Promisiunea de Vanzare-Cumparare

Cuprins licenta Cum descarc?

TITLUL I
PROMISIUNEA DE VANZARE-CUMPARARE
INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I 
NOTIUNE. CARACTERE JURIDICE. CONDITII DE FOND SI DE FORMA
1. Notiune si categorii de promisiuni de vanzare-cumparare 5
2. Caracterele juridice ale promisiunii de vanzare-cumparare 9
3. Conditii de fond si de forma 12
4. Clauzele promisiunii de vanzare-cumparare 19
CAPITOLUL II 
EFECTELE PROMISIUNII DE VANZARE-CUMPARARE
1. Forta obligatorie a promisiunii de vanzare-cumparare 23
2. Incalcarea obligatiei. Vanzarea bunului catre un tert 24
CAPITOLUL III 
EXECUTAREA PROMISIUNII DE VANZARE-CUMPARARE
1. Executarea silita a promisiunii de vanzare-cumparare 28
2.Situatia antecontractului in dreptul francez si corelatia cu legislatia romana 32
CAPITOLUL IV 
PROMISIUNEA DE VANZARE-CUMPARARE SUB IMPACTUL LEGISLATIEI REFERITOARE LA CIRCULATIA JURIDICA A TERENURILOR 36
CAPITOLUL V
PROMISIUNEA DE VANZARE-CUMPARARE IN PRACTICA JUDICIARA ACTUALA
1. Incidenta abrogarii dispozitiilor legale restric!tive 41
2. Conditiile pentru admisibilitatea unei actiuni judecatoresti in valorificarea unei promisiuni de vanzare-cumparare, in conditiile art.1073, 1077 si 970 C.civ 45
3. Efectele hotararii judecatoresti de admitere a actiunii in executarea unei promisiuni de vanzare-cumparare. Momentul transmiterii dreptului de proprietate de la instrainator la dobanditor 52
4. Prescriptia dreptului la actiune si prescriptia executarii silite a hotararii 53
CAPITOLUL VI
PRACTICA JUDICIARA 56
TITLUL II
PACTUL DE PREFERINTA
CAPITOLUL I 
NOTIUNEA SI EFECTELE PACTULUI DE PREFERINTA
1. Notiune si utilitate 64
2. Efectele pactului de preferinta 66
CAPITOLUL II
CESIUNEA PACTULUI DE PREFERINTA. RASPUNDEREA PENTRU NERESPECTAREA PACTULUI DE PREFERINTA SI CADUCITATEA ACESTUIA
1. Transmisiunea si cesiunea pactului de preferinta 68
2. Raspunderea pentru nerespectarea pactului de preferinta 68
3. Caducitatea pactului 69


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Contractul reprezinta una dintre cele mai importante institutii ale dreptului civil, constituind principalul instrument juridic prin care se stabilesc, se modifica sau se sting raporturile juridice civile si prin care se realizeaza in cele mai variate forme circulatia bunurilor si schimbul serviciilor in vederea satisfacerii nevoilor persoanelor fizice si juridice. Contractul este definit de Codul Civil in art. 942 ca fiind "acordul intre doua sau mai multe persoane spre a constitui sau a stinge intre dansii un raport juridic."
Trasatura caracteristica definitorie esentiala a oricarui contract o constituie acordul de vointa al partilor exprimat cu intentia de a se obliga juridiceste. Intre parti trebuie sa existe un astfel de acord, cel putin asupra naturii contractului si asupra identitatii obiectului acestuia. Acordul partilor asupra celorlalte elemente secundare ale contractului, cum ar fi modalitatile de executare a acestuia, poate fi prezumat prin referire la dispozitiile legale supletive. Avand in vedere faptul ca este suficient acordul de vointa al partilor pentru a produce efecte juridice, s-a ajuns la concluzia ca acest acord este valabil doar daca sunt respectate legile privind ordinea publica, sociala si economica - adica toate normele juridice si principiile generale ale dreptului - precum si regulile de convietuire sociala, care constituie norme de conduita ale omului.
In literatura juridica a fost definita notiunea de contract ca fiind "acordul de vointa incheiat intre doua sau mai multe persoane pentru a crea o obligatie, a modifica sau stinge obligatii preexistente".
La baza reglementarii contractului sta principiul libertatii contractuale potrivit caruia partile pot decide in mod liber asupra incheierii sau neincheierii contractului, asupra continutului, formei si efectelor acestuia, cu obligatia de a nu contraveni dispozitiilor legale imperative, ordinii publice sau sociale. Contractul este un act juridic civil, constand in acordul de vointa incheiat intre doua sau mai multe persoane, in scopul de a crea, modifica sau stinge raporturi juridice. Incheierea oricarui contract este, in principiu, libera, normele ce reglementeaza aceasta materie, fiind norme supletive. Suntem, totusi, in prezenta unei libertati conditionata si determinata, pe de o parte, de viata sociala, iar, pe de alta parte, de dispozitiile cuprinse in normele legale. Exista, astfel, cateva norme care ingradesc intr-o mai mica sau mai mare masura libertatea contractuala. Acestea sunt:
- dispozitia art. 5 Cod Civil, potrivit caruia "nu se poate deroga prin conventii sau dispozitii particulare, la legile care intereseaza ordinea publica si bunele moravuri";
- dispozitia art. 966 Cod Civil: "obligatia fara cauza sau fondata pe o cauza falsa sau nelicita, nu poate avea nici un efect";
- prevederea art. 968 Cod Civil: "cauza este nelicita cand este prohibita de lege, cand este contrarie bunelor moravuri si ordinii publice". 
Avand in vedere diferitele nevoi sociale si de convietuire ale oamenilor, contractele imbraca forme variate. Indiferent de forma lor, esentiala este interpretarea data de parti, adica care a fost motivul care le-a determinat sa incheie acel contract, ce au inteles ele prin acel contract si buna lor credinta in executarea lui. Astfel, si Codul Civil prevede in art. 969, "Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante". Asa cum am mai precizat, libertatea contractuala este ingradita doar de respectarea legii, a ordinii publice si a bunelor moravuri.
In caz de litigiu, judecatorul trebuie sa tina seama de interpretarea data de parti a clauzelor contractului, deoarece manifestarea lor de vointa este primordiala si nu cea a tertilor contractului. 
Astfel, judecatorul trebuie sa respecte intocmai clauzele clare ale conventiei, iar in caz de neclaritate, trebuie sa le interpreteze din prisma partilor, adica ce au inteles ele ca trebuie sa faca in temeiul contractului incheiat.


Fisiere in arhiva (3):

  • Promisiunea de Vanzare-Cumparare
    • coperta.doc
    • lucrarea de licenta.doc
    • prima_pagina.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!