. Profilul psihologic in sistemul judiciar romanesc ...22
- 2.3. Analiza comportamentala ...23
SECTIUNEA a III-a 
ASPECTE SPECIFICE DE CRIMINALISTICA PRIVIND MOTIVUL SI RATIUNEA DE A UCIDE
- 3.1. Comportamentul criminal .29
- .3.2. Elemente constitutive ale mecanismului comportamentului criminal .31
- 3.3. Motivul si ratiunea de a ucide ..36
SECTIUNEA a IV-a 
PROFILAJUL CRIMINAL IN INVESTIGAREA JUDICIARA A ACTIVITATII INFRACTIONALE STUDIU DE CAZ: RIMARU ION 
- .4.1 Istoricul crimelor ...42
- .4.2. Modul de operare folosit ..49
- 4.3. Profilul psiho-social al criminalului Rimaru Ion .54
- 4.4. Procesul si sentinta penala in cazul inculpatului Rimaru Ion ...56
- 4.5. Concluzii privind crima si criminalul in serie ..58
Concluzii 60
Bibliografie 62


Extras din licență

INTRODUCERE
Prezenta lucrare de licenta prezinta sub diferite aspecte metodologia specifica investigarii criminalistice pe baza profilajului criminal.
Suportul teoretic al licentei se constituie din lucrari variate, relevante pentru o abordare a fenomenelor analizate; astfel, pentru fundamentarea conceptelor de baza utilizate in lucrare am facut recurs la cateva lucrari care reflecta activitatea supusa analizei si la actele legislative care reglementeaza domeniul.
Actualitatea temei alese. 
Dintre toate valorile sociale, omul reprezinta valoarea cea mai de pret si tocmai de aceea legea penala il apara atat in ceea ce priveste existenta sa fizica si atributele fundamentale ale personalitatii sale, cat si in ceea ce priveste toate celelalte drepturi si interese ce-i sunt recunoscute. Viata, ca insusire biologica a individului constituie atributul sintetic si fundamental fara de care nu ar putea exista nici una dintre celelalte insusiri ale persoanei; ea reprezinta bunul, valoarea cea mai de pret a individului, conditia suprema a existentei si afirmarii rolului sau in cadrul grupului social.
Societatea, de asemenea, nu poate fi conceputa decat prin existenta unor oameni, ceea ce semnifica urmatorul aspect: viata indivizilor devine o conditie suprema a existentei societatii insasi. Fara respectarea vietii nu este posibila nici colectivitatea, nici convietuirea sociala.
Ocrotirea persoanei prin mijlocirea legii penale se inscrie printre cele mai importante obiective ale dreptului penal; persoana omului este aparata atat sub aspectul personalitatii sale fizice (viata, integritatea corporala, sanatatea), cat si a personalitatii sale morale (demnitate, onoare, libertate, etc.). 
Insa, dreptul penal nu are doar menirea sa puna la dispozitia instantelor judecatoresti materialul probator necesar pentru stabilirea vino vatiei infractorilor si tragerea acestora la raspundere penala pe masura vino vatiei fiecaruia, ci are si un rol preventiv-educativ.
In prezenta lucrare de licenta am subliniat rolul profilajului criminal in cazul cercetarii, criminalistice pentru a evidentia o serie de particularitati si metode, intreprinzand o analiza destul de detaliata a notiunii de ,,criminal profiling", adica procesul prin care se indica trasaturile de personalitate ale autorului unei infractiuni, tinandu-se cont de analiza campului infractional, tipurile variate de personalitati existente, datele statistice ale faptelor similare, precum si natura disfunctiilor mentale demonstrate de autor cu ocazia comiterii faptei. 
Obiectul prezentei lucrari de licenta este acela de a prezenta o parte din tot ceea ce s-a scris despre profilingul ca metoda de identificare a autorilor crimelor, pe baza analizei naturii infractiunii si a modului in care a fost savarsita. Din alegerile pe care criminalul le-a facut inainte, in timpul si dupa savarsirea infractiunii se pot determina diferite aspecte ale personalitatii sale. Aceste informatii sunt coroborate cu alte detalii relevante si cu probele fizice descoperite la locul faptei, iar apoi sunt comparate cu caracteristici cunoscute ale diferitelor tipologii de personalitate, dar si cu cele ale tulburarilor psihice, pentru a putea contura astfel o descriere a autorului cu care se poate lucra in mod practic.
In general, infractiunile pretabile in folosirea profilului psihologic sunt omorul in serie, violurile in serie si talhariile in serie. In special, profilul de personalitate a avut rezultate uimitoare in investigatiile omorului in serie si a violurilor in serie, violuri urmate sau nu de moartea victimei. Profilingul contribuie la investigatia criminal fiind o opinie, un punct de vedere obiectiv din partea unui specialist neimplicat initial.
Structura si volumul lucrarii de licenta: lucrarea este structurata in patru sectiuni, prefatate de introducere. Concluziile si recomandarile sunt prezentate intr-un capitol separat. Lucrarea mai contine la final lista cu referinte bibliografice. 
In Introducere se fundamenteaza actualitatea temei, se precizeaza obiectivul, suportul sau metodologic si se indica structura lucrarii de licenta. 
In sectiunea I intitulata Consideratii preliminare privind notiunea de criminalistica isi propune clarificarea unor aspecte conceptuale specifice referitoare la obiect, continut, metode ale conceptului criminalistica, cu deplasarea accentului pe principii si caractere, precum si pe importanta si rolul acesteia in urma conexiunii cu stiintele juridice si judiciare.
In sectiunea II intitulata Aspecte generale privind procesul de profiling, dupa ce am prezentat elemente de baza am abordat atat profilul psihologic in sistemul judiciar romanesc, cat si conceptul de analiza comportamentala.
In sectiunea III Aspecte specifice de criminalistica privind motivul si ratiunea de a ucide am analizat ocomportmanetul criminal si elementele constitutive ale acestui mecansim, pentru ca in final sa evidentiez motivul si ratiunea de a ucide.
In sectiunea IV am prezentat cateva aspecte specifice strict referitoare la profilajul criminal prin prezentarea unui studiu de caz unde am accentuat profilul psiho-social al criminalului Rimaru Ion alaturi de modul de operare folosit in perioada crimelor sale.
In finalul lucrarii am incercat sa evidentiez cateva concluzii referitoare la aspectele analizate pe parcursul prezentei lucrari de licenta.


