Propuneri de reabilitare a Parcului Sân Nicoară din Curtea de Argeș

Cuprins licență

INTRODUCERE
CAPITOLUL 1 NOTIUNI TEORETICE PRIVIND SPATIUL VERDE URBAN 4
1.1 Conceptul de spatiu verde urban 4
1.2 Functiile spatiilor plantate intravilane 11
1.2.1 Functia de protectie si ameliorare a mediului ambiant 11
1.2.2 Functia antipoluanta (sanitara) 12
1.2.3 Functia recreativa 15
1.2.4 Functia decorativa (estetica, de impact peisager) 15
1.3 Particularitati biologice ale speciilor dendrologice folosite in spatiile plantate urbane 16
1.3.1 Inaltimea exemplarelor 16
1.3.2 Forma si desimea coroanei 17
CAPITOLUL 2 PROPUNERI DE REABILITARE A PARCULUI SAN NICOARA DIN CURTEA DE ARGES 19
2.1 Localizarea si istoricul municipiului Curtea de Arges 19
2.2 Descrierea Parcului SAN NICOARA 22
2.3 Compozitia dendrologica a Parcului SAN NICOARA 25
2.4 Estimarea starii actuale si propuneri de reabilitare a Parcului SAN NICOARA 33
2.4.1.Estimarea starii actuale a parcului 33
2.4.2 Propuneri si solutii de reabilitare a Parcului SAN NICOARA 35
CONCLUZII 38
BIBLIOGRAFIE 39


Extras din licență

INTRODUCERE
Spatiile publice atractive, imbogatite de plantatiile ornamentale, contribuie mult la imaginea unui oras si la apropierea oamenilor de acestea. Sunt importante nu numai parcurile si gradinile publice prezente intr-un oras, spatii frecventate mai degraba la sfarsitul saptamanii, ci si scuarurile, spatiile publice mai mici ca suprafata dar frecventate zilnic si la orice ora din zi. Orasul este vazut si comunica vizual pe masura ce observatorul se misca ori ca pieton, ori cu diverse mijloace de transport. 
Municipiul Curtea de Arges, recent declarat ,,oras regal"este deficitar la capitolul spatii verzi, sunt foarte putine locuri care pot fi numite ,,de recreere" iar spatiile amenajate sunt in numar de trei. Parcul Fantana lui Manole, Parcul San Nicoara si parcul Manastirii Curtea de Arges, restul spatiilor sunt mici, nesemnificative si aduse de mult, prin neglijenta la un stadiu mare de degradare. 
Obiectivul principal al acestei lucrari este de a realiza o analiza a starii actuale a parcului SAN NICOARA din Curtea de Arges, din punct de vedere al compozitiei dendrologice, al arhitecturii peisagere, precum si sugerarea unor propuneri de reabilitare a acestuia pentru imbunatatirea calitativ-cantitativa a speciilor dendrologice de arbori si arbusti existente aici.
In capitolul I se prezinta conceptul de spatiu verde, analizand detailat elementele ce definesc parcurile urbane, punand accent pe functionalitatea lor. Se descriu principalele functii pe care parcul le indeplineste in contextul coabitarii cu ecosistem urban, efectele decorative, recreative si antipoluante nu pot fi decat benefice pentru sanatatea umana.
In capitolul II, constituit ca un studiu de caz, se analizeaza necesitatea reabilitarii unui parc reprezentativ din municipiul Curtea de Arges, Parcul SAN NICOARA, se elaboreaza o evaluare a compozitiei dendrologice a parcului, realizandu-se totodata si o comparatie intre starea initiala a parcului si cea de astazi.
La sfarsit se propun solutii privind reabilitarea speciilor dendrologice existente, prin introducerea de noi specii mai valoroase din punct de vedere peisagistic si inlocuirea celor existente, cu un mare grad de imbatranire, cu altele mai tinere. 
CAPITOLUL 1
NOTIUNI TEORETICE PRIVIND 
SPATIUL VERDE URBAN
Preocupari privind amenajarea gradinilor, a spatiilor verzi in general, au existat din cele mai vechi timpuri, unele popoare stravechi avand un cult deosebit pentru acest lucru. 
Omul a dorit dintotdeauna sa modeleze natura, sa se inconjoare cu elemente din natura (arbori, arbusti, specii ierboase, stanci, roci, apa, etc.), sa le armonizeze si sa le integreze in mediul artificial creat de acesta, fapt asupra caruia si-au pus amprenta cultura si traditiile poporului respectiv. 
Astfel, in decursul istoriei s-au conturat si s-au dezvoltat conceptii si modalitati diferite de amenajare a spatiilor verzi, conceptii ce au evoluat, au disparut, au fost regasite, au interferat, s-au imbogatit si dezvoltat, transmitandu-se de la un popor la altul, de la o regiune la alta, dintr-o epoca in alta, conturandu-se astfel stiluri si scoli bine definite, cu principii si modalitati proprii de realizare a gradinilor. 
Crearea de noi zone verzi, protejarea, conservarea si extinderea celor existente, reprezinta ,,un mijloc important de combatere a actiunii factorilor poluanti, si de ameliorare a mediului de viata al oamenilor" . 
Spatiile verzi contribuie la imbunatatirea calitatii vietii omului prin realizarea mediului si cadrului favorabil recrearii publice sau private in aer liber, prin imbunatatirea si infrumusetarea mediului antropic (localitati, unitati industriale) in care omul traieste si munceste, influentand pozitiv starea psihica si fizica a acestuia. Unele spatii verzi au o importanta stiintifica deosebita (gradini botanice, gradini zoologice, rezervatii, parcuri nationale) sau o importanta culturala (gradini istorice, gradini-muzeu, gradini expozitionale).


