Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice

Licență
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 15416
Mărime: 641.23KB (arhivat)
Publicat de: Casian Florea
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ana Maria Bercu

Cuprins

  1. Le bon sens consiste beaucop a connaître les nuances des choses. Rien n'etouffe plus la doctrine que de mettre a toutes les choses une robe de docteur."
  2. Montesquieu (Defense de L' Esprit des Lois)
  3. O traducere acestui citat ar suna în felul următor : " Bunul simţ constă în mare măsură în cunoaşterea nuanţelor lucrurilor. Nimic nu împiedică mai mult doctrina decât să îmbraci toate lucrurile într-o robă de doctor."
  4. Cercetarea ce ne-am propus să o realizăm se bazează pe motto-ul de mai sus.
  5. În ideile gândite vom pune accent în principal pe excesul de putere exercitat de autorităţile publice, dar vom pune accent şi asupra puterii discreţionare deţinute de acestea. vom observa diferite moduri de acţionare a puterii discreţionare, dar şi intensitatea cu care acţionează aceasta în cadrul instituţiilor publice. Doctrina românească pune problema puterii discreţionare ca o problemă a puterii executive, dar tot doctrina subliniază că statul modern este limitat în funcţionarea sa.
  6. Făcând o paralelă între doctrina românească, franceză dar şi cea germană privind puterea discreţionară al autorităţilor publice, remarcăm că în aceste state tradiţia se păstrează, statul acordând prioritate drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti în raport cu exerciţiul autorităţilor publice.
  7. În doctrina românească puterea discreţionară nu este specifică doar funcţiei administrative, ea este prezentă în toate cele trei puteri ale statului.
  8. Luând în considerare limitele puterii discreţionare în ceea ce priveşte interesul public vom putea observa cum acesta primează iar statului îi revine printre atribuţii de a rezolva interesele colective.
  9. Excesul de putere al autorităşilor publice, definit ca o activitate ce depăşeşte limitele competenţelor prevăzute de lege, iar pentru o mai bună funcţionare a statului acesta îşi va forma anumite pârghii legale ce vor controla activitatea autorităţilor publice.
  10. În analiza noastră pârghiile legale de control precum Curtea Constituţională, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului, se axează pe controlul asupra puterii discreţionare şi al excesului de putere în activităţile exercitate de Guvern, Parlament, Preşedinte şi de ce nu în activitatea primarului,secretari, consilierilor judeţeni, consilierilor locali, în cazul celor din urmă realizăm că limitele puterii discreţionare se lărgesc iar excesul de putere este mai accentuat la nivelul acestora.
  11. Cap. I Puterea discreționară - concept și importanță
  12. I.1 Noțiunea de putere discreționară a autorităților publice
  13. Ca o societate democratică să funcționeze în statul de drept, este necesar de un sistem instituționalizat de control care să ascundă activitatea autorităților publice. În altă ordine de idei statul trebuie să folosească o limitare a puterii celor ce o exercită, adică cum să dai Guvernului destulă putere, fără ca să-i dai prea multă?
  14. Apare astfel o problemă a limitării puterii guvernanților și riscul abuzului de putere a celor care o dețin. Într-o societate cu adevărat democratică, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane , autoritățile trebuie să aibe posibilitatea de control total în orice formă de activitate a autorității investite cu putere publică.

Extras din licență

Le bon sens consiste beaucop a connaître les nuances des choses. Rien n'etouffe plus la doctrine que de mettre a toutes les choses une robe de docteur."

Montesquieu (Defense de L' Esprit des Lois)

O traducere acestui citat ar suna în felul următor : " Bunul simţ constă în mare măsură în cunoaşterea nuanţelor lucrurilor. Nimic nu împiedică mai mult doctrina decât să îmbraci toate lucrurile într-o robă de doctor."

Cercetarea ce ne-am propus să o realizăm se bazează pe motto-ul de mai sus.

În ideile gândite vom pune accent în principal pe excesul de putere exercitat de autorităţile publice, dar vom pune accent şi asupra puterii discreţionare deţinute de acestea. vom observa diferite moduri de acţionare a puterii discreţionare, dar şi intensitatea cu care acţionează aceasta în cadrul instituţiilor publice. Doctrina românească pune problema puterii discreţionare ca o problemă a puterii executive, dar tot doctrina subliniază că statul modern este limitat în funcţionarea sa.

Făcând o paralelă între doctrina românească, franceză dar şi cea germană privind puterea discreţionară al autorităţilor publice, remarcăm că în aceste state tradiţia se păstrează, statul acordând prioritate drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti în raport cu exerciţiul autorităţilor publice.

În doctrina românească puterea discreţionară nu este specifică doar funcţiei administrative, ea este prezentă în toate cele trei puteri ale statului.

Luând în considerare limitele puterii discreţionare în ceea ce priveşte interesul public vom putea observa cum acesta primează iar statului îi revine printre atribuţii de a rezolva interesele colective.

