Protectia Drepturilor Copilului in Mediul Familial

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
CONSIDERATII INTRODUCTIVE PRIVIND PROTECTIA COPILULUI
1. Notiunea de copil
In scopul dezvoltarii armonioase a personalitatii copilului, asigurarii bunastarii lui materiale, si realizarii drepturilor pe care legea i le recunoaste este necesara ocrotirea acestuia, pe perioada in care este lipsit de maturitate fizica si intelectuala, de catre persoanele majoresi capabile sa ia decizii gandite si rezonabile atat in privinta persoanei si in privinta bunurilor sale .
Pentru corecta interpretare si aplicare a dispozitiilor legale consacrate obligatiei de intretinere a copilului de catre parinti, se impune stabilirea semnificatiei juridice a termenului ,,copil", folosit in cuprinsul art.516 si urm. Si a expresiei ,,copilul minor" utilizata in continutul art.499 din noul Cod civil .
In sens strict juridic, termenul ,,copil"are intelesul de persoana minora fara capacitatea deplina de exercitiu, adica de persoana minora care nu este sau nu a fost casatorita. 
Intr-adevar ,potrivit art.4 lit.a) din Legea nr.272/2004, copilul este persoana care nu a implinit varsta de 18 ani si nu are capcitate deplina de exercitiu. Facem precizarea ca, in temeiul art.39 di noul Cod civil, minorul care se casatoreste dobandeste, prin aceasta, capacitatea deplina de exercitiu .
Fata de continutul normelor juridice ce-i sunt consacrate, definim filiatia ca legatura biologica sau juridica sau numai juridica stabilita intre doua persoane ca urmare a faptului conceptiunii si al nasterii, respectiv al actului juridic al adoptiei si care genereaza intre ele unele drepturi si obligatii nepatrimoniale si patrimoniale reglementate prin norme juridice speciale .
In legislatia nationala, pentru prima oara, notiunea de copil a fost definita de legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Pana la aparitia acesteia in legislatia noastra se punea semnul egal intre notiunea de mino si aceea de copil.
Legea nr. 272/2004 defineste copilul in art.4 lit.a ca fiind: persoana care nu a implinit varsta de 18 ani si nu a dobandit capacitatea deplina de exercitiu, in conditiile legii.
Se observa deci ca aceasta definitie ofera notiunii de copil un sens mai restrans decat cel al notiunii de minor.
In conformitate cu legislatia internationala, respectiv cu art.1 al Conventiei privind drepturile copilului, prin copil se intelege orice fiinta umana sub varsta de 18 ani cu exceptia cazurilor cand in baza legii aplicabile copilului, majoratul e stabilit sub aceasta varsta.
Notiunea de copil cuprinde copilul din casatorie, copilul din afara afara casatoriei, precum si copilul adoptat, ocrotirea avand acelasi continut pentru fiecare dintre acestia :
a) Copilul din casatorie. 
Copilul rezultat din casatorie este nascut sau conceput pe durata casatoriei parintilor sai. Casatoria dureaza intre momentul incheierii sale- care este acela in care ofiterul de stare civila constata ca sunt indeplinite conditiile cerute lege pentru incheierea casatoriei si ii declara casatoriti pe cei doi soti, fie se desface urmare a admiterii actiunii de divort, fie se desfiinteaza, datorita unor cauze de nulitate absoluta sau relativa, prin hotarare judecatoreasca . 
In situatia in care parintii nu au nume de familie comun, acestia, de comun acord, pot stabili pentru copil fie numele unuia dintre ei, fie numele lor reunite. In acest caz, numele se stabileste prin acordul parintilor si se declara, odata cu nasterea acestuia, la serviciul de stare civila.
In acest caz, daca parintii nu se invoiesc asupra numelui copilului, instanta de tutela hotaraste si comunica de indata hotararea definitiva la serviciul de stare civila unde este inregistrata nasterea . 
Exista rudenie din casatorie daca faptul conceptiuni si al nasterii sunt plasate in timpul casatoriei dintre parintii persoanei fizice. De asemenea, exista rudenie din casatorie si atunci cand conceptiunea este plasata in timpul casatoriei, iar nasterea dupa dupa desfiintarea acesteia, insa inainte ca mama copilului sa fi intrat intr-o noua casatorie ori sa fi trecut mai mult de 300 de zile de la momentul desfiintarii acesteia .
In cazul mortii unuia dintre soti, data de la care inceteaza casatoria este data la care a survenit decesul in ipoteza mortii fizic constatate, respectiv data stabilita prin hotarare judecatoreasca in cazul declararii judecatoresti a mortii unuia dintre soti.
De aseemenea, copilul din afara casatoriei poate sa devina copil din casatorie daca se stabileste o noua data a mortii, ulterioara primei date a mortii, iar in raport de noua data a mortii conceptiunea acestuia se situeaza sub durata casatoriei.
