Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră

Licență
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 55 în total
Cuvinte : 11395
Mărime: 1.90MB (arhivat)
Publicat de: Nicu Dicu
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ing. Prof. Csatlos Carol

Cuprins

  1. CAP I Analiza comparative a raselor de capra 2
  2. 1.2 Rasa Carpatina 3
  3. 1.3 Rasa Alba de Banat 4
  4. 1.4 Resursele furajere si aprecierea lor nutritiva .5
  5. CAP II Laptele de capra .6
  6. 2.1 Proprietatile laptelui 7
  7. 2.2 Proprietatile fizico-chmice 9
  8. 2.2.1 Proprietatile fizice 9
  9. 2.2.2 Proprietatile biochimice . . 11
  10. 2.3 Activitatea microbiologica in laptele de capra . ..12
  11. CAP III TEHNOLOGIA LAPTELUI . .13
  12. 3.1 Receptia cantitativa ... . 15
  13. 3.2 Receptia calitativa . . . 16
  14. 3.3 Filtrarea si curatirea laptelui .. . 16
  15. 3.4 Normalizarea laptelui ... .. .17
  16. 3.5 Pasteurizarea laptelui .. 18
  17. 3.6 Efectul pasteurizarii asupra microflorei laptelui ..20
  18. 3.7 Metode de pasteurizare folosite 24
  19. 3.7.1 Pasteurizarea in vane ...24
  20. 3.7.2 Pasteurizarea in instalatii cu placi 25
  21. CAP IV Descrierea operatilor tehnologice specifice .29
  22. CAP V Bilant de materiale .36
  23. CAP VI Utilaje pentru prelucrarea laptelui ...39
  24. CAP VII Norme de protectie a mucii .49
  25. CAP VIII Norme de igiena ..51
  26. Bibliografie 53

Extras din licență

CAP I: Analiza compartiva a raselor de capra

Caprinele au rusticitate pronunțată, sunt rezistente la condițiile aspre ale mediului în care s-au format și, actualmente, se cresc, se pot deplasa rapid în regiuni muntoase, pe drumuri accidentate, datorită specificului constructiv al scheletului, mușchilor, articulațiilor și aparatului tendo-ligamentar. Pentru căutarea hranei în decursul zilei, capra parcurge distanțe mai mari cu 50% decât oaia și cu 80% mai mult decât bovinele. Caprinele au mobilitate mare a buzelor, conformația botului și a dentiției care permit valorificarea tuturor sortimentelor de vegetație și, îndeosebi, a celei lemnoase cu conținut sporit de celuloză, ceea ce contribuie la supraviețuirea speciei și în zonele aride cu multă vegetație de arbuști, în care alte specii de rumegătoare nu pot rezista. Capra digeră mai bine fracțiunile celulozice ale plantelor, preferând în proporție de 60% arboretul, care se va suplimenta cu 20% graminee și 20% alte plante.

In ultimii 15-20 de ani, efectivele de caprine din țara noastră au crescut semnificativ ajungând la finalul anului 2016 la aproximativ 1,8 milioane, din care 1,3 milioane efectiv matcă. Această creștere a fost înregistrată nu numai în baza sporirii efectivelor locale de Carpatină sau a importurilor consistente de alte rase, in special Saanen, Alpina Franceză, Murciano Granadina, cât și din metișii rezultați din încrucișări cu aceste rase. Motivația acestui fapt stă tocmai în calitățile recunoscute ale laptelui provenit de la această specie, date de compoziția lui in lactoglobuline, albumine, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cât și a acizilor grași caproic (C6), caprilic (C8) și capric (C10) și a altor acizi grași cu lanțuri medii, indicându-l in tratamentul sindroamelor de malabsorbție, al dereglărilor intestinale, fibrozei chistice și afecțiunilor precum calculoza biliară. În baza acestor afirmații se impune adoptarea unui sistem adecvat de întreținere și hrănire, în vederea obținerii unor producții corelate cu potențialul genetic, în continuă perfecționare, al animalelor, precum si o atenție specială la nivel guvernamental pentru susținerea acestui sector.

Capra poate fi considerată o adevărată mașinărie când vorbim despre un animal așa de mic și de posibilitățile lui imense de a converti nutrețurile în producția de lapte cu deosebite proprietăți nutritive și curative. Dacă ar fi să apreciem capacitatea lactogenă a acestor animale, am putea observa la unele rase specializate, un raport de la 10/1 pana la 20/1 intre cantitatea de lapte si greutatea lor corporala, ceea ce presupune o productie anuala de 600-1200 litri lapte comparativ cu greutatea lor medie de 55- 65 kg. Caprele crescute în țara noastră, tipul Carpatină, si care nu au fost supuse unui program exigent de selecție, au un potențial lactogen modest, situat intre 200- 300 litri pe lactație cu o durata a acesteia de aprox. 250 zile.

