Providenta Dumnezeiasca si Obiectiile Aduse Impotriva ei

Cuprins licenta Cum descarc?

1. INTRODUCERE .1
2. PREZENTARE GENERALA A PROVIDENTEI DUMNEZEIESTI.2
a. Conservarea lumii.2
b. Cooperarea, conlucrarea sau asistenta .2
c. Guvernarea, conducerea sau carmuirea lumii.3
3. OBIECTIILE ADUSE IMPOTRIVA PROVIDENTEI DIVINE.6
3.1 . LIMITAREA LIBERTATII OMULUI.6
3.2.EXISTENTA RAULUI IN LUME.11
3.3. DISPROPORTIA DINTRE MERIT SI PEDEAPSA.13
3.4. DEISMUL.15
3.5. CREDINTA IN SOARTA SAU DESTIN.18
4. CONCLUZII .22
5. BIBLIOGRAFIE .24


Extras din licenta Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Providenta divina sau pronia dumnezeiasca este purtarea de grija pe care Dumnezeu o manifesta in mod permanent fata de intreaga creatie si in mod special fata de om si fata de fiecare fiinta si lucru in parte. Sfantul Ioan Gura de Aur scrie astfel despre pronia dumnezeiasca: ,,Dumnezeu nu numai ca a adus la lumina zidirea, dar, dupa ce a adus-o, o ingrijeste. De zici ingeri, de zici arhangheli, de zici puterile cele de sus, de zici toate cele vazute si nevazute, toate acestea se bucura de pronie." 
Grijile vietii si instrainarea de Dumnezeu nu ne ingaduie sa vedem si sa pretuim intotdeauna cum se cuvine minunatele insusiri ale lui Dumnezeu, ca Facatorul a toate si Proniatorul. Adesea ochii nostri sunt inchisi si noi putem simti pe Dumnezeu ca Ziditorul a toate si << Parinte al veacului ce va sa fie >>, odata cu credinta noastra careia Dumnezeu i-a dat putere de adevar in Hristos si ne-a deschis ochii sa-L cunoastem ca si orbului din Sf. Evanghelie care a cerut: << Doamne, sa vad >> si caruia Mantuitorul, dupa ce l-a vindecat, i-a zis: << Vezi! Credinta ta te-a mantuit! Mergi in pace! >> . 
In mod firesc, Dumnezeu nu a putut fi cunoscut de catre oameni fara a li se descoperi lor El Insusi. Inteleptii antici care si-au aplecat cugetarea asupra fenomenului existentei n-au putut cunoaste atotputernicia lui Dumnezeu, ramanand la ideea ca materia este din vesnicie si nici n-au putut simti purtarea de grija a lui Dumnezeu ramanand la credinta in superstitie, in vrajitorie, in << soarta >> si << fatalism >> al existentei. Alti ganditori au recunoscut pe Dumnezeu ca facatorul a toate, dar nu si ca purtatorul de grija, asa cum cred reprezentantii cunoscutului curent << deist >>.
In acest material voi prezenta providenta dumnezeiasca asa cum este marturisita de catre Biserica Ortodoxa , pentru ca apoi , in cea mai mare intindere, sa aduc in discutie obiectiile care au fost aduse impotriva providentei dumnezeiesti, dintre care mentionez pe cele mai importante:
- limitarea libertatii omului de catre providenta;
- existenta raului in lume contrazice realitatea providentei ;
- disproportia dintre merit si pedeapsa .
2. PREZENTARE GENERALA
A PROVIDENTEI DUMNEZEIESTI
In providenta divina se disting trei actiuni si anume: conservarea, cooperarea sau conlucrarea si guvernarea sau conducerea lumii.
a. Conservarea lumii este este lucrarea dumnezeiasca prin care lucrurile si fiintele create sunt pastrate in forma lor originara. Aceasta nu inseamna insa numai ferirea creaturii de distrugere, ci trebuie inteleasa ca o influenta neintrerupta a lui Dumnezeu asupra lumii, pentru ca ea, in continua miscare si schimbare sa ajunga la tinta ei finala: desavarsirea. 
De aceea, teologii scolastici au numit aceasta activitate divina o ,,creatie continua". Dumnezeu a lucrat in trecut, lucreaza si in prezent si va lucra si in viitor, pentru ca lumea creata de El, pastrandu-si identitatea, sa parcurga in timp o ascensiune continua spre tinta ei finala.
Prin urmare, Dumnezeu conserva lumea, adica se ingrijeste ca nimic din ceea ce a creat sa nu se distruga, pentru a-si putea implini scopul pentru care au fost create.
b. Cooperarea, conlucrarea sau asistenta este lucrarea prin care Dumnezeu acorda intregii creatii, ca si fiecarei creaturi in parte, ajutorul Sau, pentru ca sa-si poata ajunge scopul dat de El. 
Aceasta conlucrare cu creatura, desi este constanta, nu este identica sau uniforma, deoarece intr-un fel conlucreaza cu creatura neinsufletita, si in alt fel cu creatura rationala si libera, omul. Cu creatura neinsufletita conlucreaza in sensul ca vegheaza ca aceasta sa-si desfasoare activitatea potrivit legilor specifice ei, precum spune psalmistul: ,,Soarele si-a cunoscut apusul sau, pus-ai intuneric si s-a facut noapte" (Ps 103, 20-2 1 ). 
Conlucrarea lui Dumnezeu cu omul, fiinta constienta si libera, se realizeaza insa in mod diferit, aceasta conlucrare fiind in functie de calitatile, aptitudinile, vocatia, scopul propus si mijloacele alese de persoana umana in cauza.
Astfel, daca pe langa calitatile corespunzatoare, persoana respectiva isi propune realizarea unui scop mai inalt, Dumnezeu il ajuta la realizarea acestuia, usurandu-i gasirea mijloacelor, depasirea greutatilor, mentinandu-i elanul sau entuziasmul in desfasurarea actiunii. Iar daca totusi in mod inconstient si involuntar se indreapta spre un scop rau, Dumnezeu ii lumineaza mintea spre a putea intelege urmarile actiunii sale si a se opri astfel de la savarsirea a ceea ce si-a propus. Insa niciodata, in aceasta activitate de conlucrare, Dumnezeu nu ridica libertatea omului, astfel ca acela care in mod voluntar urmareste un scop rau e lasat sa-1 implineasca (cf. Rm 1, 26). 
Numai astfel el poate progresa pe calea urcusului duhovnicesc: prin propria sa straduinta, dar ajutat de harul divin. Asadar, in acest fel el va putea ajunge la asemanarea cu Dumnezeu dupa indemnul Mantuitorului : << Fiti desavarsiti precum si Tatal vostru Cel din ceruri desavarsit este" (Mt 5, 48).


Fisiere in arhiva (1):

  • Providenta Dumnezeiasca si Obiectiile Aduse Impotriva ei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!