Profitul si Impozitul pe Profit

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.4
Lista tabelelor si a graficelor.7
CAPITOLUL 1: PREZENTAREA FIRMEI S.C. CEMACON S.A.8
1.1 Scurt istoric 8
1.2 Obiect de activitate 9
1.3 Strctura clientilor S.C. Cemacon S.A. 9
1.4 Furnizorii principali ai societatii 10
1.5 Concurentii existenti pe piata 11
1.6 Numarul angajatilor 12
1.7 Evolutia volumului de active pe ultimii 5 ani 20
CAPITOLUL 2: CONSIDERATII GENERALE PRIVIND PROFITUL.22
2.1 Notiuni generale privind profitul 22
2.2 Tipologia profitului 23
2.3 Factorii de influenta a profitului. 26
2.3.1 Indicatori de masurare a profitului.26
2.3.2 Modalitati de crestere a profitului.28
2.4 Modalitati de previziune a profitului 30
2.4.1 Indicatori ai rentabilitatii.30
2.4.2 Studiu de caz privind aprecierea rentabilitatii firmei S.C. Cemacon S.A.33
CAPITOLUL 3: IMPOZITUL PE PROFIT.42
3.1 Continutul si rolul impozitelor .42
3.2 Platitorii impozitului pe profit si perioada impozabila. 43
3.3 Scutiri de la plata impozitului pe profit. 45
3.4 Cota de impunere .46
3.5 Modalitati de determinare a impozitului pe profit. .49
3.5.1 Veniturile neimpozabile.51
3.5.2 Cheltuileli nedeductibile.51
CAPITOLUL4: STUDIU DE CAZ PRIVIND DETERMINAREA PROFITULUI IMPOZABIL SI A IMPOZITULUI PE PROFIT.57
4.1 Evolutia veniturilor si cheltuielilor societatii 59
4.2 Determinarea profitului impozabil 63
4.3 Inregistrarea in contabilitate a impozitului pe profit. 65
PROPUNERI SI CONCLUZII AFERENTE LUCRAII.69
BIBLIOGRAFIE.73