1.2 Rasa carpatina

Fig. 1.1 Rasa Carpatina

Detine o proportie de 80% din totalul de capre de la noi. Este cea mai veche si cea mai raspandita rasa de capre. Este o rasa primitiva, inca insuficient ameliorata. Rasa este rustica si rezistenta, exteriorul este specific raselor tardive, neameliorate, talia este mijlocie, torace potrivit dezvoltat, corp alungit, piept stramt, spinare ascutita, sale si crupa ingusta, membrele sunt rezistente, dar cu musculatura slab dezvoltata. Culoarea dominata este gri de diferite nuante, roscata, alba, baltata. Greutatea corporala este de 30-40 Kg la femele si de 50-60 Kg la masculi.

Aceste capre prezinta o talie mare si osatura bine dezvoltata. Prolificitatea este cuprinsa intre 125-150 % cu greutate la fatare de 2,5-5 Kg. La varsta de 1 an se inregistreaza 72% din greutatea adulta. Caprele din aceasta rasa pot fi date la monta la varsta de un an, cu o jumatate de an mai devreme decat alte rase. Caprele sunt acoperite cu puf in proportie de 66% si cu par in proportie de 34%. Caracteristicele pufului si parului la aceasta rasa, in ceea ce priveste lungimea si grosimea firului, sunt diferite. La prelucrare se separa prin pieptanare cele doua categorii de fibre. Recoltarea pufului si parului trebuie facuta inainte de naparlire. Naparlirea are loc in luna martie. De la capra Carpatina se obtin 0,150 g puf si 1,2 Kg par. Capra carpatina produce in medie 240-260 litri in 9 luni de lactatie cu o maxima de de 800 litri. Cele mai bune capre sunt cele din Campina, cu o medie a productiei de lapte de 290 Kg si cu maxime frecvente de 450 de litri. Durata lactatiei este de 290 de zile.

Bibliografie

-Cultura simbiotica pentru obtinerea din lapte a iaurtului de capra - Nicolaescu Maria-Marcela ; Buret Elena

- Stimularea activitații microsimbionților ruminali prin factori alimentari la rumegătoarele mici- Ing.IMAD ALHORANI

-Prelucrarea laptelui in vederea obtinerii de iaurt concentrat cu o capacitate de 7000 l/h

-Proiect la disciplina „Tehnologii si utilaje in industria alimentara”

-Proiectarea unei fabrici de produse lactate- Ionut Cristian Iacob

-Orientari actuale si de perspectiva in cresterea caprinelor in Romania- Angela Sava, I. Voicu

-- Laptele de capra - Productie si utilizari -Haenlein G.F.W., Wendorff W.L., 2006

-Piata carnii de ovine in Romania- Silvius Stanciu

-Tehnologii neconventionale, conforme cu reglementarile europene, de imbunatatire a calitatii nutritive si igienice a laptelui de capra- Ing. Iancu Ramona Maria

-Tehnologii in zootehnie-dr. hab., prof. univ. Nicolae Eremia

-Studii comparative privind starile, tendintele si perspectivele productiei animale in Romania si Uniunea Europeana-Ing. Adrian Pintea

-Tehnologia de producere a laptelui-Culighin Elena

-Indrumator pentru tehnologia produselor lactate- G. Chintescu, St. Grigore

-Aplicarea temperaturilor scazute la productia si transportul laptelui- Albu M.

-Tehnologia si utilajul in fabricile de produse lactate- Parasciurk

-Tehncologia laptelui si a produselor lactate- Scortescu G, Ghintescu G.

Preview document

Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 1
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 2
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 3
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 4
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 5
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 6
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 7
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 8
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 9
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 10
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 11
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 12
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 13
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 14
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 15
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 16
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 17
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 18
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 19
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 20
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 21
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 22
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 23
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 24
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 25
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 26
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 27
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 28
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 29
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 30
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 31
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 32
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 33
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 34
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 35
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 36
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 37
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 38
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 39
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 40
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 41
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 42
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 43
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 44
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 45
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 46
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 47
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 48
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 49
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 50
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 51
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 52
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 53
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 54
Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră - Pagina 55

Conținut arhivă zip

  • Proiectarea statiei de pasteurizare lapte in vederea obtinerii iaurtului de capra cu o capacitate de 600l pe ora.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Ai nevoie de altceva?