Proiectarea unei instalații pentru fabricarea acetonei

Extras din licență Cum descarc?

CAPITOLUL II
MEMORIU TEHNIC
În cadrul acestui proiect s-a conceput o instalaţie de obţinere a acetonei, acest produs având o importanţă deosebită în diferite domenii industriale. Tehnologiile de fabricare a acetonei la scară industrială sunt foarte puţine, cele mai importante fiind procedeul cumen şi dehidrogenarea izopanolului. În urma analizei critice a celor două procedee, am optat pentru procedeul cumen deoarece produsele secundare rezultate işi pot găsi căi de valorificare profitabile. 
În acest procedeu materia primă de plecare este benzenul şi propena care prin alchilare formează cumen, iar acesta prin oxidare şi apoi descompunerea hidroperoxidului de cumen format, duce la obţinerea acetonei şi fenolului. 
Pentru procedeul ales s-au studiat : cinetica şi termodinamica principalelor reacţii ce au loc, pentru a stabili factorii ce influenţează procesul şi a găsi condiţiile optime de lucru. 
Faza de alchilare are loc într-un reactor izoterm cu catalizator în strat(acid fosforic) la temperatura de 220ºC şi presiunea de 40÷50at. Faza de oxidare se desfăşoară la temperatura de 110÷120ºC, presiunea de 5÷6at. Ca agent de oxidare se foloseşte aer comprimat. Hidroperoxidul rezultat în această etapă se supune mai întâi unei operaţii de concentrare într-o coloană de distilare operată la vid. În urma concentrării rezultă hidroperoxid de concentraţie 70÷80%. Faza de scindare a hidroperoxidului are loc în cataliză acidă folosindu-se drept catalizator acid sulfuric concentrat în canţităţi mici. Produsul rezultat la scindare este supus rectificării pentru separarea componeţilor. 
Proiectarea s-a realizat cu ajutorul calculelor tehnice şi termodinamice precum şi prin calcularea bilanţului termic şi de materiale. Din bilanţurile termice şi de materiale am calculat şi consumurile specifice de materiale şi utilităţi. În continuare s-a trecut la elemente de automatizare şi control al procesului, la posibilităţile de valorificare a produselor secundare şi la studiul de fezabilitate.
Proiectul s-a finalizat cu norme de tehnică a securităţii muncii şi bibliografia care a stat la baza acestuia.
CAPITOLUL III
TEHNOLOGIA FABRICAŢIEI
3.1. Proprietăţile produsului şi domenii de utilizare
Acetona este un derivat carbonilic alifatic din clasa cetonelor. Alte denumiri pentru acetonă sunt : propanonă sau dimetilcetonă
Caracteristici:
- Denumirea uzuală : acetonă
- Formula brută : C3H6O
- Formula moleculară :
- Formula 3D
Proprietăţi fizice
Este un lichid incolor, volatil, cu miros eteric, solubil în apă, alcool, eter.


Fisiere în arhivă (1):

  • Proiectarea unei Instalatii pentru Fabricarea Acetonei.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 10€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!