Prusia si Unificarea Germaniei

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS
INTRODUCERE 4
CAPITOLUL I - SITUATIA INTERNATIONALA (1851-1871) 7
1.1 Napoleon al III-lea si Principiul Nationalitatilor 11 
1.2 Marile puteri europene in a doua jumatate a secolului XIX 15
CAPITOLUL AL II-LEA - ETAPELE UNIFICARII GERMANIEI SI PRUSIEI
2.1. Consideratii privind nasterea Imperiului
German 19
2.2. Razboiul pruso-austriac impotriva Danemarcei 
(1864) 31
2.3. Razboiul dintre Prusia si Austria (1866) 33
2.4. Razboiul dintre Prusia si Franta (1870-1871) 37
CAPITOLUL AL III-LEA - INSEMNATATEA UNIFICARII STATULUI GERMAN
3.1. Das Zweite Reich.. 43
3.2. Ascensiunea Germaniei 57
CONCLUZII 71
BIBLIOGRAFIE 73


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Prusia a fost considerata ca fiind cea mai recenta formatiune statala situata pe teritoriul de astazi al Poloniei de Nord - Vest si Germaniei de Est. Aceasta a avut capitala pentru ultima data la Berlin. In anii de prosperitate a fost una din cele mai mari puteri ale Europei. De asemenea a cunoscut una dintre cele mai mari dezvoltari tehnologice din Europa acelei vremi. 
Prusia devine independenta din secolul XVII pana in 1871 cand se creeaza Imperiul German. Otto von Bismarck este cel care infiinteaza cel de al II-lea Reich prin unificarea principatelor si regatelor germane, devenind primul cancelar al Germaniei.
Acest lucru, se poate spune, ca s-a datorat unui curs al istoriei favorabil pentru neamul prusac. Crearea Imperiului German isi are izvorul intr-o serie de evenimente istorice prezentate in cadrul lucrarii de fata, care poarta denumirea ,,Prusia si unificarea Germaniei".
Sfantul Imperiu Roman al Natiunii Germane a fost dizolvat neoficial in 1806 dupa abdicarea imparatului Francisc al II-lea in timpul razboaielor napoleoniene. Chiar daca au existat problemele de ordin legal, administrativ si politic, datorate destramarii Imperiului, in cadrul popoarelor din regiunile germanofone ale vechiului imperiu exista o traditie legala, lingvistica si culturala comuna si au trait experiente similare in timpul Razboaielor Revolutionare si Napoleoniene Franceze. Se poate spune ca liberalismul european a oferit o baza intelectuala pentru unificare prin contestarea modelelor dinastice si absolutiste de organizare sociala si politica; datorita acestuia manifestarea in regiunile germane a pus accent pe importanta traditiilor, educatiei si a unitatii lingvistice a popoarelor dintr-o zona geografica. De asemenea din punct de vedere economic, infiintarea Zollverein-ului (uniune vamala) prusac in 1818, si expansiunea sa spre includerea altor state din Confederatia Germana, a redus competitia dintre state si din cadrul statelor.
Modelul sferelor de influenta creat de Congresul de la Viena din 1814-1815 dupa Razboaiele Napoleoniene a stabilit dominatia austriaca in Europa Centrala. Totusi, negociatorii de la Viena nu au tinut cont de forta crescanda a Prusiei in randul statelor germane, neprevazand ca Prusia avea sa conteste suprematia Austriei printre acestea. Acest dualism german a prezentat doua solutii la problema unificarii: asanumita Kleindeutsche Losung, solutia Germania Mica (Germania fara Austria), sau Grossdeutsche Losung, solutia Germania Mare (Germania impreuna cu Austria).
Istoricii nu au cazut inca de acord daca Otto von Bismarck, prim-ministrul Prusiei, avea un plan de expansiune a Confederatiei Germane de Nord din 1866 spre a include si restul de state germane intr-un imperiu, sau daca el doar cauta sa extinda puterea Regatului Prusiei. Pe langa forta Realpolitik (a politicii reale) practicata de Bismarck, si alti factori au determinat mai multe protostate moderne sa-si reorganizeze relatiile politice, economice, militare si diplomatice in secolul al XIX-lea. Reactiile impotriva iredentismului danez si a nationalismului francez au furnizat puncte focale ale unitatii germanilor. Succesele militare in trei razboaie regionale au generat entuziasm si mandrie, pe care politicienii le-au exploatat pentru a promova unificarea. Aceasta experienta a fost ecoul realizarilor comune din timpul Razboaielor Napoleoniene, in deosebi al Razboiului de Eliberare din 1813-1814. 
Unificarea Germaniei intr-un stat national integrat politic si administrativ a avut loc oficial la 18 ianuarie 1871 in Sala Oglinzilor de la Palatul Versailles din Franta. Principii statelor germane de pana atunci s-au adunat acolo pentru a-l proclama pe regele Wilhelm al Prusiei ca Imparatul Wilhelm al Imperiului German, in urma capitularii Frantei dupa Razboiul Franco-Prusac. Neoficial, tranzitia statelor germanofone inspre o organizare federala s-a desfasurat de-a lungul unui secol de experimente. Unificarea a scos la iveala unele diferente religioase, lingvistice si culturale intre locuitorii noii tari, iar 1871 reprezinta doar un moment din procesul continuu de unificare.
In primul capitol sunt prezentate relatiile internationale in a doua jumatate a secolului XIX. Razboiul franco-prusian din 1870-1871, in care Franta a suferit infrangere, a deschis o noua pagina in istoria relatiilor internationale. 
Pe harta politica a Europei, in locul micilor statulete feudale, a aparut puternicul Imperiu German, care, avand un mare potential industrial in crestere, chiar din momentul aparitiei s-a manifestat ca un stat cu intentii agresive. Impunandu-i Frantei conditii grele de pace, cercurile diriguitoare ale Germaniei urzeau planuri de a o supune. Conditiile umilitoare ale pacii de la Francfurt au pregatit in Franta terenul pentru revansa. Anexarea de catre Germania a Alsaciei si Lorenei a transformat pacea intr-un simplu armistitiu pana la momentul, cand Franta, intarindu-se, va putea cere teritoriile pierdute inapoi.
Cel de-al doilea capitol trateaza etapele in nasterea Germaniei. Germania isi va extinde sfera de influenta asupra altor tari, ceea ce a dus la agravarea contradictiilor anglo-germane.
In ultimul capitol al lucrarii este prezentata situatia internationala dupa crearea Imperiului German.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prusia si Unificarea Germaniei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!