Promovarea Turismului in Judetul Maramures

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE pg.2
CAPITOLUL 1. Scurta prezentare turistica a judetului Maramurespg.3 
1.1 Structura administrativa-municipii pg.4
1.2 Starea actuala a turismului in judetul Maramures pg.5
1.3 Analiza produselor turistice in judetul Maramures pg.6
CAPITOLUL 2. Produse turistice pg.9 
2.1 Turismul balnear pg.9
2.2Turismul montan pg.10
2.3Turismul ecologic pg.10
2.4Turismul cultural pg.13
2.5 Turismul religios si monahal pg.15
2.6 Turismul de afaceri si evenimente pg.17
2.7 Turism rural si agroturismul pg.18
2.8 Alte forme de turism pg.19
CAPITOLUL 3. Studiu de caz "Dezvoltarea Turismului in judetul Maramures " pg.21 
3.1Etapele procesului de planificare participativa - Judetul Maramures pg.21
3.2 Programe regionale turistice pg.24
3.3 Obiective judetene pg.26
3.4 Obiective generale pg.26
3.5 Prioritati pg.27
CAPITOLUL 4.CONCLUZII pg.42
BIBLIOGRAFIE pg.43


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Judetul Maramures, prin asezarea lui geografica, dispune de conditii naturale deosebite pentru dezvoltarea turismului. Pe langa cadrul natural, judetul este detinatorul unor importante monumente istorice si de arta unice in felul lor. Portile maramuresene,renumite monumente de arta populara, bisericile de lemn in stil maramuresean din localitatile: Bogdan Voda, Ieud, Barsana, Budesti si altele, care sunt atestate documentar inca din veacul al XVII-lea.Caracterul relativ izolat al Maramuresului a permis conservarea in satele acestei zone a arhitecturii traditionale, in special constructii din lemn: case, monumente, biserici, care pastreaza traditiile milenare ale mesterilor cioplitori din zona. Dar la fel de autentice sunt si alte elemente precum portul popular,artizanatul sau folclorul. 
Tara Maramuresului dispune de o retea naturala de izvoare minerale si termale.Acestea reprezinta componenta hidrica care este valorificata in scopuri balneare, care a determinat amenajari incepand de acum doua milenii si continuand pana in zilele noastre. Prin statiune balneoclimatica, in general, se defineste o localitate care dispune de factori naturali favorizanti (balneari si climatici), de o exploatare dirijata a acestora, precum si de o baza tehnico-materiala adecvata, capabila sa ofere turistilor conditii de cazare, masa, agrement sau tratament.(Ion Talaba, 1991). Intr -un interval de sapte deceni in tara noastra s-au facut progrese uriase in domeniul balneologiei, oferind conditii din ce in ce mai bune pentru tratament si odihna.
Am ales Maramuresul ca studiu de caz pentru ca este o regiune unica si autentica in acelasi timp, atat din punct de vedere al reliefului, al mediului natural cat si din punct de vedere al traditiilor locale si al datinilor specifice. In ciuda vitregiilor, locuitorii satelor maramuresene si-au pastrat vii traditiile si folclorul. Astazi puteti vizita aceste locuri si puteti admira stilul unic de viata al oamenilor de aici. In putine alte regiuni ale Europei s-a dezvoltat o cultura rurala atat de puternica. Maramuresul este prin excelenta izvorul cel mai bine pastrat al traditiilor stramosesti. Este locul in care simplitatea se imbina armonios cu omenia,conferindu-le acea noblete datatoare de har.
