Protectia copilului in legislatia romana si internationala

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
CAPITOLUL 1.MIJLOACE DE PROTECTIE ALE PERSOANELOR FIZICE
1.1.Notiuni.Definitii.
1.2.Enumerarea mijloacelor de protectie
1.3.Analiza succinta a mijloacelor de protectie
CAPTOLUL 2. DREPTURILE COPILULUI IN LEGISLATIA ROMANA
2.1.Drepturile si libertatile civile ale copilului
2.2.Dreptul la un mediu familial si ingrijirea alternativa
2.3.Drepturi care privesc sanatatea si bunastarea
2.4.Dreptul la educatie si activitati culturale
CAPITOLUL 3. DREPTURILE COPILULUI ADOPTATE IN CADRUL O.N.U.
3.1.Conventia referitoare la drepturile copilului
3.2.Declaratia drepturilor copilului
CAPITOLUL 4. PROTECTIA COPILULUI IN SISTEMUL EUROPEAN
4.1.Autoritatea nationala pentru protectia copilului
4.2.Comisia pentru protectia copilului
4.3.Alte organizatii nationale si internationale
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Nivelul de perfectionare la care a ajuns in prezent protectia fiintei umane - atat pe plan mondial, cat si in Europa, este, fara indoiala, rezultatul parcurgerii mai multor etape, din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre. Astfel, inca din timpurile stravechi si parcurgand intreaga istorie a gandirii sociale, a aparut convingerea ca oamenilor li se cuvin anumite drepturi.
Cercetarile efectuate cu privire la modul de organizare familiala a societatilor tribale au pus in evidenta faptul ca, in cadrul lor, rolurile sociale acordate indivizilor, in timpul fiecarei etape a dezvoltarii lor, au un caracter mult mai precis fata de societatea contemporana, oferind indicatii exacte si totodata utile asupra conduitelor ce trebuie adoptate in diferite perioade de varsta . In aceste societati nu se putea distinge o atitudine comuna fata de copilarie. Asadar, in anumite societati, pana la perioada pubertatii, copiii nu sunt considerati membrii cu drepturi depline ai comunitatii. In altele, ei sunt apreciati ca fiind neutri din punct de vedere al sexului, atat baietii cat si fetele bucurandu-se de un tratament egal in raport cu adultii. 
In functie de modelele culturale ale comunitatii, chiar notiunile de tata, mama, frate sau sora au diverse semnificatii, care urmaresc raporturile de dominare sau subordonare existente in cadrul societatii respective . In cursul diferitelor perioade ale istoriei, marea variabilitate a modelelor culturale si a particularitatilor comunitare a impus dezvoltarea unor atitudini diferentiate, adeseori contradictorii intre ele, fata de copilarie. In majoritatea societatilor arhaice, la fel ca si tineretea, copilaria nu era altceva decat o etapa a unei"tranzitii" fundamentale catre statusul si pozitia sociala a adultului. Spre deosebire de societatile contemporane, in care copilaria este idolatrizata si protejata, cea mai mare parte dintre societatile arhaice apreciau aceasta perioada de varsta ca o stare de "ignoranta" si de "pedeapsa", in esenta ei, prin subordonarea neconditionata fata de autoritatea adultului. Pentru alte asemenea societati, copilaria era privita ca o "binefacere" pentru individ si ca o resursa de "regenerare" pentru intreaga comunitate.
Istoria sociala a copilariei a inregistrat acest intreg ansamblu de atitudini contradictorii, oferindu-ne o imagine a copilariei care difera mult de reprezentarea pe care o are societatea contemporana despre aceasta perioada de varsta. 
In unele societati antice, copiii se bucurau de o atentie speciala, avandu-se in vedere ca reprezentau un potential uman important. Ei erau participanti activi la viata familiala si erau considerati o parte integranta a dezvoltarii comunitatii. 
In Egiptul Antic sau in vechiul Babilon, de exemplu, scopul principal al unui legat testamentar consta in asigurarea unei cresteri adecvate a copiilor. 
Codul lui Hammurabi, care a schitat primele notiuni de proprietate comunitara, avea in vedere o serie de reglementari cu privire la soarta copiilor dupa decesul sustinatorului lor legal sau dupa divortul parintilor. In acest sens, jumatate din bunurile dobandite in cursul casatoriei erau destinate cresterii copilului. In alte societati antice, confruntate cu pericolul suprapopularii, copiii reprezentau o povara pentru familie, fiind ucisi sau vanduti ca sclavi. 
In Evul Mediu, pana in preajma anului 1600, notiunea de copilarie era practic necunoscuta , copiii fiind considerati doar ,,simplii adulti".O serie de lucrari artistice (picturi, gravuri etc.) ramase din EvuI Mediu prezinta copiii ca fiind nediferentiati fata de adulti, amestecandu-se cu acestia, fiind imbracati asemenea lor si participand la acelasi tip de activitati. In nici-una dintre aceste lucrari nu este reprezentata lumea copilariei si nici obiectele care o definesc: papusi, carti de povesti, lucruri specifice jocului. In absenta statusului distinct de copil, copiii erau tratati, cel mai adesea, in mod inuman, fiind abandonati de parinti in manastiri sau aziluri. 
Acelasi tratament nediferentiat fata de cel al adultilor l-au primit copiii si in perioada primelor industrii manufacturiere si in epoca de inceput a industrialismului modern. Ei erau utilizati intre 12-15 ore pe zi, la tot felul de activitati, muncind din greu ca sa-si poata castiga existenta. 
Numai odata cu construirea primelor sindicate, copiii, ca si batranii au fost inlaturati de pe piata fortei de munca, nu atat din considerente umanitare cat, mai ales, pentru a face loc contingentelor sporite de muncitori adulti confruntati cu spectrul somajului.
Asadar, de-a lungul istoriei, copilul a fost privit ca fiind proprietatea parintilor si a tutorilor, acestia putand sa-l trateze dupa bunul lor plac, fara a putea fi trasi la raspundere. In ultimele decenii, s-a produs in mod evident o evolutie a valorilor, normelor si standardelor juridice care reglementeaza situatia copilului. In momentul actual, toate societatile civilizate accepta ideea conform careia copilul nu apartine nici familiei nici statului, ci isi apartine siesi, sub protectia parintilor sai.