Excesul de putere al autorităşilor publice, definit ca o activitate ce depăşeşte limitele competenţelor prevăzute de lege, iar pentru o mai bună funcţionare a statului acesta îşi va forma anumite pârghii legale ce vor controla activitatea autorităţilor publice.

În analiza noastră pârghiile legale de control precum Curtea Constituţională, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului, se axează pe controlul asupra puterii discreţionare şi al excesului de putere în activităţile exercitate de Guvern, Parlament, Preşedinte şi de ce nu în activitatea primarului,secretari, consilierilor judeţeni, consilierilor locali, în cazul celor din urmă realizăm că limitele puterii discreţionare se lărgesc iar excesul de putere este mai accentuat la nivelul acestora.

Cap. I Puterea discreționară - concept și importanță

I.1 Noțiunea de putere discreționară a autorităților publice

Ca o societate democratică să funcționeze în statul de drept, este necesar de un sistem instituționalizat de control care să ascundă activitatea autorităților publice. În altă ordine de idei statul trebuie să folosească o limitare a puterii celor ce o exercită, adică cum să dai Guvernului destulă putere, fără ca să-i dai prea multă?

Apare astfel o problemă a limitării puterii guvernanților și riscul abuzului de putere a celor care o dețin. Într-o societate cu adevărat democratică, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane , autoritățile trebuie să aibe posibilitatea de control total în orice formă de activitate a autorității investite cu putere publică.

Bibliografie

Antonie Iorgovan, Tratat de drept administrativ, Vol I și II, Ediția a II a revăzută și adăugită, Ed. Nemira, București 2005;

Corneliu Manda, Drept Administrativ, Tratat elemntar Ed.5, revăzută şi adăugită, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2008;

Cristian Ionescu, Constituţia României comentată şi adnotată cu dezabrobări parlamentare şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale. Titlul III. Capitolul I, Parlamentul, Ediţia a II- a, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2012;

Dana Apostol Tofan, Puterea discreționară și excesul de putere al autorităților publice, Ed. All Beck, București 1999;

Dan Balica, Instituția Ombudusmanului: justiția alternativă, Ed. CH Beck, București 2011;

Emil Bălan, Procedura administrativă, Ed. Universitara, Bucureşti, 1999;

Emil Bălan, Instituţii administrative, Ed. CH Beck, Bucureşti, 2008;

Ovidu Podaru, Legile admnistraţiei publice - actualizată 20 februarie, Ed. Hamangiu, Bucureşti, 2012;

Verginia Vedinaş, Drept Administrativ, Ediţia a IV- a Revăzută şi actualizată, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2009;

Victor Duculescu, Constanţa Călinoiu, Drept Constituţional şi instituţii politice, Ediţia a IV-a, Ed. Lumina Lex, Bucureşti, 2010;

Preview document

Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 1
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 2
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 3
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 4
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 5
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 6
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 7
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 8
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 9
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 10
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 11
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 12
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 13
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 14
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 15
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 16
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 17
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 18
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 19
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 20
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 21
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 22
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 23
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 24
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 25
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 26
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 27
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 28
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 29
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 30
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 31
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 32
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 33
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 34
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 35
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 36
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 37
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 38
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 39
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 40
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 41
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 42
Puterea Discreționară și Excesul de Putere al Autorităților Publice - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Puterea Discretionara si Excesul de Putere al Autoritatilor Publice.doc

Alții au mai descărcat și

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Te-ar putea interesa și

Evoluția Administrației Publice Locale de la Revoluție și Pănă în Prezent

Notiuni introductive privind administratia publica: Constitutia României din anul 1991, revizuita si republicata, în art. 120 si 121 se refera la...

Actele Administrative de Autoritate

INTRODUCERE Societatea româneasca, statul si mai ales administratia publica sunt în fata unor provocari dificile, esentiale generate de evolutia...

Analiza statutului funcționarului public în România în baza rapoartelor de activitate ale Agenției Naționale a Funcționarilor Publici 2015-2016

INTRODUCERE Am ales să abordez tema „Statutul funcționarului public din România” deoarece am vrut să demonstrez că funcționarul public reprezintă...

Proceduri Administrativ-Jurisdictionale și Recursurile Administrativ-Jurisdictionale

1.Natura juridică a procedurilor administrativ-jurisdicţionale Problematica procedurii administrativ-jurisdicţionale şi a modului de contestare a...

Actul Administrativ

Actul administrativ Notiune si trasaturi Actul administrativ reprezinta cea mai importanta dintre formele prin care administratia publica isi...

Actele Administrației Publice Locale

INTRODUCERE Potrivit art. 3 alin.2 din Constituţia României, teritoriul statului nostru este organizat în următoarele unităţi...

Fițuici pentru examen la dreptul administrativ

1. Conceptul de administraţie publică Termenul de administraţie provine din limba latină, fiind compus din prepoziţia ad cu semnificaţia la,...

Drept Administrativ

Partea a I-a: Introducere în dreptul administrativ si în stiinta administratiei Capitolul I Aspecte generale REZUMAT: în acest prim capitol...

Ai nevoie de altceva?