Protectia Penala a Minorului

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I - MINORUL VICTIMA A INFRACTIUNII
Sectiunea 1. Protectia penala a fiintei umane inainte de nastere.
1.1.Aspecte de drept comparat privind dreptul la viata al fatului.
1.2. Aspecte privind dreptul la viata al fatului si protectia vietii in devenire in Romania
1.3. Protectia privind manipularea genetica
Sectiunea 2. Protectia fatului in timpul nasterii
Sectiunea 3. Protectia copilului dupa nastere
3.1. Minoritatea - conditie prealabila a infractiunii
A. Protectia vietii, integritatii corporale si sanatatii minorului.
B. Protectia moralitatii minorului si impotriva exploatarii sexuale a minorului
C. Protectia impotriva exploatarii economice si militare. 
D. Protectia mediului in care traieste minorul
3.2. Minoritatea - circumstanta agravanta a infractiunii
A.Circumstanta agravanta privind pragul de varsta
B. Circumstante agravante privind protectia minorului, dar nespecifice.
CAPITOLUL II - MINORUL SUBIECT ACTIV AL INFRACTIUNII
Sectiunea 1. Sistemul sanctionator al minorului
1.1. Raspunderea penala a minorilor
A. Limitele raspunderii penale a minorilor. 
B.Minorii care nu raspund penal. 
C. Discernamantul. 
D.Minorii care raspund penal. 
E. Raspunderea penala a minorilor in sistemul legislativ francez
1.2. Evolutia sistemului sanctionator al minorului infractor
1.3. Consecintele raspunderii penale a minorilor.
A.Masurile aplicabile minorului neraspunzator penal. 
B. Sanctiuni de drept penal
1. Masurile educative
2. Pedepsele principale
3.Pedepsele secundare. 
C. Masurile si pedepsele aplicabile minorului in sitemul legislativ francez.
1.4. Individualizarea judiciara a executarii pedepsei
A.Suspendarea conditionata a executarii pedepsei. 
B.Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere sau sub control. 
Sectiunea 2. Probleme speciale
2.1. Minoritatea si tentativa
2.2. Minoritatea si formele de unitate infractionala
2.3. Minoritatea si pluralitatea de infractiuni
2.4. Sanctionarea prin masurile de siguranta
2.5.Minoritatea si cauzele care inlatura raspunderea penala si/sau consecintele condamnarii
A. Prescriptia raspunderii penale si a executarii pedepsei sau a masurii educative
B. Lipsa plangerii prealabile, retragerea plangerii prealabile si impacarea partilor
C. Amnistia si gratierea
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