Fisiere in arhiva (1):

 • Protectia copilului in legislatia romana si internationala.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

- Radulescu S., Sociologia varstelor, Editura Hyperion XXI, Bucuresti, 1994
- Turnbull Colin, The Human Cycle, AbeBooks.co.uk, 1983
- Philipe Aries, ,,Centuries of Childhood; A Social History of Family Life", New York, Knopf, 1962
- D. Balahur - ,,Protectia drepturilor copilului ca principiu al asistentei sociale", Ed All Beck, Bucuresti, 2001
- T.Mares - Evolutia apararii si respectarii drepturilor copilului aflat in dificultate, Editat de FICE, Romania, Bucuresti, 1998
- Zlatescu, Moroianu Irina, Marinache Emil, Serbanescu Rodica, Drepturile copilului si tanarului, Editura All Beck, Bucuresti, 2009
- Buergenthal Thomas, Weber Renate, Dreptul international al drepturilor omului, Editura All, Bucuresti, 1996
Surse de internet
- Cristiana Mihaela Craciunescu, Tutela in reglementarea Codului Civil, inm-lex.ro, accesat pe 17.05.2019
- https://www.dgaspcdb.ro/formulare/formulare si informatii, accesat pe 17.05.2019
- Diana Micu-Olosutean, Procedura privind punerea sub interdictie, burdusan.com, accesat pe 17.05.2019
- https://legestart.ro/ajutoarele-financiare-acordate-persoanelor-cu-handicap
Articole
- Vasile A., Solutii privind unele probleme din practica Comisiei pentru protectia copilului, in Revista Dreptul nr. 3/2001
- Bogdan Simion, director executiv al organizatiei Sera Romania, articol din ziarul Adevarul din data de 25 martie 2018
- Mihai Copaceanu, Abuzuri asupra copiilor, articol din ziarul Adevarul din data de 3 ianuarie 2019
Legislatie
- Constitutia Romaniei, Titlul II, Cap.2, Drepturile si libertatile fundamentale
- Legea nr. 272/2004
- Hotararea Guvernului nr. 1295 din 2004 privind aprobarea Planului national de actiune pentru prevenirea si combaterea traficului de copii.
- Declaratia adoptata de Adunarea Generala a O.N.U. la 20 noiembrie 1959, prin Rezolutia 1386/XIV
- Cod civil - Legea nr.287/2009 republicata in M.Of.nr.505/15.07.2011.
- Codul de procedura civila. Legea nr.134/2010 republicata in M.Of.nr.545/03.08.2012.
- Hotararea nr.1432/2004 din 02/09/2004 privind atributiile, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 868 din 23/09/2004.
- Legea nr. 273/2004 din 21/06/2004 privind regimul juridic al adoptiei, modificata prin legea 71/2011.
- Legea nr. 275/2004 pentru modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 12/2001 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie, aprobata prin legea 71/2011.
- Legea nr. 277/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea Oficiului Roman pentru Adoptii, aprobata prin legea 71/2011.
- Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara din 28/06/2004, aprobata prin legea 71/2011


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!