Pronumele Personal in Latina, Romana si Franceza

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS / 3
ARGUMENTUM / 5
CAPITOLUL I Pronumele personal in limba latina / 8
I.1. CARACTERISTICI GENERALE / 8
I.2. CATEGORII GRAMATICALE IN CLASA PRONUMELUI / 8
I.2.1. Caracteristici definitorii / 9
I.2.2. Categoria gramaticala a genului in clasa pronumelui / 10
I.2.3. Categoria gramaticala a numarului in clasa pronumelui / 11
I.2.4. Categoria gramaticala a cazului in clasa pronumelui / 12
I.2.5. Categoria gramaticala a persoanei in clasa pronumelui / 16
I.3. FLEXIUNEA PRONUMELUI PERSONAL IN LATINA CLASICA SI TARZIE / 17
I.3.1. De la latina arhaica la latina clasica / 17
I.3.2. Latina tarzie / 19
I.3.3. Faza limbilor romanice / 21
I.4. CONCLUZII / 24
CAPITOLUL II Pronumele personal in limba romana / 25
II.1. FORME CAZUALE (FLEXIUNEA PRONUMELUI PERSONAL) / 25
II.1.1. Caracteristici generale / 25
II.2. Flexiunea pronumelor personale /28
II.2.1. Exprimarea persoanei si a numarului / 30
II.2.2. Exprimarea genului / 31
II.2.3. Exprimarea cazului / 31
II.3. Forme accentuate vs. neaccentuate / 33
II.4. Functii sintactice ale pronumelor personale / 34
II.5. Dificultati / 35
II.6. Aspecte normative /35 
II.7. De la latina la romana. Concluzii / 36
CAPITOLUL III Pronumele personal in limba franceza / 37
III.1. Generalitati / 37
III.1.1. Formele pronumelui personal / 37
III.1.2. Valorile pronumelui personal / 38
III.1.3. Functiile pronumelui personal / 39
III.1.4. Alte functii sintactice / 40
III.1.5. Cazuri particulare / 40
III.2. Pronumele en si y / 41
III.3. Concluzii / 42
CAPITOLUL IV Concluzii generale/ 43
BIBLIOGRAFIE / 47


Extras din licenta Cum descarc?

