Provizioanele si Ajustarile - Rol Contabilizare la SC Balanta SA

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Am incercat in aceasta lucrare abordarea de la teoretic la aplicatii a unui subiect interesant in aceasta perioada de criza si anume ,,Provizioane si ajustari"
Lucrarea este stucturata in trei capitole delimitate astfel:
Capitolul I contine prezentarea concepltuala a provizioanelor si ajustarilor cu subcapitolele care trateaza teoretic provizioanele, ajustarile si apoi un subcapitol despre Standardul International de Contabilitate IAS 37: "Provizioane, datorii ssi active contingente "
Capitolul II trateaza contabilizarea provizioanelor si ajustarilor impartit in doua subcapitole contabilizarea operatiilor privind provizioanele si apoi a operatiilor privind ajustarile
Lucrarea se incheie cu capitolul III care cuprinde studiul de caz efectuat la SC Balanta SA cu subcapitolele: prezentarea societatii si a obiectului de activitate a SC Balanta SA si apoi aplicatii ale teoriei studiate pe date contabile provenind de la societatea studiata.
Climatul economic actual de criza, determina orice manager si conducator de institutie publica sau privata sa fie cat mai calculat si sa aplice pe cat posibil principiul prudentei in afaceri. Acest climat creste riscul de faliment, de reducere a activitatii, de deprecieri drastice ale valorilor activelor, creste perioada de incasare a creantelor de la clienti, riscul de neplata la timp a creantelor catre furnizori sau de aparitia de litigii si atunci pentru a preveni pierderi majore, precum si plata unui impozit nerealist catre administratiile fianciare de stat conform principiului prudentei, se constituie provizioane.
In conformitate cu reglementarile contabile provizioanele se constituie in scopul acoperirii pierderilor sau datoriilor clar precizate in ceea ce priveste natura lor, dar care, la data inchiderii bilantului, sunt probabile sau certe, dar nedeterminare ca valoare sau data de producere. Abordarea conform I.A.S.37: ,,provizionul este o datorie a carei marime sau scadenta este incerta". 
Provizioanele se constituie pentru elemente cum sunt:
a) litigii, amenzi si penalitati, despagubiri, daune si alte datorii incerte;
b) cheltuielile legate de activitatea de service in perioada de garantie si alte cheltuieli privind garantia acordata clientilor;
c) actiunile de restructurare;
d) pensii si obligatii similare;
e) impozite;
f) alte provizioane (conf. O.M.F.P. nr. 1752/2005). In planul de conturi, acestea se regasesc la grupa 15 ,,Provizioane".
Provizioanele nu pot depasi din punct de vedere valoric sumele care sunt necesare stingerii obligatiei curente la data bilantului.
Provizioanele trebuie revizuite la data fiecarui bilant si ajustate pentru a reflecta cea mai buna estimare curenta, pe baza elementelor noi aparute in cursul exercitiului curent.Provizioanele nu pot fi utilizate pentru ajustarea valorilor activelor.
Ajustarile de valoare se refera la reducerea valorilor activelor individuale, stabilite la data bilantului si pot fi: ajustari permanente (amortizari) si/sau ajustarile provizorii (ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare).
Categoriile de ajustari sunt:
- ajustari pentru deprecierea imobilizarilor corporale sau necorporale;
- ajustari pentru deprecierea stocurilor si productiei in curs de executie;
- ajustari pentru deprecierea creantelor;
- ajustari pentru pierderea de valoare a conturilor de trezorerie - actiuni, obligatiuni, alte investitii pe termen scurt
Atat in cazul provizioanelor, cat si in cazul ajustarilor de valoare, decizia pentru constituirea si valoarea acestora nu trebuie sa apartina contabilului, ci trebuie sa aiba la baza un document emis de catre administrator, o decizie, opinia scrisa a unui specialist in domeniu, a unui jurist, avocat, document emis de un tribunal, judecatorie etc.
Constituirea ajustarilor si a provizioanelor se face pe baza politicii contabile. Tratamentul contabil al acestora nu are nimic comun cu cel fiscal.
Indiferent daca rezultatul exercitiului financiar este pierdere sau profit, trebuie sa se tina cont de toate deprecierile. Constituirea ajustarilor si a provizioanelor, anularea sau modificarea acestora trebuie prezentate in ,,Politicile contabile" anexate la situatiile financiare anuale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Provizioanele si Ajustarile - Rol Contabilizare la SC Balanta SA.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!