Protejarea din Punct de Vedere Ecologic al Suprafetelor Ocrotite din Judetul Vrancea

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Omul, inca de la inceputurile existentei sale, s-a dezvoltat intr-o stransa legatura cu natura. Treptat, pe masura evolutiei, de la omul primitiv la cel modern din zilele noastre, pentru nevoile sale a utilizat resursele naturale in vederea asigurarii mijloacelor de trai, determinand perturbari asupra habitatelor, modificari ale structurii ecosistemelor si saracirea florei si faunei salbatice.
Gradul modificarilor si alterarilor asupra naturii a sporit continuu, in aceiasi masura cu dezvoltarea progresului tehnic. Dezvoltarea agriculturii pe seama defrisarii padurilor, destelenirii, industrializarii, exploziei demografice au produs modificari in orice colt de natura. Astfel necesitatea ocrotirii naturii a trecut de mult de faza cand aceasta prezenta interes doar pentru unii naturalisti si iubitori ai naturii, ea devenind o problema de baza omenirii.
Rezultatele obtinute in urma demersurilor conservationiste declansate in judetul Vrancea dupa anul 2000 nu se pot mentine fara un suport stiintific, bazat pe dorinta de a gasi solutii in cunostinta de cauza pentru rezolvarea problemelor de mediu din spatiul ariilor protejate.
Dorinta de a intelege complexitatea relatiilor dintre invelisul biotic si cel abiotic si a influentei activitatilor antropice asupra acestora este explicabila pentru spatiul suprapus judetului Vrancea, avand in vedere faptul ca aici, reteaua de arii protejate a evoluat spectaculos, inregistrand o crestere a suprafetei zonelor protejate de la 2800 ha (in anul 2000) la peste 70 000 ha (in anul 2008), prin delimitarea a unora dintre cele mai mari arii protejate din Romania: Parcul Natural Putna-Vrancea, Ariile de Protectie Speciala Avifaunistica Magura Odobesti si Lunca Siretului Inferior.
Dintr-un exces protectionist multe teritorii din Vrancea au fost declarate arii protejate, fara a se intocmi studii de fundamentare stiintifica, fiind lasate la voia intamplarii adevaratele areale care necesitau protectie, iar din dorinta aderarii cat mai grabnice la Uniunea Europeana, Romania a adoptat o seama de conventii internationale, care nu sunt din pacate capabile sa ofere o protectie si speciilor de flora si fauna salbatica autohtone.
In acest context, strategiile de protectie si conservare prin intermediul retelei de arii protejate ar trebui sa aiba la baza mai intai de toate o buna cunoastere a elementelor mediului biotic si abiotic, a relatiilor dintre acestea sub impactului activitatilor umane.
Protectia naturii, in general si a biodiversitatii, in special, are ca obiectiv principal pastrarea nealterata a ecosistemelor naturale si a fondului genetic la nivel global si regional, in vederea asigurarii echilibrului intre componenetele naturale ale mediului, pe de o parte si intre acestea si societatea umana.
Conservarea biodiversitatii trebuie abordata ca nou domeniu pluridisciplinar de cercetare, dezvoltat ca raspuns la crizele cu care se confrunta astazi lumea vie. Conservarea biodiversitatii vizeaza trei obiective: investigarea si descrierea diversitatii lumii vii, intelegerea efectelor activitatilor umane asupra speciilor, comunitatilor si ecosistemelor si dezvoltarea unor metodologii interdisciplinare pentru protejarea si restaurarea diversitatii biologice.
Evaluarea potentialului ecologic si a formelor de exploatare biologica a teritoriilor suprapuse retelei de arii protejate vranceana, trebuie sa reprezinte primul pas in elaborarea unor strategii privind conservarea naturii in acest judet.
Lucrarea de fata isi propune o analiza detaliata a potentialului ecologic si a exploatarii biologice in ariile protejate din judetul Vrancea, in scopul diferentierii clare a acelor teritorii care mai pot oferii inca o protectie reala a habitatelor naturale si speciilor de flora si fauna salbatica de interes conservativ.
Analiza cantitativa si calitativa a potentialului ecologic din ariile protejate din judetul Vrancea presupune in primul rand o apreciere a calitatii factorilor de mediu ca suport al productivitatii biologice, mai ales daca se tine cont de faptul ca aceste arii protejate au fost declarate tocmai pentru conservarea unor habitate sau asociatii vegetate sau animale rare, vulnerabile sau in curs de disparitie.
Ca un prim pas in stabilirea potentialului ecologic din ariile protejate s-au dirijat eforturile de evaluare calitativa si cantitativa a tuturor factorilor de mediu care influenteaza exploatarea biologica din ariile protejate suprapuse judetului Vrancea. Astfel, potentialul ecologic al ariilor protejate din judetul Vrancea a fost analizat prin urmatoarele componente: geodiversitate, relief, caracteristici climatice, elemente hidrogeomorfologice si hidrologice si particularitati edafice.