ARGUMENTUM
Lucrarea cu tema Pronumele personal in latina, romana si franceza isi propune o analiza contrastiva a uneia dintre cele mai discutate probleme din domeniul lingvisticii romanice si anume, evolutia de la limba latina la limba romana si franceza, a pronumelui personal, evidentiindu-se in acelasi timp si modificarile intervenite in cadrul acestui compartiment lingvistic in cele mai cunoscute limbi romanice ( franceza, italiana, spaniola, portugheza).
Motivatia care sta la baza alegerii aceste teme de licenta este una impusa volens nolens de veacul si, prin urmare, de circumstantele socio-culturale in care traim: ideea, aflata din ce in ce mai mult pe buzele tuturor, aceea a unei Europe unite, guvernata pe de o parte de conceptul de globalizare, iar, pe de alta parte, de tendinta tot mai evidenta de conservare a propriei identitati, ne determina sa ne intoarcem la radacini, in cazul de fata, la cultura latina, si, totodata, sa ne conturam directiile de filiatie cu ,,civilizatiile moderne surori". Este, cu alte cuvinte, vorba de un demers in acelasi timp diacronic, dar si sincronic, care, ideologic vorbind, incearca, pe de o parte sa evidentieze spre conservare patrimoniul nostru cultural latin, iar pe de alta parte, sa se racordeze, in crearea propriei identitati, la identitatea celuilalt. 
La nivel conceptual, lucrarea de fata se propune, in primul rand, ca o structura teoretica a informatiilor existente in lucrarile de lingvistica latina, dar si in cele de filologie romanica, asupra faptului de limba care face obiectul nostru de cercetare. Totodata insa, studiul nostru, prin numarul mare de exemplificari pe care il vehiculeaza, evidentiaza particularitatile si similitudinile morfosintactice si semantice ale pronumelui personal in limba romana si in limbile romanice moderne amintite anterior, aspect care, in opinia noastra, este unul extrem de important, data fiind si motivatia care sta la baza acestei lucrari.
Punctul de plecare al analizei noastre l-a constituit asadar studiul diacronic realizat atat in cadrul istoriei limbii latine, cat si in istoria limbilor romanice, cu precadere in cea a limbii romane si franceze. In urma acestui demers metodologic, am incercat sa sistematizam informatiile existente in foarte bogatul material bibliografic consultat si sa cream o panorama asupra starii de fapt existenta initial in indo-europeana comuna, apoi in latina si ulterior in limbile romanice, mai ales in romana si franceza. Cu alte cuvinte, am incercat astfel sa dam un raspuns posibil la intrebarile urmatoare: ,,Ce a fost la inceput si ce s-a pastrat din Antichitatea latina pana in modernitate in acest sector morfosintactic?". ,, Care sunt modificarile majore operate de limbile romanice si, in special, de limba romana si franceza, in aceasta zona morfosintactica si semantica?"
Pe de alta parte, demersul diacronic a necesitat o completare cu analiza sincronica a fiecaruia din sistemele lingvistice studiate, dat fiind faptul ca fiecare limba isi decupeaza diferit realitatea extralingvistica, in cazul nostru, o realitate cu o doza maxima de subiectivitate, de afectivitate. Am incercat asadar, cu ajtorul studiului sincronic sa decelam mecanismele care au operat in directia reorganizarii sistemului pronumelui personal romanic si, mai cu seama, factorii care au condus la denominarea cu forme speciale a delocutorului, a persoanei sau a obiectului absent din cadrul ritualic al situatiei de comunicare.
Cele doua metode fundamentale de lucru au determinat si urmatoarea structurare a studiului pe care l-am intreprins: 
Capitolul I, Pronumele personal in limba latina, este - asa cum se poate observa si din titulatura sa - dedicat limbii latine privita in sincronie, dar, mai cu seama, in diacronie. In acest capitol, studiul nostru are ca punct de plecare situatia pe care o detine pronumele personal in latina arhaica si apoi in latina clasica. O atentie speciala este acordata, de asemenea, latinei tarzii, cand sunt evidentiate modificari importante atat la nivelul paradigmei flexionare a pronumelor personale, cat si la nivel semantico-referential. Aceste modificari continua sa se manifeste si sa se intensifice in faza protoromanica asupra careia ne-am oprit cu atentie la sfarsitul acestui capitol, inainte de a trasa concluziile finale.
Capitolul II, Pronumele personal in limba romana, este dedicat studierii acestei clase gramaticale in limba romana. Metoda de lucru este aceea a unei analize contrastive prin raportare la situatia decelata si in alte limbi romanice cunoscute, precum franceza, italiana, spaniola sau portugheza. Totodata am incercat o aprofundare a situatiei cliticelor, a pozitiei si a modalitatii lor de combinare in lantul sintagmatic, dar si a valorilor particulare pe care le detin formele pronumelui personal in romana si in alte limbi romanice.
Capitolul III, Pronumele personal in limba franceza, este dedicat studierii pronumelui personal in limba franceza. Capitolul incepe cu generalitati despre pronumele personal si continua cu valorile acestuia dar si cu functiile sintactice pe care le ocupa. O importanta deosebita mai ocupa si pronumele adverbiale en si y asupra carora ne-am oprit pentru a le analiza amanuntit inainte de a trece la concluziile finale.
Lucrarea se incheie cu un scurt capitol in care au fost punctate concluzii generale la care s-a ajuns pe parcursul intregului studiu, dar si cu o bogata bibliografie, care cuprinde lucrarile fundamentale existente in literatura de specialitate cu privire la fenomenul lingvistic studiat de catre noi, dar si lucrari de data recenta, care transfera noile abordari din lingvistica asupra domeniului care face obiectul nostru de cercetare.
Aleasa din dorinta de a aprofunda una din problemele majore ale filologiei clasice, dar, mai cu seama, ale lingvisticii romanice, lucrarea de fata poate fi dezvoltata cu un alt studiu, o disertatie de Masterat.
CAPITOLUL I 
PRONUMELE PERSONAL IN LIMBA LATINA 
1. CARACTERISTICI GENERALE
Pronumele constituie inca din indo-europeana comuna o clasa de cuvinte neomogena cu o flexiune deosebita de aceea a substantivelor si adjectivelor. In limba latina exista urmatoarele feluri de pronume: personal, reflexiv, posesiv, demonstrativ, interogativ-relativ, de intarire, nedefinit si negativ. Diversele specii de pronume se caracterizeaza in mod diferit din punct de vedere morfologic si sintactic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pronumele Personal in Latina, Romana si Franceza.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!