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Obiectivul general al prezentei lucrari il reprezinta tema profitului si a impozitului pe profit al intreprinderii S.C. Cemacon S.A. pentru a se observa si interpreta evolutia acestora pe parcursul celor 5 ani. Este o tema cu o importanta deosebita atat pentru stat, avand in vedere contributia impozitului la formarea veniturilor bugetare cat si pentru agentii economici, prin influentarea activitatilor generatoare de profit.
Procesul de cercetare stiintifica care sta la baza realizarii prezentei lucrari poate fi detaliat in urmatoarele etape :
- documentarea - consultarea diverselor materiale existente in domeniu in vederea insusirii si aprofundarii cunostintelor necesare intocmirii unei astfel de lucrari ;
- sinteza informatiilor - stabilirea obiectivelor urmarite si metodelor de realizare a acestora
- investigarea la nivelul intreprinderii analizate - se urmaresc principalele caracteristici ale acesteia necesare pentru interpretarea corecta a rezultatelor ;
- analiza situatiilor financiare
- formularea concluziilor.
Primul capitol prezinta date generale despre societatea S.C. Cemacon S.A. asupra careia am efectuat cercetarea temei profitului si a impozitului pe profit.
In cel de-al doilea capitol am tratat doua concepte fundamentale in ceea ce priveste supravietuirea pe termen lung a unei intreprinderi si anume : profitul - formele profitului, tipuri de profit, factorii care influenteaza masa acestuia, previziunea profitului - principalii indicatori ai rentabilitatii si pragul de rentabilitate, cu exemplificarea acestui concept printr-un studiu de caz referitor la rentabilitatea societatii S.C. Cemacon S.A. .
Profitul este notiunea cea mai intalnita in economie, deoarece orice intreprinzator isi incepe activitatea in speranta obtinerii unui beneficiu in urma eforturilor depuse, beneficiu numit profit. Profitul sau venitul obtinut in urma desfasurarii activitatii de catre investitorul de capital, este format din surplusul rezultat din activitatea economica interprinsa, adica, din ceea ce depaseste suma pe care el a cheltuit-o. Aceasta reprezinta o compensatie pentru riscul si osteneala utilizarii capitalului, fara de care motivatia utilizarii capitalului in acest fel ar disparea. Este interesu intreprinzatorului sa-si maximizeze profitul. In acelasi timp este si in interesu statului ca intreprinzatorii de pe teritoriul sau sa obtina profituri/venituri cat mai mari, intrucat impozitul pe profit este o functie crescatoare a veniturilor statului : la o anumita cota fiscala de impunere, veniturile la bugetul statului cresc atunci cand profitul intreprinzatorului creste.
In cel de-al treilea capitol m-am oprit asupra impozitului pe profit, incercand sa explic rolul impozitului, cine sunt platitorii de impozit pe profit in Romania, cota de impunere a impozitului pe profit, noutatile aduse in acest domeniu de Ordonanta de Urgenta nr. 34 din 11 aprilie 2009, modul de calcul al impozitului pe profit, cheltuielile nedeductibile si veniturile neimpozabile. Impozitul pe profit constituie o sursa a finantarii cheltuielilor de interes general ale statului, fiind un instrument al politicii economice, prin care se redistribuie o parte a veniturilor, putand fi stimulate investitiile si inviorarea conjucturii economice. Impozitul reprezinta izvorul principal al formarii veniturilor bugetului de stat si al finantarii cheltuielilor publice. Impozitul poate insa frana activitatea economica a contribuabililor, de aceea legiuitorii trebuie sa stabileasca impozite cat mai just repartizate, in functie de veniturile agentilor economici.
CAPITOLUL 1: PREZENTAREA FIRMEI S.C. CEMACON S.A.
1.1 Scurt istoric
Fundamentata pe experienta si traditia de peste 100 de ani in domeniul productiei de argila arsa din Zalau, in 1969 a luat fiinta ,,Intreprinderea de produse ceramice". In 1991 devine societate pe actiuni, sub denumirea de S.C. Cemacon S.A., Zalau, iar in anul 1999 are capital privat 100%. Forma juridica de constituire a S.C. Cemacon S.A. este de societate pe actiuni. Firma a fost inmatriculata la Oficiul Registrului Comertului Salaj sub nr. J 31/2/1991, avand codul fiscal RO 677858. Societatea a fost infiintata prin HCM nr. 1657/14.08.1969 si reorganizata ca societate comerciala pe actiuni in baza Legii nr.15 / 1990 si a HG nr.1200/1990. Capitalul social la sfarsitul anului 2008 este de 191.709.800 lei si este impartit in 191.709.800 actiuni comune. Ultima majorare de capital a avut loc in 04.08.2008 cand, a avut loc o splitare a valorii unei actiuni de la 2,5 ron la 1 ron, dar si incorporarea rezervelor in capital (+39.902.500 actiuni). Modificarile au afectat actionarii inregistrati la data de 16.05.2008, indicele de alocare fiind de 0,2383776. Actionarii semnificativi sunt urmatorii: SSIF Broker S.A. Cluj-Napoca cu 12,38%, MEI-Roemenie & Bulgarije Fonds NV cu 10,12%, Julius Baer Investment Mnagement LLC cu 10,05%, Ceramica S.A. Zalau cu 9,16%.
Figura 1: S.C. Cemacon S.A. Zalau
Sursa: www.cemaconzalau.ro
1.2 Obiect de activitate
Domeniul de activitate al societatii SC Cemacon SA este fabricarea materialelor de constructii din argila iar obiectul principal de activitate al firmei consta in fabricarea caramizilor, tiglelor si a altor produse pentru constructii, din argila arsa, clasificat conform CAEN cu codul 2640, care a fost valabil pana la data de 31.12.2008, respectiv cu codul 2332, valabil de la 01.01.2009.


Fisiere in arhiva (1):

  • Profitul si Impozitul pe Profit.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!