Pentru aprecierea potentialului ecologic, ca suport al exploatarii biologice din ariile protejate s-au luat in considerare si o serie de indicatori sintetici, care pun in evidenta unele schimburi de substanta si de energie si cativa indici de apreciere cantitativa a unor componente, cu rol determinant in repartitia asociatiilor vegetale si animale.
Alegerea metodelor de analiza cantitativa si calitativa a factorilor de mediu s-a facut tinandu-se seama in primul rand de specificul ariilor protejate. Deasemenea, in acest moment, utilizarea si aplicarea practica a unor anumite metode de evaluare calitativa si cantitativa a factorilor de mediu a fost influentata si de posibilitatea de procurare a unor date si informatii necesare.Trebuie sa mentionam faptul ca procesul de infiintare a unor noi arii protejate a capatat pe parcursul elaborarii lucrarii o tendinta crescatoare foarte accentuata, astfel incat, in cazul ariilor protejate nou infiintate informatiile culese din teren sunt partiale.
Fara a constitui in timp subiectul unor cercetari stiintifice profunde, exploatarea biologica a teritoriilor din ariile protejate vrancene, pune in evidenta relatiile dintre toate componentele mediului abiotic, pe de o parte si impactul activitatilor antropice, pe de alta parte. Avand in vedere faptul ca ariile protejate din judetul Vrancea sunt situate in toate etajele de vegetatie, a fost necesara o analiza a caracteristicilor lumii vegetale si animale extinsa la nivel de judet, fapt care scoate in evidenta in primul rand gradul de naturalitate a vegetatiei din cadrul ariilor protejate, comparativ cu restul teritoriilor.
Analiza exploatarii biologice din ariile protejate s-a realizat pe baza informatiilor din literatura de specialitate, din amenajamentele silvice si nu in ultimul rand pe baza unor observatii directe pe teren. Au fost de asemenea de un real folos si informatiile stocate in
baza de date a Agentiei de Protectie a Mediului Vrancea. Aprofundarea cunoasterii componentelor mediului biotic a incercat sa sublinieze, acolo unde este cazul, schimbarile calitative si cantitative produse de activitatile antropice asupra elementelor definitorii ale cadrului natural.
Activitatile antropice au constituit un factor activ in dinamica spatiala si temporala a invelisului biotic din teritoriile analizate. Presiunea umana in ariile protejate vrancene s-a manifestat in timp, sub diferite aspecte, conducand adesea la o artificializare a invelisului biotic si nu in ultimul timp la declansarea unor procese de degradare a compozitiei si structurii acestuia.
Impactul activitatilor antropice asupra raportului de interdependenta dintre potentialul ecologic si exploatarea biologica a fost evidentiat si prin analiza dinamicii modului de utilizare a terenurilor si a indicilor de naturalitate ai spatiilor din ariile protejate vrancene.
Degradarea invelisului biotic din ariile protejate vrancene este vizibila si se manifesta in areale in care, resursele naturale regenerabile sau neregenerabile sunt utilizate de comunitatile locale. Caracteristice Centru spatiile suprapuse ariilor protejate sunt activitatile cu un caracter traditional, dar care, datorita tehnologiilor performate, au reusit sa degradeze structura si compozitia invelisului biotic. In acest context a fost analizat impactul silviculturii, exploatarilor forestiere, pasunatului si explotarii de agregate minerale asupra biodiversitatii ariilor protejate vrancene.
Extinsa in salturi, in funtie de contextul legislativ sau de implementarea unor proiecte privind conservarea unor specii de fauna salbatica, actuala retea de arii protejate nu este administrata coerent, pe baza unei strategii unitare care sa asigure un management integrat al tuturor ariilor protejate componente. Fiecare arie protejata este administrata individual fara a tine cont de dinamica si extinderea spatiala a unor componente ale invelisului biotic, astfel incat actiunile de conservare sunt incastrate in limitele ariei protejate respective.
In final, lucrarea de fata defineste cateva directii si strategii in managementul retelei de arii protejate din judetul Vrancea si propune o extindere a suprafetelor protejate astfel incat, sa fie acoperite arealele in care, existenta unor specii sau habitate de interes conservativ, necesita impunerea unui statut legal care sa le asigure o protectie adecvata.
Lucrarea cuprinde rezultatul unor cercetari realizate la Compartimentul Protectia Naturii - Arii Protejate din Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea, dar si al studiilor intreprinse pe teren in cadrul unor proiecte si programe de conservare a diversitatii biologice implementate de colective pluridisciplinare din cadrul unor institutii publice locale, universitati si organizatii neguvernamentale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Protejarea din Punct de Vedere Ecologic al Suprafetelor Ocrotite din Judetul Vrancea.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!