Protectia Minoritatilor in Uniunea Europeana

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 5
Cap.I. PROTECTIA MINORITATILOR - PARTE COMPONENTA A DREPTURILOR OMULUI 6
1.1. Documente de referinta 6
1.2. Efectele globalizarii asupra drepturilor minoritatilor 8
1.3. Sistemul european de protectie a drepturilor omului 14
Cap.II. RESPECTAREA DREPTURILOR OMULUI - SOLUTIA CONTRACARARII DISCRIMINARII 17
2.1. Doctrina dublului sens in materia discriminarii 17
2.2. Programe de actiune comunitara pentru combaterea discriminarii minoritatilor 18
Cap.III. SPECIFICUL PROTECTIEI MINORITATILOR IN UE 24
3.1. Standarde privind protectia minoritatilor la nivelul Uniunii Europene 24
3.2. Strategii de inlaturare a discriminarii rasiale 25
3.3. Studiu de caz: cum poate influenta pozitiv spatiul cibernetic lupta cu propaganda rasismului 26
3.4. Egalitatea de sanse - un ideal? 28
3.5. Perspective fundamentale cu privire la problematica de gen 32
STUDIU DE CAZ - Refugiatii-minoritati in Belgia 36
C CONCLUZII 49.
B BIBLIOGRAFIE 51.


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Pentru o mai buna intelegere a acestui concept, este necesara mai intai cunoasterea semnificatiei filozofice. Dupa cum preciza juristul roman Paul Negulescu ,juristul nu trebuie sa se ocupe numai de realitatile fizice caci lumea juridica nu este lumea fizica. Omul isi creaza continu abstractiuni, bazandu-se mereu pe realitati concrete' 
In cea mai mare parte, dreptul tine cont de realitatea in care se aplica, fiind necesara informatia de actualitate dar si cooperarea cu celelalte domenii de activitate. Problematica drepturilor omului este o chestiune specifica secolului XX, ea nu este totusi noua in istoria umanitatii. 
Ideea de ,,drepturi ale omului'' isi are radacinile inca din cele mai vechi timpuri , cum ar fi anul 300 i.Hr. in filozofia greco-romana de Zenon. Aceasta contura ideea ca fiecare individ este indreptatit sa pretinda recunoasterea propriei sale demnitati si respectarea lui ca persoana. 
In ceea ce priveste expresia garantarii libertatilor, primul document relevant il constituie Magna Carta Libertatum din 1215, prin care nobilimea engleza a reusit sa impuna respectarea privilegilor ei de catre rege. A fost urmat de documente ca: ,,Petition of Right'', ,,Haleas Corpus Acte'', ,,Bill of Rights''si Declaratia de independenta a S.U.A. de la 4 iunie 1776. Toate aceste documente se bazau pe conceptiile filozofice privind libertatea persoanei si libertatea politica a filozofilor moderni. 
Ganditorii din Grecia antica, au fost, intr-un anumit mod, pionierii dreptului natural de mai tarziu' , sustinand prin diferite lucrari,intr-o oarecare masura, ca oamenii sunt egali in drepturi, indiferent de statutul pe care il au, fie sclavi, fie stapani. 
Aristotel afirma ca ,numai prin lege devine cineva sclav ori liber, prin natura oamenii nu se deosebesc intru nimic' 
O importanta contributie in promovarea drepturilor omului a avut si revolutia franceza din 1789, ducand la aparitia Declaratiei Drepturilor Omului si Cetateanului.
CAPITOLUL I
PROTECTIA MINORITATILOR - PARTE COMPONENTA A DREPTURILOR OMULUI
1.1. Documente de referinta 
Cele mai importante documente cu privire la drepturile omului au aparut din initiativa natiunilor pentru protectia drepturilor omului: Magna Charta, The, Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Conventia privind prevenirea si pedepsirea genocidului, Carta Natiunilor Unite, Declaratia Natiunilor Unite. Drepturile omului sunt drepturile proprii tuturor oamenilor, care ii protejeaza pe acestia de eventualele abuzuri ale statutului si care sunt etern valabile, neputand fi limitate de nici un stat' . 
Ca obiect de studiu al drepturilor omului se afla omul, demnitatea umana, drepturile si libertatile sale in fata justitiei, libertatea de exprimare, libertatea de intrunire si asociere, libertatea circulatiei, libertatea alegerii profesiei si a locului de munca, inviolabilitatea domiciliului, garantarea proprietatii si a dreptului de mostenire, dreptul la azil, dreptul de a fi judecat inainte de a fi arestat. Pe plan international s-a stabilit ca drepturile omului sunt: inalienabil(nimeni nu le poate pierde, cu exceptia cazurilor in care aceste drepturi sunt restrictionate sau suspendate), indivizibile, interdependnte si interrelationate (nu pot fi abordate izolat unele de altele), universale (se aplica egal, indiferent de sex, religie, rasa, culoare, limba sau oricare criteriu de discriminare). 
In literatura de specialitate sunt specificate in evolutia drepturilor omului trei ,generatii' : 
Prima generatie de drepturi a cuprins drepturile civile si politice: dreptul la viata, dreptul la asociere, dreptul la judecata dreapta, libertatea de experesie, dreptul de participare la viata politica a societatii. A doua generatie de drepturi a cuprins drepturi sociale, economice si culturale: dreptul la o viata decenta, reptul la munca, dreptul la sanatate si educatie, dreptul de a se asocia intr-un sindicat. A treia generatie de drepturi a cuprins drepturi dintr-o generatie noua si anume drepturi colective ale persoanei sau societatii, ca urmare a necesitatii dezvoltarii unui mediu sanatos prin pace si cooperare, este dominata de dreptul la dezvoltare, dreptul la viata, dreptul la un mediu inconjurator sanatos de viata, dreptul de a beneficia de patrimoniu comun al umanitatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Minoritatilor in Uniunea Europeana.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!