Daca intervine divortul, va avea calitatea de copil din casatorie copilul nascut sau conceput pana la momentul ramanerii irevocabile a hotarari judecatoresti prin care s-a pronuntat divortul, intrucat acesta este momentul de la care casatoria inceteaza sa mai fiinteze. 
b) Copilul din afara casatoriei. 
Copilul din afara casatoriei este cel conceput si nascut fara ca parintii sai sa fi fost ori sa fie casatoriti unul cu celalalt. Copil din afara casatoriei poate deveni si copilul nascut in timpul casatoriei daca a fost admisa actiunea in tagada paternitatii . 
A tagadui paternitatea unui copil inseamna a rasturna, pe cale judecatoreasca, prezumtiile de paternitate in privinta copiilor din casatorie in temeiul carora copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei (art.53 alin.1 Codul familiei),iar cel nascut dupa descfacerea, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea sa a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie (art.53 alin.2 Codul familiei). 
Daca sotul mamei din cea de-a doua casatorie tagaduieste cu succes paternitatea, copilul nu dobandeste statutul juridic al copilului din afara casatoriei intrucat opereaza prezumtia de paternitate fata de fostul sot al mamei. 
Daca si acesta din urma dovedeste, prin orice mijloc de proba, ca nici el nu este tatal copilului rasturnand astfel prezumtia de paternitate care functioneaza impotriva sa, copilul devine retroactiv din afara casatoriei.
Copilul din afara casatoriei beneficieaza de ocrotire din partea parintelui fata de care si-a stabilit filiatia, iar daca filiatia a fost stabilita de ambii parinti, sarcina ocrotirii sale revine amandurora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Drepturilor Copilului in Mediul Familial.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Noul Cod civil;
2. Declaratia universala a drepturilor omului din 10 decembrie 1948.
3. G. Gavirlescu, ,,Drepturile si obligatiile parintesti-Drept roman si drept comparat", Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2011; 
4. Alin-Gheorghe GAVRILESCU, Autoritatea Parinteasca privitoare la persoana minorului in reglementarea Codului Civil Francez , Universitatea ,,Constantin Brancusi" din TarguJiu
5. Ionascu, M. Muresan, M. N. Costin, V. Ursa, ,,Filiatia si ocrotirea minorilor" ,Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1980;
6. Pop. Gh. Beleiu, ,,Curs de drept civil. Parte generala", Centrul de multiplicare al Universitatii din Bucuresti, 1973;
7. Al. Bacaci, V. Cl. Dumitrache, C. Hageanu, ,,Dreptul familie", Curs universitar, ed. 4, Ed.All Beck, Bucuresti, 2005;
8. Al. Silvian, ,,Reprezentarea minorului in exercitarea drepturilor procesuale si cazurile de incuviintare prealabila din partea ocrotitorilor sai legali", L.P. nr. 9/1958,
9. Statescu, ,,Drept civil. Persoana fizica. Persoana juridica. Drepturile reale", Ed. didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1970;
10. E.A. Barasch, I. Nestor, S. Zilberstein,Ocrotire parinteasca, Ed. Stiintifica, Bucuresti, 1960, 
11. E. A. Barasch, I. Nestor, S. Zilberstein, ,, Ocrotirea parinteasca. Drepturile parintilor fata de copiii minori", Ed. Stiintifica, Bucuresti, 1960;
12. Mihuta, ,,Culegere de practica judiciara civila pe anul 1990", (In urma decesului mamei copilului acesteia a ramas in continuare la bunicii materni fata de care atasamentul sau era mai puternic decat fata de tata, care a dovedit lipsa de interes pentru el)
13. Reghini, S. Diaconescu, ,,Introducere in dreptul civil", Ed. Sfera, Cluj-Napoca, 2004;
14. I.P. Filipescu, ,,Probleme privind modul de exercitare a drepturilor si a indatoririlor parintesti, indeosebi cele cu privire la persoana copilului", J.N. nr. 11/1965;
15. Anca, ,,Nota de practica judiciara", J.N. nr. 1/1964;
16. Th. Bodoasca, A. Draghici, I. Puie, ,,Dreptul familiei", Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2012;
17. T.R. Ionascu, ,,Egalitatea conditiei juridice a sotilor in dreptul R.P.R.", L.P. nr. 10/1958; 
18. Tr. Ionascu, ,,Capacitatea de exercitiu a drepturilor civile si ocrotirea sub aspect patrimonial a lipsei si a restrangerii acestei capacitati in lumina recentei legislatii a R.P.R., in Studii si Cercetari Juridice nr.1/1956;
19. R. Popescu, ,,Dreptul familiei. Tratat ", vol.II, ed. revazuta, Ed. didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1965;
20. V. Patulea, Nota de practica judiciara, R.R.D. nr. 4/1972;


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!