Fisiere în arhivă (1):

 • Propuneri de reabilitare a Parcului San Nicoara din Curtea de Arges.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

1. Bleahu, M., 2004 - Arca lui Noe in secolul XXI, Ariile protejate si protectia naturii - Editura National, Bucuresti.
2. Buia, A.,1961-Flora mica ilustrata a R.P.R - Editura Agro-Silvica, Bucuresti.
3. Condurateanu-Fesci, S., Sava, D., 2005 - Studiu privind speciile de arbori si arbusti rezistenti la conditiile de mediu si microclimat caracteristice Zonei Muntenia - Contract nr.111/18.11 2005 realizat cu SC ASTER Consulting SRL, Bucuresti 
4. Donita, N., Cocioaba, S., D., 2007 - Fitocenologie Integrata si Vegetatia Romaniei - Editura PRINTECH, Bucuresti;
5. Erdeli, G., 1999 - Dictionar de Geografie Umana - Editura Corint, Bucuresti. 
6. Florincescu, A., 1999 - Arhitectura peisajului - Editura Divga, Cluj-Napoca 
7. Godeanu, S.P., Paraschiv, G., 2005 - Compendiu de lucrari in ecologie aplicata - Editura Bucura Mond,Bucuresti.
8. Iliescu, A-F., 1998 - Arboricultura ornamentala - Editura Ceres, Bucuresti.
9. Iliescu, A-F.,2005- Cultura arborilor si arbustilor ornamentali -Editura Ceres, Bucuresti.
10. Iliescu, A-F., 2008 - Arhitectura peisagera - Editura Ceres, Bucuresti.
11. Movila, I., Chirila, C., Ursu, T., Baciu, E., Ciocarlan, V., Cosmin, S., Oprea, C., Turcu, Gh., Dobre, F., Ungureanu, L., 1966 - Lucrari practice de Botanica, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti.
12. Muja, S., 1994 - Dezvoltarea spatiilor verzi in sprijinul conservarii mediului inconjurator in Romania - Editura Ceres, Bucuresti.
13. Negrutiu, F., 1980 - Spatii verzi - Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti.
14. Negulescu, E., Savulescu, Al., 1965 - Dendrologie, Editura Agro-Silvica, Bucuresti.
15. Patrascoiu, N., 1972 - Arhitectura ornamentala si arhitectura peisagera - Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 
16. Pedrotti, F., 2004 - Cartografia Geobotanica - Pitagora Editrice, Bologna.
17. Petrides, G., 1988 - A field guide to Eastern trees - Houghton Mifflin Co., New York.
18. Pop I., Lungu, L., Hodisan, I., Cristurean, I., Mititelu, D., Mihai, Gh., 1983 - Botanica sistematica, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti.
19. Sarbu, C.N., 2005 - Habitatul urban in expansiune periurbana - Editura universitara Ion Mincu, Bucuresti.
20. Tuca, F., Leonachescu, N., Tudor, S., Voinescu, S., 2001-Judetul Arges, Mileniul III, Mica Enciclopedie- Editura Sylvi, Bucuresti.
21. Zanoschi, V., Sarbu I., Toniuc, A., 1996 - Flora lemnoasa spontana si cultivata din Romania, vol I, Editura Glasul Bucovinei, Iasi.
- ** Hotararea de Guvern nr. 525 din 27 iunie 1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism si completata prin H.G. nr. 855/2001 
- ** Institutul National de Statistica, 2006 - Anuarul Statistic al Romaniei 2006
- ** Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 606 din 13/07/2006 
- ** Legea nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor, republicata 2009
- ** http://www.ersa.org/ersaconfs/ersa04/PDF/660, Baycan-Levent, T., Nijkamp, P., Urban Green Space Policies: Performance and Success Conditions in European Cities,.pdf, 2004.
- ** http://earth.google.com


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!