PRELIMINARII
Minoritatea, perioada ce cuprinde atat copilaria cat si adolescenta, este, in primul rand o perioada in care fiinta umana, inca in plina dezvoltare, este fragila. Fragilitatea insa, poate aparea fie ca o lipsa de aparare sau o mai slaba putere de aparare si nevoie constanta de sprijin extern, fie ca o predispozitie la influente nefaste provenite din mediul social in care interactioneaza. Din aceasta perspectiva, se resimte nevoia unei protectii si supraveghere sporite din partea familiei. Cu toate acestea, nevoia de protectie se resimte si la nivelul intregii societati, astfel in acest domeniu exista reglementari civile si administrative care tind la protectia copilului sau adolescentului. Legea penala nu poate fi exclusa, ba mai mult, protejeaza minorul de cele mai grave incalcari a drepturilor, libertatilor, intereselor sale. Sub acest aspect, prin capitolul 1 al lucrarii de fata vom incerca sa conturam o imagine asupra protectiei penale persoanei aflate in aceasta perioada, minoritatea, persoana aflata in situatia de victima a unei infractiunii, prin prisma reglementarilor penale in vigoare , prin prisma perspectivelor legislative penale din tara noastra, dar si prin prisma legislatiei franceze . 
In acelasi timp, minoritatea este o perioada esentiala din viata individului, deoarece, fiind prima perioada din viata acestuia, se dovedeste a fi determinanta pentru dezvoltarea personalitatii. In legatura cu acest fapt, un autor francez enunta ca de reusita educatiei unui minor depinde nu numai viitorul sau, ci si viitorul unei intregi natiuni. Oricat de generala ar fi o astfel de formulare, nu putem contesta samburele de adevar. Tocmai de aceea, si legiuitorul penal al fiecarei tari reglementeaza cu atentie aplicabilitatea institutiilor penale in ceea ce il priveste pe faptuitorul sau infractorul minor, adaptandu-le sau consacrand unele noi, special create pentru aceasta categorie de subiecte. In capitolul 2 al prezentei lucrari ne vom ocupa de acest aspect.
Lucrarea de fata, nu se vrea a fi o abordare exhaustiva a tematicii, in schimb consideram ca atingerea unora dintre principalele aspecte intr-un mod ordonat, cursiv si cu o abordare dintr-o dubla perspectiva, asa cum am mentionat mai sus, este principalul obiectiv al acestei lucrari.
CAPITOLUL I - MINORUL VICTIMA A INFRACTIUNII
Sectiunea 1. Protectia penala a fiintei umane inainte de nastere.
Adagiul"infans conceptus pro nato habetur, quoties de eius commodis agitur" stabileste exceptia in privinta inceputului capacitatii civile de folosinta. Potrivit acesteia, copilul conceput are capacitate de folosinta de la data conceptiei in privinta dobandirii de drepturi si nu de la data nasterii, daca se naste viu, nu si viabil.
Daca astfel stau lucrurile in dreptul civil, in planul dreptului penal situatia este mai complexa. In aceasta sectiune voi incerca sa arat, in primul rand, in ce masura se poate vorbi despre un drept la viata al fatului si, in al doilea rand, in ce masura este protejata viata potentiala.
1.1. Aspecte de drept comparat privind dreptul la viata al fatului.
Dreptul la viata reprezinta un drept fundamental al omului, care, prin importanta sa depaseste sfera interesului personal, avand relevanta pentru intreaga societate. De aceea, acest drept fundamental capata o dimensiune sociala, garantarea sa fiind necesara prin tratatele si conventiile internationale, dar si prin normele dreptului intern. Totodata, de-a lungul timpului, chestiunea privind posibilitatea femeii insarcinate de a intrerupe sau nu sarcina, a constituit obiectul unor vii controverse si al unor solutii foarte diferite. Bineinteles ca astfel de controverse au existat si vor continua sa existe in toate statele lumii, pentru ca au la baza probleme de natura democratica, religioasa, de politica penala sau din cele referitoare la drepturile si libertatile indivizilor, la protectia vietii, integritatii si sanatatii femeii insarcinate.
In raport de aceste probleme, si in raport de momentul in care incepe protectia dreptului la viata, in legislatiile penale ale diferitelor tari fie nu este incriminat avortul, fie este incriminat, dar difera substantial de la o tara la alta.
Legat de infractiunea de avort voi incerca sa prezint in ce masura protectia vietii actioneaza si inainte de momentul nasterii, aceasta intrucat este evident faptul ca din momentul nasterii se poate vorbi cu certitudine de existenta vietii si protectia acesteia.
In Statele Unite, relativ la dreptul la viata al fatului, in numeroase state acestuia ii este recunoscuta prin lege o protectie aproape egala cu cea a unei persoane nascute. Astfel, spre exemplu, dupa ce prin decizia Keeler v. Superior Court s-a decis ca uciderea unui fetus cu cutitul nu constituie omor pentru ca legea nu prevede expres intre subiectii pasivi si embrionul uman, legislatorul californian a amendat art. 187 C. pen. pentru a include si uciderea unui fetus in definitia omorului, exceptand avortul voluntar. Ulterior, s-a precizat ca nu se cere conditia viabilitatii fatului pentru a fi subiect pasiv al infractiunii de omor. Dispozitii asemanatoare exista si in Arizona, Illinois, Louisiana, Minnesota, North Dakota si Utah. 
Doctrina a mai subliniat faptul ca desi prin decizia Roe v. Wade a Curtii Supreme a Statelor Unite, nu s-a recunoscut un drept la viata al copilului nenascut, aceasta a avut la baza o alta stare de fapt pentru ca in acea situatie acest drept intra in contradictie cu drepturile si libertatile femeii ce dorea sa avorteze. In schimb, cand viata fatului nu contrazice altor interese, aceasta este protejata plenar .
Mai multe concluzii se pot trage analizand celebra decizie Roe v. Wade, reluata apoi la scurt timp in decizia Doe v. Bolton a Curtii Supreme de Justitiei a Statelor Unite. Statele parate, Texasul si respectiv Georgia, au invocat ca argumente in favoarea legislatiei privind avortul dreptul la viata al fatului si protejarea sanatatii acestuia si a mamei. Fara a-si exprima in mod expres opinia privind existenta unui drept la viata al nenascutului, Curtea a admis recursurile reclamantelor precizand ca, in conditiile dezvoltarii stiintelor medicale protectia sanatatii poate fi asigurata si pe alte cai. Curtea Suprema a recunoscut totusi, dreptul la viata privata a femeii insarcinate, dar a precizat ca acesta nu este un drept absolut, instanta a stabilit, in esenta, urmatoarele :
PRELIMINARII


Fisiere in arhiva (4):

  • Protectia Penala a Minorului
    • BIBLIOGRAFIE final.docx
    • CUPRINS final.docx
    • licenta rtf.docx
    • prima pagina.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!