Protectia Juridica a Apei

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I 5
APA SI IMPORTANTA EI IN LUME 5
I.1 Notiuni generale despre apele internationale 6
I.2 Dispute pentru controlul resurselor de apa,posibile conflicte in viitorul apropiat 7
I.3 Apa ca o sursa pretioasa 12
I.4 Principiile utilizarii durabile si protectiei cursurilor de apa internationale 13
CAPITOLUL II 16
PROTECTIA JURIDICA A APELOR IN ROMANIA 16
II.1.Resursele de apa ale Romaniei 16
II.2 Clasificarea apelor 17
II.3.Managementul intern al apelor 18
II.4 Regimul juridic al apelor in Romania 19
II. 4.1 Protectia albiilor minore, a malurilor si a lucrarilor de gospodarire a apelor 24
II.4 2. Regimul lucrarilor care se construiesc pe ape sau care au legatura cu apele 24
II.5 Raspunderea juridica pentru incalcarea normelor de protectie a apelor 25
CAPITOLUL III 
ASPECTE LEGATE DE ADMINISTRAREA, GOSPODARIREA SI FOLOSIREA APELOR 32
III.1. Consideratii generale privind domeniul public al apelor 32
III.2. Sanctionarea juridica pentru poluarea apelor; raspunderea contraventionala, penala si civila 39
CAPITOLUL IV 42
TENDINTE PE PLAN MONDIAL IN PROTECTIA APEI 42
IV.1. Poluarea si implicatiile ei 46
IV.2 Reglementarile internationale privind apele dulci 50
IV.3 Protectia apelor pe plan international 52
CONCLUZII 59
BIBLIOGRAFIE 62


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Istoria poporului roman este legata indisolubil de asezarea lui aici, la intretaierea marilor drumuri ale Europei.
Produs al sintezei civilizatiei romane grefata de tulpina dacica, poporul roman si-a dezvoltat in decursul timpurilor perimetrul ce cuprinde Carpatii, Dunarea si Marea Neagra.
In prezent, asistam la un proces de cristalizare a unui drept international fluvial, ca parte integranta a dreptului mediului sau dreptului international public.
Dupa cum il defineste Edwin Glase, el este ,,ansamblul normelor si institutiilor de drept international care reglementeaza relatiile dintre state cu privire la folosirea apelor internationale nemaritime".
Apa -un bun fara de care nu se poate trai- a fost definita de a lungul timpului in diverse moduri,astfel: ,,Apa, un lichid transparent si incolor, care in stare pura, este o combinatie de oxigen si hidrogen, este unul din elementele componente ale mediului natural, o sursa naturala regenerabila, vulnerabila si limitata." Apa apare ca un element indispensabil pentru viata, individ si societate. Ea este materie prima pentru activitati productive, sursa de energie si cale de transport. Apa este un factor determinant in mentinerea echilibrului ecologic.
,,Cea mai mare cantitate de apa existenta pe glob ( 97 % ) se afla in oceane si mari. Calotele de gheata ale polilor contin, ceva mai mult de 2 % din totalul de apa, iar fluviile, raurile, lacurile, panzele subterane de apa si atmosfera, abia 1 %, procent infim care constituie in mod obisnuit sursa aprovizionarii cu apa a omului." Datele stiintifice arata ca la fiecare 15 ani consumul de apa se dubleaza. Solicitarile crescande de apa reclama o noua abordare a utilizarii resurselor de apa dulce de care se dispune pe glob.
Apa reprezinta un element indispensabil existentei vietii pe planeta o resursa naturala regenerabila, vulnerabila si limitata, materie prima pentru activitati produc!tive, sursa de energie si cale de transport si, nu in ultimul rand, un factor determinant in mentinerea echilibrului ecologic. Desi acopera trei patrimi din suprafata Terrei si constituie 75% din tesuturile vii, iar la nivelul Universului este mai rara decat aurul, apa ramane o resursa naturala limitata, inegal distribuita in timp si spatiu, intr-adevar, numai 0,3% dintre apele terestre constituie rezervorul nostru de apa dulce si 10 tari in lume isi impartesc 60% din zacamintele unei asemenea ape. La aceasta situatie contribuie mai multi factori: repartizarea neuniforma geografic si temporal, calitatea diversa, fenomenul masiv si global de poluare s.a.
Cu precadere in ultimul secol, doua fenomene majore - cresterea demografica si boom-ul tehnologic - au facut ca consumul de apa si poluarea acesteia sa duca la o criza majora, cu multiple implicatii. Estimarile arata ca 70% din apa consumata pe Glob (incluzand apa derivata din rauri si cea pompata din subteran) este utilizata pentru irigatii, aproximativ 20%, in industrie, si numai 10 procente sunt folosite in scopuri casnice. Urbanizarea, industrializarea si redirijarea apei spre sectoarele economice mai productive sunt fenomene care marcheaza starea actuala a calitatii acestei resurse si indica principalii factori de risc in domeniu. Degradarea si poluarea intensa a apelor de suprafata si subterane au adaugat noi dimensiuni acestei crize planetare.
Asa se face ca, astazi, o persoana din cinci nu bea apa sigur potabila, jumatate din populatie este lipsita de conditii sanitare satisfacatoare si milioane de persoane mor in fiecare an de maladii provocate de poluarea apei. Spre anul 2050, daca nu se adopta masuri radicale de indreptare a situatiei, peste 60% din omenire va fi afectata de probleme grave privind apa. Totodata, reactionand la asemenea realitati, regle!mentarea juridica tinde sa confere accesului la apa (de calitate) statutul de drept uman fundamental (fie ca unul de sine statator, fie ca un aspect al dreptului la un mediu sanatos si echilibrat ecologic).
Apa este una din substantele cele mai raspandite pe planeta Pamant, formand unul din invelisurile acesteia, hidrosfera. Ea acopera mai mult de 70% din suprafata pamantului fiind necesara vietii si constituie o mare parte a lucrurilor vii.
O apa absolut pura nu exista in natura. Chiar apa de ploaie, care ar trebui sa fie cea mai curata apa naturala ( devenita astfel printr-o distilare naturala) poate prezenta dizolvate anumite impuritati ca urmare a contactului prelungit cu aerul. Vaporii de apa in aer se condenseaza si pe masura ce cad spre pamant, absorb praf, oxigen dizolvat, bioxid de carbon si alte gaze. La suprafata pamantului apa se imbogateste cu saruri si alte substante anorganice.
Datorita activitatilor umane nivelul global al poluarii mediului a crescut semnificativ in ultimele doua secole. In ultimele decenii a fost recunoscut faptul ca sanatatea populatiei este strans legata de calitatea mediului inconjurator. In conditiile influentei din ce in ce mai importante a factorului antropogen asupra surselor de apa, stabilirea calitatii apelor are un rol din ce in ce mai important.
Considerata, multa vreme, ca o sursa inepuizabila a naturii, apa se dovedeste a nu fi, totusi, disponibila in cantitati suficiente si de o calitate corespunzatoare nevoilor de folosire, in anumite perioade si in anumite regiuni ale Terrei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Juridica a Apei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!