Promovarea pe piața a Magiunului de Topoloveni

Cuprins licență

INTRODUCERE
CAPITOLUL I    MIXUL DE MARKETING	5
I.1.Mixul de marketing si componentele acestuia	5
I.1.1. Politica de produs	11
I.1.2. Politica de pret	13
I.1.3. Politica de distributie	14
I.1.4. Politica de promovare	15
CAPITOLUL II  DESCRIEREA SOCIETATII SC SONIMPEX SERV COM S.R.L	23
II.1. Produsul Magiun de Topoloveni	23
I.1.1. Descrierea produsului Magiun de Topoloveni	23
I.1.2. Descrierea metodei de obtinere a produsului	24
II.2. Mixul de marketing in cadrul companiei	26
II.2.1. Politica de produs	26
II.2.2. Politica de pret	28
II.2.3. Politica de distributie	29
II.2.4. Politica de promovare	29
CAPITOLUL III      PIATA DE DESFACERE SI TIPOLOGIA CONSUMATORULUI	31
III.1. Tipologii de consumatori	31
III.2. Piata de desfacere locala	31
III.3. Piata de desfacere nationala	31
III.4. Piata de desfacere internationala	32
III.5. Concurenta	32
CAPITOLUL IV         MIXUL PROMOTIONAL IN CADRUL  SC SONIMPEX SERV COM S.R.L	33
IV.1. Mijloace de promovare  - reclama si relatiile publice	33
IV.2. Strategii de dezvoltare	43
IV.3. Analiza SWOT	55
CONCLUZII
ANEXE
BIBLIOGRAFIE


Extras din licență

Concurenta este un mod de manifestare a economiei pe piata, in care pentru un bun omogen si substitutele sale, existenta unui singur producator devine, practic, imposibila.
Intensificarea concurentei pe piata in contextul revenirii dupa recesiunea economica, determina fiecare firma sa puna un accent deosebit pe politica de promovare pentru a se mentine pe piata. 
Politica de promovare este unul dintre elementele mixului de marketing, dupa cum voi analiza in lucrare. Tehnicile de promovare si analizele strategice stabilesc calea de urmat pentru o firma intr-un mediu dinamic, in care cei slabi vor fi exclusi mai devreme sau mai tarziu. 
Mixul de marketing ofera posibilitatea cunoasterii variantei de raspuns a organizatiei la cerintele si exigentele mediului. El nu poate fi un amestec stabil deoarece componentele sale ca si proportiile in care se combina se afla in continua schimbare.
Succesul organizatiei depinde intotdeauna de confruntarea variabilelor controlabile, care sunt componentele de baza ale mixului de marketing (cei 4P) cu variabilele necontrolabile, care sunt factori externi dar foarte importanti, care nu numai ca nu pot fi ignorati, dar trebuie studiati si utilizati. Cei mai importanti factori exogeni sunt: cererea de consum si comportamentul consumatorului, concurentii, practicile comerciale, conjunctura economica, fortele ambientale (miscarile ecologiste, organizatiile pentru protectia consumatorului), evolutia tehnologiei, legislatia etc. La randul ei, fiecare componenta a mixului de marketing prin complexitatea problemelor pe care le presupune formeaza o politica a organizatiei. Fiecare din elementele mixului de marketing se constituie intr-o potentiala sursa de avantaje competitive, dar circumstantele de piata diferite pretind combinatii diferite. 
In capitolele I voi face o analiza teoretica a mixului de marketing si a principalelor politici din cadrul acestuia, in capitolul II voi face descrierea societatii SC SONIMPEX SERV COM S.R.L iar in capitolul III voi efectua o analiza a pietei de desfacere si a tipologia consumatorului, in capitolul IV voi face o analiza a Mixului promotional in cadrul S.C. SONIMPEX SERV COM S.R.L 
Astfel, in aceasta lucrare imi propun sa vorbesc despre mixul de marketing si in special despre politica de promovare, studiind cazul unui produs romanesc foarte cunoscut MAGIUNUL DE TOPOLOVENI. In final cu ajutorul notiunilor teoretice voi analiza posibilitatile de dezvoltare ale acestui produs pe piata de profil interna si internationala. 
CAPITOLUL I MIXUL DE MARKETING
I.1.Mixul de marketing si componentele acestuia 
Marketingul - termen de origine anglo-saxona - este definit ca o activitate prin care se desfasoara tranzactii pe piata, respectiv de intentia de a vinde sau a cumpara. Acesta este reprezentat ca fiind acel sistem de activitati economice care poate sa programeze, sa stabileasca preturile, sa promoveze si sa distribuie produsele si serviciile, astfel incat sa poata satisface cerintele consumatorilor.
Astfel, definitia cea mai cunoscuta este urmatoarea: "Marketingul este o stiinta economica care pune in centrul problematicii sale clientul, si necesitatile sale." Referitor la client, acesta poate fi orice persoana sau grup de persoane, fizica sau juridica, care la un moment dat beneficiaza de un bun sau seviciu.
Parerile specialistilor in domeniul marketingului sunt urmatoarele:
In viziunea parintelui marketingului modern, Philip Kotler, marketing-ul se refera la ,,activitatea umana indreptata in directia satisfacerii nevoilor si dorintelor prin intermediul procesului schimbului." Alt autor, Virgil Balaure este de parere ca ,,racordarea permanenta la cerintele mediului face necesara urmarirea permanenta a deplasarilor cantitative si calitativ-structurale pe care acesta le inregistreaza si chiar anticiparea evolutiei viitoarea a mediului" 
Tinand cont de aceste pareri putem afirma ca. activitatea marketing se desfasoara intr-un mediu format atat din factori care provin din mediul intern (reprezentand ceea ce se intampla in interiorul organizatiei) cat si din factori care provin din mediul extern (consta in ceea ce se intampla in micro si macro mediul intreprinderii). 
Astfel, micromediul este format din acei factori care au o actiune directa asupra activitatii unei intreprinderi (vezi figura 1) iar macromediul cuprinde acei factori care au influenta asupra intreprinderii, insa nu una directa (vezi figura 2).
Figura 1: ,,Factorii care provin din micromediul intreprinderii" - Adaptare dupa Irina-Elena Aporcaritei 
Figura 2: ,,Factori care provin din macromediul intreprinderii" - Adaptare dupa Irina-Elena Aporcaritei 
Un alt autor, Philip Kotler considera ca modul in care activitatile de marketing sunt desfasurate in organizatii este concretizat in cinci concepte fundamentale (vezi figura 3)
Figura 3: ,,Conceptele fundamentale ale activitatii de marketing" - Adaptare dupa Philip Kotler 
- Conceptia de productie : ,,consumatorii prefera produsele disponibile la preturi scazute si, de aceea, conducerea firmelor trebuie sa isi concentreze eforturile la nivelul productiei si distributiei. Este cea mai veche conceptie care dirijeaza activitatile comerciantilor (punctul slab considerandu-l lipsa atractivitatii produselor pentru cumparator)." 
- Conceptia de produs : ,,consumatorii prefera produsele care inglobeaza cele mai multe caracteristici de calitate, performanta, noutate; deci primeaza eforturile de imbunatatire permanenta a produsului (de data aceasta punctul slab fiind determinat de generarea obsesiei fata de tehnologie, putand astfel sa conduca la ,,miopia de marketing", respectiv la ignorarea concurentei, prin concentrarea eforturilor firmei exclusiv asupra dorintelor prezente, ignorandu-se nevoile care stau in spatele lor). 
- Conceptia de vanzare : ,,cumparatorii nu achizitioneaza suficiente produse ale unei firme, daca aceasta nu depune eforturi considerabile pentru promovarea si vanzarea pe o scara larga. Aceasta conceptie isi are aplicabilitate in cazul bunurilor fara cautare, care nu sunt imperios necesare. Punctul slab al acestei conceptii il constituie ignoarea avantajelor financiare sau de piata pe termen lung."


