Programul Operational Sectorial de Mediu

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Ca urmare a adoptarii, la sfarsitul anului 2005, a Planului National de Dezvoltare pentru perioada 2007-2013, in primul trimestru al anului 2006 a fost elaborata versiunea preliminara a POS Mediu, in paralel cu finalizarea primelor variante ale CSNR si ale celor sapte PO. In luna martie 2006 a avut loc o intalnire la nivel de Director/Secretar de Stat, intre reprezentantii Comisiei Europene si ai administratiei din Romania, prilej cu care autoritatile romane au prezentat abordarea globala a CSNR si PO. Aceste documente, CSNR si PO, au fost transmise ulterior Comisiei, in data de 20 aprilie, dupa adoptarea lor de catre Guvernul Romaniei. O noua varianta a POS Mediu a fost transmisa in data de 11 octombrie 2006. aceasta din urma versiune a POS Mediu a luat in considerare comentariile primite in cadrul consultarilor privind CSNR, observatiile facute pe parcursul monitorizarii Capitolului 21, care au vizat cu precadere cerintele institutionale referitoare la sistemele de implementare ale PO, comentariile exprimate cu ocazia intalnirilor bilaterale organizate pentru discutarea diferitelor subiecte specifice POS Mediu si recomandarile primite in timpul misiunii de audit cu privire la pregatirea sistemului pentru implementarea POS. Versiunea revizuita a POS ia in considerare si amplele discutii purtate cu toti partenerii relevanti, in special cu privire la interventiile strategice, structura de implementare adecvata, ajutorul de stat, compatibilitatea producerii de achizitii, etc.
In data de 31 ianuarie 2007, autoritatile romane au transmis oficial POS Mediu la Comisia Europeana. Documentul a luat in considerare Documentul de Pozitie al CE din data de 13 decembrie, care a fost transmis autoritatilor romane, recomandarile facute in urma procesului de evaluare ex-ante, precum si comentariile primite din partea publicului interesat, pe parcursul procesului de Evaluare Strategica de Mediu.
Versiunea de fata reprezinta varianta oficiala a POS Mediu care ia in considerare diferitele clarificari cerute de CE in timpul procedurii de consultare interservicii. Principalele modificari se refera la mecanismul institutional asociat proiectelor majore in context regional strategic.
CAPITOLUL I
POLITICI SI STRATEGII DE MEDIU IN ROMANIA
In contextul aderarii Romaniei la UE in anul 2007, politica nationala de dezvoltare a Romaniei se va racorda din ce in ce mai strans la politicile, obiectivele, principiile si reglementarile comunitare in domeniu, in vederea asigurarii unei dezvoltari socio-economice de tip ,,european" si reducerea cat mai rapida a disparitatilor semnificative fata de Uniunea Europeana.
Conform ultimelor date statistice publicate de Comisia Europeana, in ultimii ani Romania a inregistrat o imbunatatire notabila a convergentei reale in termeni de produs intern brut pe locuitor exprimat la standardul puterii de cumparare, ajungand sa reprezinte, in anul 2004, 28,8% din media UE-15 si 31,1% din media UE-25, fata de 23% si respectiv 25,2% in 2000. Cu toate acestea, Romania continua sa se plaseze in urma tuturor noilor State Membre, decalajul pe care trebuie sa-l recupereze fiind semnificativ. 
I.1. PLANUL NATIONAL DE DEZVOLTARE
Planul National de Dezvoltare (PND) este instrumentul fundamental prin care Romania va incerca sa recupereze cat mai rapid disparitatile de dezvoltare socio-economica fata de Uniunea Europeana. PND este un concept specific politicii europene de coeziune economica si sociala (Cohesion Policy) si reprezinta documentul de planificare strategica si programare financiara multianuala, elaborat intr-un larg parteneriat, care va orienta si stimula dezvoltarea socio-economica a Romaniei in conformitate cu Politica de Coeziune a Uniunii Europene.
Se impune sublinierea clara a caracterului specific al PND 2007-2013. Acesta nu substituie o Strategie Nationala de Dezvoltare Economica, ci reprezinta o componenta esentiala a acesteia. In acceptiunea politicii de coeziune, PND reprezinta un instrument de prioritizare a investitiilor publice pentru dezvoltare. Ratiunea elaborarii PND este aceea de a stabili directiile de alocare a fondurilor publice pentru investitii cu impact semnificativ asupra dezvoltarii economice si sociale, din surse interne (buget de stat, bugete locale, etc.) sau externe (fondurile structurale si de coeziune, fonduri UE pentru dezvoltare rurala si pescuit, credite externe, etc.), in scopul diminuarii decalajelor de dezvoltare fata de Uniunea Europeana si a disparitatilor interne (ex. urban-rural, regiunea X fata de media nationala etc.). De altfel, PND nu contine aspecte de reglementare legislativa, constructie institutionala sau reforma structurala, acestea fiind apanajul altor documente programatice, cum ar fi Programul Economic de Preaderare sau viitorul Program National de Reforma.
Pornind de la discutiile tehnice cu Comisia Europeana ,,Politica regionala si coordonarea instrumentelor structurale", elaborarea PND 2007-2013 a demarat in anul 2004 pe baza ideii ca acest document va fi orientat in principal asupra prioritatilor si obiectivelor compatibile cu domeniile de interventie a Fondurilor Structurale si de Coeziune. Aceasta abordare este justificata atat prin rolul PND de fundamentare generala a accesului la Fondurile Structurale si de Coeziune, cat si prin prisma faptului ca politica de dezvoltare a Romaniei va trebui sa se alinieze dupa anul 2007 la prioritatile comunitare de dezvoltare si sa fie bazata pe masuri considerate stimuli de dezvoltare socio-economica durabila la nivel european. Conform viitorului acquis privind fondurile structurale si de coeziune, Cadrul de Sprijin Comunitar va fi inlocuit de Cadrul Strategic National de Referinta (CSNR), document de programare care stabileste domeniile strategice de interventie ale instrumentelor structurale in fiecare stat membru si care se negociaza cu Comisia Europeana. Programele Operationale de implementare a acestor fonduri deriva din CSNR.
In contextul reformei Politicii de Coeziune a UE pentru perioada 2007-2013 si a modificarii subsecvente a reglementarilor privind managementul fondurilor structurale si de coeziune, PND reprezinta documentul pe baza caruia va fi elaborat Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013 (CSNR)1, reprezentand strategia convenita cu Comisia Europeana pentru utilizarea instrumentelor structurale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Programul Operational Sectorial de Mediu.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!