Protectia Victimelor Infractiunilor

Extras din licenta Cum descarc?

?1. PRECIZARI PREALABILE 
In organizarea societatii noastre moderne, un rol important il are autoritatea de stat, autoritate de care se bucura institutiile publice care au functii de organizare, conducere si indrumare a unor importante sectoare ale vietii sociale, economice si politice. 
In scopul realizarii unei lupte eficiente impotriva criminalitatii si ameliorarii situatiei victimologice complicate, sunt necesare studii aprofundate si multilaterale ale cauzelor si conditiilor comiterii infractiunilor si perfectare a sistemului de prevenire si combatere a acestora. 
Pentru crearea programelor de lupta impotriva criminalitatii, este necesara cunoasterea mecanismul delictelor. Mecanismul cauzelor si conditiilor criminalitatii in societatea noastra este studiat, indeosebi, prin prisma delincventului, structurii social-psihologice, diferitelor trasaturi ale personalitatii si comportamentului acestuia.
Infractiunea, in majoritatea cazurilor, reprezinta prin sine un sistem, fiind un produs al interactiunii delincventului cu mediul, si anume cu o situatie concreta de viata. In masura in care la crearea si dezvoltarea situatiei participa si alte persoane este important a cunoaste trasaturile obiective si subiective ale acestora. 
Un interes vadit il reprezinta acele persoane care devin tinta a atentatului criminal - victimele. Mecanismul faptei infractionale poate fi relevat doar printr-o analiza multilaterala a tuturor elementelor sale atat din partea infractorului, cat si din partea victimei. 
Asadar, pentru prevenirea si combaterea eficienta a criminalitatii, este important a utiliza posibilitati noi, determinate de cercetare nu numai a personalitatii si comportamentului infractorului, dar si a victimei infractiunii, inclusiv a calitatilor acesteia, a comportamentului victimei in situatia preinfractionala, infractionala si postinfractionala. 
?2. NOTIUNEA DE VICTIMA 
Din punct de vedere lingvistic cuvantul ,,victima" are mai multe semnificatii: persoana care sufera chinuri fizice sau morale din partea unei persoane, a societatii etc.; persoana care sufera urmarile unei intamplari nenorocite, cum ar fi boala, accident, catastrofa etc.; in antichitate victima era un animal sau un om care urma sa fie sacrificat unei zeite. Din punct de vedere juridic ,,victima" este persoana care sufera din cauza: actiunilor ilegale ale altor persoane, comportamentului sau, concursului de circumstante negative, unei intamplari nenorocite. Astfel, victima intr-un sens restrans trebuie considerat individul caruia i-a fost cauzat un prejudiciu fizic, moral sau material in urma actiunilor altor persoane, comportamentului sau, evenimentelor ori intamplarilor nenorocite. 
In literatura de specialitate sunt un sir de definitii ale notiunii de victima care scot in evidenta victimele accidentelor rutiere, ale razbunarii, ale infractiunilor, victima religioasa, politica etc., si aceasta e departe de a fi lista completa a definitiilor concrete, particulare ale notiunii de victima.
Opera de infaptuire a justitiei penale si a justitiei in general il are sau ar trebui sa-l aiba, in definitiv, ca destinatar pe cel care a suferit consecintele faptei ilicite. Beneficiarul imediat al actului de justitie trebuie sa fie cel care a cazut victima faptei ilicite, cu toate ca pe un alt plan, mai abstract, efectele realizarii justitiei radiaza mai mult sau mai putin catre toti membrii societatii .


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Victimelor Infractiunilor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

E. Cazan, Atributiile organelor de urmarire penala in cazul aplicarii masurilor pentru asigurarea protectiei victimelor infractiunilo
M. Ciobanu, Tratat teoretic si practic de procedura civila, Editura ,,National", Bucuresti, 1997
A. Ciopraga, Criminalistica. Tratat de tactica, Editura Gama,Iasi 1996
F. Deak, Optiunea intre instanta penala si cea civila si intre temeiul delictual ori contractual al raspunderii civile, in R.R.D. nr. 7/1967
M. Dobrinoiu, Infractiuni prevazute in legi speciale, Comentarii si explicatii, vol. I, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2010
Hotararea de Guvern nr. 385/2009
M. Hotca, Protectia victimelor. Elemente de victimologie, Editura C.H. Beck, 2006
Legea 329/2009 publicata in Monitorul Oficial nr. 761/2009
I.Neagu, Tratat de procedura penala, Editura Pro,Bucuresti 1997
A. Oroveanu Hantiu, Protectia victimelor infractiunilor in legislatia penala romana
S. Petrosel, Protectia victimelor in procedurile penale nationale si internationale si in cooperarea judiciara internationala in materie penala, Teza de doctorat, Universitatea Nicolae Titulescu, 2011 
Revista "Dreptul", nr. 9/2005, nr. 11/2006
N. Sandulescu, Aspecte esentiale ale legii privind unele masuri pentru asigurarea
protectiei victimelor infractiunilor 
R. Savatier, Traite de la responsabilite civile en droit francais, Vol. I, Paris, 1939 
E. Stancu, Tratat de criminalistica,ed. a II a, Editura Universul Juridic,Bucuresti 2002 
I. Stoenescu, Savelly Zilberstein - Tratat de drept procesual civil. Teoria generala, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1983 
V. Stoica, Masurile asiguratorii in procesul penal. Cai de atac, in S.C.J. nr. 3/1995
http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_301/?&printPage=1&setWindowName=shEAPopUpWnd


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!