Profiluri ale Manipularii Emotionale in Cuplul Marital

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE.3
Capitolul 1. CADRU TEORETIC DE ABORDARE A PROBLEMATICII EMOTIONALE IN CUPLUL MARITAL.6
1.1. Cuplul marital ca entitate bio-psiho-sociala.6
1.2. Dimensiunile afective ale cuplului marital.9
1.3. Diferente ale conduitelor afective la partenerii de cuplu.15
1.4. Manipularea emotionala: dimensiune a interrelationarii afective in cuplu.19
Capitolul 2. CERCETAREA EMPIRICA A MANIPULARII EMOTIONALE IN CUPLUL MARITAL.21
2.1. Metodologia cercetarii empirice.21 
2.2. Instrumentul si procedura de cercetare .22
2.3. Rezultatele examinarii empirice a manipularii emotionale: analiza, interpretarea si prezentarea lor.24
CONCLUZII SI RECOMANDARI.29
REZUMAT.31
SUMMARY.32
BIBLIOGRAFIE.33
ANEXE


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei. Diferentele intre barbati si femei, sau lipsa acestora, in ceea ce priveste modul in care acestia interactioneaza, reprezinta un domeniu important de interes pentru domeniul psihopedagogiei familiei. Pentru multi oameni casatoria incepe ca o sursa de satisfactie si implinire dar poate sfirsi ca o sursa de disperare si frustrare. 
In devenirea sa, cuplul marital traverseaza anumite obstacole, partenerii pot deveni preocupati de securitatea relatiei in viitor, de fidelitate si proprietate, de atractie si respingere. La fel pot aparea conflicte cu privire la autoimplinirea si autorealizarea cuplului pe de o parte si stabilitatea si unitatea sa pe de alta parte. Partenerii descopera adesea faptul ca se invirtesc intr-un cerc vicios si ca nu reusesc sa ajunga nicaieri. Uneori, unul dintre parteneri incepe sa se foloseasca, in mod involuntar, poate, de sentimentele celuilalt partener. Afectiunea, respectul, atasamentul devin asadar arme pe care unul le poate intoarce impotriva celuilalt, manipulindu-l pentru a obtine ceva ce-si doreste. In cazul unei relatii disfunctionale, lucrurile pot merge de la amenintari cu sinucidere, pina la interdictia de a avea contact cu copiii rezultati in urma unei casnicii. Practic, cel care santajeaza descopera punctul sensibil al santajatului si il ataca in mod sistematic in acea zona.
Manipularea emotionala se caracterizeaza prin faptul ca actiunea sursei este orientata prioritar asupra influentarii unor procese si fenomene psihologice care sunt implicate in structurarea, orientarea si sustinerea sistemului atitudinal si comportamental al tintei. Acestea pot fi procese din sfera perceptiei, gindirii, afectivitatii, motivatiei s.a. O serie de fenomene psihice din sfera cognitiva, emotionala si relationala pot fi instrumentalizate de manipulator, cu rezultate uneori spectaculoase in determinarea si controlul conduitei umane, mai ales atunci cind aceasta metoda este combinata cu cea a manipularii informationale.
Exista multe mecanisme prin care se exercita o manipulare emotionala iar relatia de cuplu este unul dintre mediile cele mai propice dezvoltarii lui. In general, chiar si intre doua persoane care se iubesc, se dezvolta o relatie de tip dominat-dominant, doar ca, deseori nu este foarte clar care dintre cei doi "se supune" si care "ordona". In cazul manipularii, presiunea venita din partea celuilalt nu este manifestata fatis. Cel care manipuleaza ajunge sa-l determine pe partener sa dezvolte un complex de vinovatie. El nu isi va exprima in mod explicit solicitarile, ci o face recurgind la alte mijloace. Daca ar cere lucrurile pe care si le doreste in mod firesc, atunci s-ar putea impiedica de un refuz si de invocarea unor argumente rationale. Or, ceea ce doreste santajistul este rezolvarea unei doleante nu pe calea logica, ci pe un drum care presupune frica si vinovatie. El il va supune pe celalalt la presiuni, nu va rata nici o ocazie de a-l face pe acesta sa se simta vinovat, ii va arunca in spate povara nefericirii sale.
Gradul de studiere a problemei. Contributii valoroase in cercetarea rolului afectivitatii in formarea personalitatii au adus savantii C. Izard; V. Pavelcu; P. Popescu-Neveanu; I. Racu,; M. Arnold; R. Lazarus. Totodata, problemele manipularii emotionale au constituit obiectul investigatiilor lui J. S. Blackman, R. Cialdini, S.Forward, D.Frazier, I. Nazare-Aga. 
Cu toate acestea, pina la momentul actual, in R.M. nu au fost realizate cercetari stiintifice care ar aborda manipularea emotionala in cuplul marital tinind cont de multitudinea de diferente intre cele doua sexe au o influenta semnificativa asupra modului de relationare. 
