Proiectarea unei Instalatii pentru Fabricarea Acetonei

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL II
MEMORIU TEHNIC
In cadrul acestui proiect s-a conceput o instalatie de obtinere a acetonei, acest produs avand o importanta deosebita in diferite domenii industriale. Tehnologiile de fabricare a acetonei la scara industriala sunt foarte putine, cele mai importante fiind procedeul cumen si dehidrogenarea izopanolului. In urma analizei critice a celor doua procedee, am optat pentru procedeul cumen deoarece produsele secundare rezultate isi pot gasi cai de valorificare profitabile. 
In acest procedeu materia prima de plecare este benzenul si propena care prin alchilare formeaza cumen, iar acesta prin oxidare si apoi descompunerea hidroperoxidului de cumen format, duce la obtinerea acetonei si fenolului. 
Pentru procedeul ales s-au studiat : cinetica si termodinamica principalelor reactii ce au loc, pentru a stabili factorii ce influenteaza procesul si a gasi conditiile optime de lucru. 
Faza de alchilare are loc intr-un reactor izoterm cu catalizator in strat(acid fosforic) la temperatura de 220oC si presiunea de 40/50at. Faza de oxidare se desfasoara la temperatura de 110/120oC, presiunea de 5/6at. Ca agent de oxidare se foloseste aer comprimat. Hidroperoxidul rezultat in aceasta etapa se supune mai intai unei operatii de concentrare intr-o coloana de distilare operata la vid. In urma concentrarii rezulta hidroperoxid de concentratie 70/80%. Faza de scindare a hidroperoxidului are loc in cataliza acida folosindu-se drept catalizator acid sulfuric concentrat in cantitati mici. Produsul rezultat la scindare este supus rectificarii pentru separarea componetilor. 
Proiectarea s-a realizat cu ajutorul calculelor tehnice si termodinamice precum si prin calcularea bilantului termic si de materiale. Din bilanturile termice si de materiale am calculat si consumurile specifice de materiale si utilitati. In continuare s-a trecut la elemente de automatizare si control al procesului, la posibilitatile de valorificare a produselor secundare si la studiul de fezabilitate.
Proiectul s-a finalizat cu norme de tehnica a securitatii muncii si bibliografia care a stat la baza acestuia.
CAPITOLUL III
TEHNOLOGIA FABRICATIEI
3.1. Proprietatile produsului si domenii de utilizare
Acetona este un derivat carbonilic alifatic din clasa cetonelor. Alte denumiri pentru acetona sunt : propanona sau dimetilcetona
Caracteristici:
- Denumirea uzuala : acetona
- Formula bruta : C3H6O
- Formula moleculara :
- Formula 3D
Proprietati fizice
Este un lichid incolor, volatil, cu miros eteric, solubil in apa, alcool, eter.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectarea unei Instalatii pentru Fabricarea Acetonei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!