Fisiere în arhivă (1):

  • Promovarea pe piata a Magiunului de Topoloveni.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

1.Academie des Sciences Commerciales, Dictionnaire commercial, Hachette,Paris, 1979
2.Aporcaritei Irina-Elena, Strategii in marketing, Editura Pim, Bucuresti,2010;
3.Balaure Virgil, Marketing Editia a II-a,Editura Uranus, Bucuresti, 2002;
4.Balaure V. Tehnici promotionale, Probleme, analize, studii de caz, Editura Uranus, Bucuresti, 1999
5.Bran Olimpia, Tehnici promotionale, Editura Universitatii din Oradea, 2007;
6.Dan Anghel Laurentiu, Tehnici de promovare, Editura A.S.E, Bucuresti, 2009;
7.Florescu Daniela, Politici de promovare si prezentare ale produselor si serviciilor, Editura Alma Mater, Bucuresti, 2008;
8.Kotler Philip, Principles of Marketing, Third Edition, New Jersey, 1986;
9.Lazoc Roman, Tehnici promotionale, Editura Eurostampa, 2002;
10.Linton, Donnelly R., Delivering Customer Value Through Marketing, Editura Elsevier, 2009;
11.Mihai Daniela, Curs de tehnici promotionale, Editura Universitatii din Ploiesti, 2008;
12.Platis Magdalena, Management si marketing, Editura Credis, Bucuresti 2002;
13.Radulescu Violeta, Strategii de marketing in servicii, Editura Pro Universitaria, Bucuresti, 2008;
14.Topalu Ana-Maria, Marketing general, Editura Standardizarea, Bucuresti, 2011;
15.Zaharia Valentina, Maketing- note de curs, Editura Pro Universitaria, Bucuresti 2011;
16.Zbuchea Alexandra, Ghid esential de promovare, Editura Tritonic, 2012;
17.www.dexonline.ro
18.www.zf.ro
19.www.lumeasatului.ro 
20.http://www.magiun-sonimpex.ro/
21.http://www.cotidianul.ro/o-poveste-romaneasca-de-succes-magiunul-de-topoloveni-151899/
22.https://magiundetopoloveni.wordpress.com/


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!