Radioul Public Regional in Romania - Grila de Programe la Radio Cluj

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere
Capitolul 1. Istoria radioului 7
1.1 Radioul din 1807 pana in prezent 7
1.2 Evolutia radioului comparativ cu alte canale media 1
Capitolul 2. Clasificarea institutiilor radio 4
2.1 Specificitatea jurnalismului radio 4
2.1 Aria de emisie si modul de finantare 8
2.2 Genuri jurnalistice radio 10
2.4 Tipologia emisiunilor radio 23
Capitolul 3. Radioul public in Romania - posturile de radio public nationale si regionale 27
3.1 Istoric 27
3.2 Cadrul legislativ si administrativ - organizare si functionare 35
3.3 Aria de acoperire 44
3.4 Teme regionale 44
3.5 Functiile si rolul unei emisiuni regionale 53
Capitolul 4. Grila de programe la Radio Cluj 56
Concluzii 
Anexe
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Fie ca il consideram una dintre cele mai puternice institutii, fie pasiunea de o viata a unora, radioul este si va ramane, indiferent de evolutia tehnologiei, unul din mijloacele esentiale de comunicare in masa, la granita cu televiziunea si presa scrisa. Lucrarea de fata isi propune sa descrie radioul in primul rand din punct de vedere teoretic. 
Premisa sau ipoteza pe care se bazeaza acesta lucrare este relevanta radioului public regional in Romania. Fiind un serviciu public in slujba cetateanului si ca parte a Societatii Romane de Radiodifuziune, radioul public regional isi insuseste obligatia si responsabilitatea de a respecta cateva reguli esentiale pentru informarea, educarea si divertismentul consumatorului de radio.
Am pornit in abordarea acestei teme de la o viziune de ansamblu, de la conceptele generale precum istoricul radioului international si apoi a celui romanesc. Este imposibil sa vorbim despre radio daca nu ii cunoastem radacinile istorice. Radioul asa cum il stim noi astazi reprezinta evolutia complexa si deosebit de interesanta a unor lungi etape de timp si mai ales unor mari descoperiri. Aici trebuie sa il amintim pe Guglielmo Marconi, considerat si "parintele radioului" care a realizat primul sistem de radiocomunicatie, prin trasmiterea unui semnal la distanta fara a mai fi folosit firul. Aceasta a fost calea ce a deschis drumul evolutiei radioului si nu numai, iar o data partea tehnica definitivata, acest canal mass-media se va bucura de posibilitati infinite in a informa, educa si in a oferi divertisment. Toate descoperirile in domeniul radiotehnicii au dus la aparitia televiziunii, care are posibilitatea sa ofere pe langa sunet si imagine. Lumea in care traim sufera de o abundenta de informatie, iar institutia media care reusete sa aduca informatia catre consumatorul de media, intr-un timp cat mai scurt si cel mai eficient va fi cea castigata. Fuziunea dintre internet, viitorul canal media dupa cele traditionale, si radio este una binevenita si vom discuta despre acest aspect in finalul primului capitol.
Diversitatea este unul din cuvintele cheie atunci cand amintim de radioul din zilele noastre. Societatea zilelor noastre este un adevarat mozaic cultural. Astfel capitolul Clasificarea institutiilor radio trateaza unicitatea si specificul radioului pornind de la principalele trasaturi ale acestuia. In orice post de radio exista un flux informational continuu, mereu se aude ceva, informatia ajunge rapid la ascultator, radioul fiind unul dintre cele mai rapid mediu de transmitere a informatiei. Transmisiunile in direct fac din postul de radio unul operativ si rapid. In televiziune este posibila transmiterea unei informatii care are numai text, citit de prezentator, dar un post de televiziune care se respect trebuie sa prezinte si imagine, iar pana se obtine materialul filmat pe video, cu un montaj adecvat, se mai pierde ceva timp. Dintre toate mijloacele de presa, radioul ramane cel mai rapid, fiind cel care anunta primul. Radioul este un canal media mobil si operativ datorita flexibilitatii programelor. Amintim intr-unul din capitolele lucrarii despre faptul ca presa scrisa o data cu aparitia unui eveniment important trebuie sa mai printeze o editie pe cand radioul isi poate intrerupe programul in orice moment. Publicul poate receptiona programele de radio la distante foarte mari. Costurile presei radiofonice sunt relativ mici, in comparatie cu alte canale media.
Capitolul Aria de emisie si modul de finantare clasifica radiourile in functie de aceste doua criterii. Acest capitol clasifica trasaturile si modul de functionare a posturilor internationale, nationale, regionale si locale. Resursele finaciare pentru orice canal media sunt importante, acestea fiind private si in mare parte venituri din advertising, si din banii publici in cadrul radioului public. 
Geurile jurnalistice radio reprezinta cosmetizarea sau adaptarea genurilor jurnalistice la modulul de radio. Stirea radio este caracterizata de exactitate, echilibru si claritate. Desigur stirea pentru radio este adaptata canalului pe care il foloseste si anume auzului, fiind conceputa in asa maniera incat sa fie perceputa si inteleasa de ascultator cel mai bine. Echilibrul stirii radio este dat de catre prezentarea echidistanta a tuturor partilor implicate intr-un eveniment iar exactitatea acesteia reiese din prezentarea cat mai riguroasa a informatiei. Relatarea reprezinta acel gen publicistic care se afla la granita dintre stire si reportaj. Presupune prezenta pe teren a jurnalistului si realizarea unei documentari directe. 
Lumea inconjuratoare este mereu surprinzatoare si fascinanta - reportajele radio substituie atmosfere realizate prin imagini sau fraze scrise, vorbelor si sunetelor. Exista o intreaga serie de caracteristici ale reportajului radio pe care le vom trata pe indelete la timpul potrivit. Interviul este genul ce constituie inima jurnalismului audio-vizual. Interviul radio este considerat in radio un gen jurnalistic fundamental, fiind prezent in majoritatea emisiunilor. Dialogul dintre jurnalist si interlocutor reprezinta cel mai eficient mijloc de a obtine si transmite o informatie catre public, mai ales in radio unde se lucreaza cu cuvantul rostit. Ancheta si comentariul sunt genuri jurnalistice adaptate la radio. Desigur pentru realizarea unui reportaj de investigatie sau pentru un comentariu bine construit trebuie respectate cateva reguli esentiale. In cele din urma abordam si genurile jurnalistice ale dezbaterii si talk-showlui. Dezbaterea este un tip de emisiune in care prezentatorul devine moderatorul unei discutii cu unul sau mai multi invitati. Aceasta discutie nu trebuie sa fie sterila, ci sa capete aspectul unei dezbateri intre moderator si invitati si chiar intre invitati. Talk show-ul este o emisiune apropiata ca gen cu dezbaterea, in care, insa, intervin si unele elemente de spectacol.
Tipologia emisiunilor radio aranjeaza ierarhic emisiunile radio in functie de mai multe criterii. Structura emisiunilor difuzate de un post de radio este dictata de cateva detalii, in functie de care fiecare post isi alcatuieste o grila de programe sau un format radio. Fie ca este o emisiune specializata sau fie ca este una generalista, aceste tipuri de programe radio trebuie cunoscute pentru a putea privi in ansamblu tipul radioului respectiv.


Fisiere in arhiva (1):

  • Radioul Public Regional in Romania - Grila de Programe la Radio Cluj.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!