CAPITOLUL 1
SCURTA PREZENTARE TURISTICA A JUDETULUI MARAMURES
Judetul Maramures, situat la granita nordica a Romaniei cu Ucraina, cuprinde vechile "pamanturi" ale Maramuresului, Chioarul, Lapus si Depresiunea Baia Mare. Datorita bogatiilor in aur, argint, plumb, zinc, sare, pasuni intinse, paduri si terenuri agricole, fauna si flora, au facut ca acest judet sa fie locuit cu mii de ani in urma. Municipiul Baia Mare este resedinta administrativa a acestui judet. Acum populatia este alcatuita din romani (81%), maghiari (10,5 %), ucrainieni (6,8 %), rromi (1,3 %), germani (0,6 %) si alte nationalitati. Din suprafata de 6.215 kmp a judetului, zona montana ocupa 43 %, cu Muntii Rodna si Masivul Pietrosul (2.303 m) - cel mai inalt din Carpatii Orientali - si zona vulcanica cu Muntii Gutai si Tibles (1.300-1.800 m); 30 % din suprafata sunt dealuri si platouri iar 27 % sunt ocupate de depresiuni, lunci si terase. In mijlocul Maramuresului, a Muntilor Rodnei, Gutai si Tibles se gaseste Depresiunea Maramuresului, cea mai mare din Romania (75 km lungime si 20 km latime). Pe crestele muntilor iarna domneste pana in lunile mai-iunie. Locurile pitoresti, aflate langa orasul Baia Sprie sunt vizitate de turisti datorita frumusetii lacului de acumulare de la Firiza. Caracteristic acestui judet sunt resursele hidrominerale (peste 100 de izvoare), in special langa Baia Borsa, Viseul de Sus, Baiut si Poiana Botizii. Judetul Maramures are 62 de terenuri de vanatoare cu o suprafata de 587.000 ha. De asemenea se mai afla si opt rezervatii naturale. Judetul este bogat in elemente etnografice si folclorice. Arta populara este conservata intr-o forma specifica acestei zone: case si porti din lemn, unelte, ceramica, biserici de lemn-unice in lume, obiceiuri populare. Judetul Maramures are portile deschise pentru turistii care doresc sa cunoasca originalitatea culturii populare prin muzeele din Baia Mare si Sighetu Marmatiei; prin cele peste 200 de monumente de arhitectura populara de la Borsa, Izvoarele si Mogosa. Extrem de originale sunt satele situate pe vaile Izei, Marei, Viseului si Tisei care formeaza un adevarat muzeu in aer liber. Unic in lume este Cimitirul Vesel din satul Sapanta. In acest judet se gasesc 8 muzee, 67 de locuri si monumente istorice, 363 monumente de arhitectura si 13 zone istorice situate in orase si sate.
1.1 Structura administrativa-municipii:
o BAIA MARE-resedinta de judet (cu 150.000 locuitori, la poalele Muntilor Gutai, pe raul Sasar, cu nesecate comori de frumusete, intr-un univers aparte); 
o Sighetu Marmatiei 
o orase (11): Baia Sprie; Borsa; Cavnic; Dragomiresti; Seini,; Salistea de Sus; Somcuta Mare;Ulmeni;Tautii Magheraus; Tg. Lapus; Viseu de Sus. 
o 63 comune.
Asezare: 
In extremitatea nord vestica a Romaniei, la granita cu Ucraina, in apropierea paralelei 47'55" latitudine nordica si a meridianului 23'55" longitudine estica, deci foarte aproape de centrul geografic al Europei. 
Vecini: 
La nord-Ucraina; la vest-Satu Mare; la sud-Salaj, Cluj, Bistrita Nasaud; la est-Suceava; 
Suprafata: 
6. 304 km2 (respectiv 2,6 % din teritoriul tarii); 
Populatie: 
510 110 locuitori; 
Imag.1 Sursa: http://www.romaniainimagini.ro/judet/detalii/id/27
Relieful:
Este predominant muntos, in general accidentat, inaltimile variind intre 200 m in depresiuni si 2.300 m pe culmile mutilor (care reprezinta prin excelenta 3/4 din teritoriu). Are aspectul unui larg amfiteatru natural. Depresiunea Maramuresului este inconjurata de munti in totalitate, la sud-vestul ei aflandu-se muntii vulcanici Oas, Gutai si Tibles, la est Muntii Maramuresului si la sud-est Muntii Rodnei (cu vf. Pietrosu de 2.303 m), cu creste ascutite si prelungi, abrupturi impunatoare si vai pitoresti. Mai cuprinde parti din Subcarpatii Transilvaniei, Podisul Somesan, Dealurile vestice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Promovarea Turismului in Judetul Maramures.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!