Fisiere în arhivă (1):

  • Profilajul criminal in investigatia criminalistica.doc

Imagini din acest licență

Bibliografie

Tratate, monografii, cursuri
1. Boroi, A,- Drept penal. Partea generala, Editura C.H. Beck, Bucuresti 2008
2. Cioclei, V., - Drept penal. Partea speciala, Editura C.H.Beck, Bucuresti, 2006
3. Cioclei, V., -"Mobilul in conduita criminala", Editura AII Beck, Bucuresti, 2006
4. Ciopraga, A.,- Criminalistica-Elemente de tactica, Universitatea Al. I. Cuza, Iasi, Facultatea de Drept, 2001
5. Coman, L., Constantinescu, M., -Consideratii privind conceptul de identificare in expertiza criminalistica, Editata de Ministerul Justitiei, Bucuresti, 1998
6. Diaconescu, Gh., Duvac C.,- Tratat de drept penal. Partea speciala, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2009
7. Doltu, I., -Probele si mijloacele de proba, cu privire la declaratiile invinuitului sau inculpatului, mijloace de proba si aparare in procesul penal, Editura Dobrogea, Constanta, 1997
8. Dongoroz, V., si colectiv, -Noul Cod de procedura penala si Codul de procedura penala anterior-prezentare comparativa, Bucuresti, Editura Politica 1969
9. Gebert, V., -Practical Homicide Investigation, Editura Taylor & Francis, New York, 1980
10. Hickey, E., -The Female Serial Murderer, Journal of Police and Criminal Psychology, 1986
11. Lupulescu, N.,-Particularitatile cercetarii la fata locului a accidentelor aviatice; Vol: "Investigatia criminalistica a locului faptei", Editura Luceafarul, Bucuresti, 2004
12. Mateut, Gh., -Drept penal special, Sinteze de teorie si practica judiciara, Vol.I. -  Bucuresti, Editura Lumina Lex, 1999
13. Mihuleac, E., -Expertiza judiciara, Editura Stiintifica, Bucuresti 1998
14. Mircea, I.,-Criminalistica, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2001
15. Montet, L., -Criminali in serie, Editura Corint, Bucuresti, 2003
16. Naghi, C.- Drept penal, Editura Andrei Saguna, Constanta, 2009
17. Nistoreanu, G., Boroi A.,- Drept penal. Partea generala, Editura All Beck, Bucuresti, 2003
18. Neagu, I.,-Drept procesual penal, Editura "Artprint", Bucuresti 1994
19. Neagu, I.,- Tratat de procedura penala, Editura "PRO", Bucuresti, 2002
20. Nedelcu, C., (in colaborare cu M.Hotca, M.Gorunescu, N.Neagu, R.F.Geamanu, M.Dobrinoiu, M.C.Sinescu, R.Slavoiu, L.D.Al-Kawadri, A.Haratau)- Noul cod penal.Note.Corelatii.Explicatii, Editura C.H.Beck, Bucuresti, 2014
21. Prisacaru, V.I., - Contenciosul administrativ roman, Editura All, Bucuresti, 2001
22. Stancu, E., -Tratat de Criminalistica, Editura Actami, Bucuresti, 2001
23. Stancu, E., - Investigarea stiintifica a infractiunilor, Curs de criminalistica, partea a II-a si a III-a, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept, Bucuresti, 2008
24. Swensson, A., Wendel, O.,-Descoperirea infractiunilor- metode moderne de investigatie criminala (traducere in limba romana) Stockholm, 1954
25. Suciu, C., -Criminalistica, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1972
26. Tarnoviceanu, I., Dongoroz, V.,-  Tratat de drept si procedura penala, ed. a II-a, vol. IV, Bucuresti, 2002
27. Theodoru, Gr., Moldovan L., -Drept Procesual Penal, Bucuresti, Editura C.H. Beck, 2008
28. Udroiu, M.,-Procedura Penala. Partea generala. Partea Speciala., Bucuresti, Editura C.H. Beck, 2010
29. Vaduva, N.,- Expertiza judiciara, Editura Universitaria, Craiova, 2001
Vasile, V., -Investigarea crimelor si criminalilor in serie, Bucuresti, Editura Ministerului Afacerilor Interne, 2013
30. Volonciu, N.,- Drept procesual penal, Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti, 1992
31. Volonciu, N., -Tratat de procedura penala, Editura "Paideia", Bucuresti, 1993.
Legislatie
1. Constitutia Romaniei
2. Codul penal roman
3. Codul de procedura penala


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!