Obiectul cercetarii: comportamentele de manipulare emotionala manifestate de partenerii cuplului marital.
Scopul cercetarii: identificarea profilurilor de manipulare emotionala la partenerii cuplului marital.
Ipoteza cercetarii: presupunem ca partenerii de cuplu marital manifesta profiluri manipulative diferite.
Obiectivele cercetarii:
- Studierea viziunilor teoretice asupra cadrului afectiv al cuplului marital;
- Conceptualizarea dimensiunilor afective in relatia de cuplu; 
- Selectarea instrumentariului cercetarii empirice si identificarea esantionului experimental
- Elaborarea demersului experimental si realizarea cercetarii empirice;
- Prelucrarea cantitativa si calitativa a rezultatelor experimentale in vederea elaborarii profilurilor de manipulare emotionala la partenerii cuplului marital;
- Formularea concluziilor finale si a recomandarilor.
Metodele de cercetare:
o Metode teoretice: documentarea (prin studierea surselor bibliografice la tema cercetarii); analiza, sinteza.
o Metode empirice: 
1) Chestionarul ,,Aspecte ale dimensiunii afective a cuplului marital" (adaptat dupa Isabelle Nazare-Aga, 2003); 
2) Chestionarul "Stiluri de interactiune afectiva in cuplu" (elaborat dupa S. Forward; D. Frazier, 2008);
o Metode statistico-matematice de prelucrare si interpretare a datelor.
Baza experimentala: 20 cupluri familiale cu perioada maritala cuprinsa intre 5 si 10 ani.
Baza conceptuala a cercetarii: teoria sistemica a familiei (S. Minuhin), viziunile asupra familiei (Mitrofan, Ciuperca, Smaley, Chapman,); conceptiile privind relatiile interpersonale (Druta, Leleu, Moreau), conceptia privind mecanismele manipularii (Isabelle Nazare-Aga).
Valoarea teoretica consta in completarea cunostintelor psihologice si pedagogice asupra manipularii emotionale la nivel de familie.
Valoarea practica a cercetarii rezida in posibilitatea aplicarii rezultatelor investigatiei:
o In diagnosticarea tipului de manipulare emotionala, 
o In consilierea partenerilor conjugali, 
o In formularea profilului de manipulare emotionala la partenerii conjugali,
o In elaborarea programelor educationale de armonizare a relatiilor de familie.
Cuvinte cheie: emotie, cuplu marital, manipulare, profil, afectivitate, santaj emotional, interrelatie, diferente gender.
Capitolul I. CADRUL TEORETIC DE ABORDARE A PROBLEMATICII EMOTIONALE IN CUPLUL MARITAL
1.1. Cuplul marital ca entitate bio-psiho-sociala
Din punct de vedere psihologic, Iolanda Mitrofan (1997, p.14) ofera o definitie mai complexa cuplului: ,,o structura bipolara, de tip biopsihosocial, bazata pe interdeterminism mutual (partenerii se satisfac, se stimuleaza, se dezvolta si se realizeaza ca individualitati biologice, afective si sociale, unul prin intermediul celuilalt)".Cind aceste elemente sunt statuate si prin lege, atunci cuplul erotic se transforma in cuplu conjugal prin intermediul casatoriei. 
Din perspectiva psihologica, casatoria este ,,un proces interpersonal al devenirii si maturizarii noastre ca personalitati, de constientizare, redirectionare si fructificare a tendintelor, pulsiunilor si afinitatilor inconstiente, de autocunoastere prin intercunoastere. Scopul ei este cresterea personala prin experienta conjugalitatii si parentalitatii" (I. Mitrofan, 1997, p.16).
Familia reprezinta ,,o forma de comunitate umana alcatuita din doi sau mai multi indivizi, uniti prin legaturi de casatorie si/sau paterne, realizind, mai mult sau mai putin latura biologica si/sau cea psihosociala" (I. Mitrofan, C. Ciuperca, 1997). Acest lucru presupune ca exista doi parteneri, cu sau fara copii, sau un partener cu unul sau mai multi copii proprii. 
Aceste pattern-uri sunt mentinute prin doua tipuri de constringeri:
1. Unul generic, referitor la regulile universale care guverneaza organizarea familiei. De exemplu, exista in cadrul familiei o ierarhie a puterii si o complementaritate a functiilor (copii nu au aceleasi niveluri de autoritate ca parintii, iar acestia din urma au nevoie de o interdependenta pentru a actiona ca o echipa). 
2. Unul idiosincratic, referitor la expectatiile reciproce ale unor membrii particulari ai familiei. Aceste expectatii se construiesc in timpul numeroaselor negocieri, implicite sau explicite, dintre membrii familiei si de regula apar in mici eveniemnte zilnice. Fiecare dintre membrii familiei contribuie la dezvoltarea si intarirea acestor asteptari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Profiluri ale Manipularii Emotionale in Cuplul Marital.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!