Raiele ovinelor

Cuprins licenta Cum descarc?

1. INTRODUCERE 3
1.1 CINE PRODUCE RAIA? 3
2. CICLUL DE VIATA AL ARGASIDELOR 4
3. RAIELE OVINELOR 4
4. RAIA PSOROPTICA (Psoroptes Ovis) 5
4. 1 ETIOLOGIE 5
4.2 CARACTERE MORFOLOGICE 6
4.3 SPECII AFECTATE 6
4.4 DISTRIBUTIA GEOGRAFICA 6
4.5 TRANSMITERE SI CICLUL BIOLOGIC 7
4.6 PERIOADA DE INCUBATIE 8
4.7 SEMNE CLINICE 8
4.8 MORBIDITATE SI MORTALITATE 9
4.9 DIAGNOSTIC CLINIC 9
4.10 DIAGNOSTIC DIFERENTIAL 9
4.11 TESTE DE LABORATOR 10
5. RAIA SARCOPTICA 10
6. RAIA CORIOPTICA 11
7. RAIA DEMODECICA 12
8. PREVENTIE 12
9. BIBLIOGRAFIE 13


Extras din licenta Cum descarc?

1. INTRODUCERE
1.1 CINE PRODUCE RAIA?
Inca de cand au fost descoperiti, acarienii au constituit un grup important si divers, fiind un taxon de artropode din clasa arahnidelor. Acesti acarieni sunt organisme mici, uneori pot fi microscopice, avand in general capul, toracele si abdomenul nediferentiate, cu aparatul bucal, fiind reprezentat de o trompa alungita, adaptata pentru ros, intepat sau supt. Cei mai multi acarieni au dimensiuni mici, pana la 1 mm, ina se pot intalni si exemplare relative mari, de 10-20 mm lungime.
In functie de modul de hrana, acarienii sunt fitofagi si zoofagi. Majoritatea speciilor reprezinta forme libere, saprofage sau pradatoare. Saprofagii sunt cei care se hranesc cu material organica afla in descompunere, contribuind la formarea humusului in sol.
Multi acarieni pot fi paraziti vegetali si animali, sau gazda intermediara. Acarienii fitofagi pot produce gale la plante. Foarte multe specii sunt parazite la animale ( ex: Psoroptes Ovis- produce raia ovinelor). [1]
Cele mai multe specii sunt ectoparaziti, dar aproximativ 500 de specii sunt endoparaziti si traiesc in plamani, caile respiratorii superioare sau alte tesuturi. Acarienii ectoparaziti traiesc pe sau in piele si se hranesc cu sange, cu secretii sebacee, limfa sau debriuri cutanate. Majoritatea acarienilor ectoparaziti isi traiesc viata in contact intim cu gazda lor, ceea ce inseamna ca transmiterea se realizeaza mai ales prin contact direct. 
Infestatiile cu acarieni se numesc acarioze si pot determina instalarea unor dermatite foarte severe. Cele mai cunoscute acarioze sun raile, care afecteaza nu doar aspectul exterior al animalelor, ci si starea de sanatate, cu producerea unor importante pagube economice. 
2. CICLUL DE VIATA AL ARGASIDELOR
Ciclul de viata general al argasidelor este un model sau un ciclu de hranire cu mai multe gazde, cu exceptia Ornithodoros lahorensis, care este o capusa cu doua gazde si Otobius megnini, care este o capusa cu o singura gazda. 
Ciclul nimfal al contactului cu gazda, hranirea rapida, engorgementul si detasarea apare de cele mai multe ori in medii de nisa (cuiburi sau vizuini ale gazdelor), iar numarul exact de etape ale nimfei este nedeterminat, dar opt este cel mai mare numar inregistrat. Scutul este absent, corpul de capuse moi adulte este dorsoventral aplatizat si apare ovoid de pe suprafata dorsala cu parti bucale localizate anteroventral. Nimfele si adultii au opt picioare, in timp ce larvele au sase picioare. Capusele feminine masoara pana la 1,2 cm, iar masculii sunt, de obicei, mai mici, masurand 7,5 mm. Nimfele masoara 3,5-6,5 mm in lungime.
In toate etapele de dezvoltare capusele sunt hematofage. Spre deosebire de nimfele ixodide si adultii care se hranesc o data in timpul fiecarei etape la care dureaza mai multe zile pentru a finaliza ciclul biologic, nimfele si adultele capuselor moi isi ia hrana in mod repetat in termen de cateva minute sau ore.
Nimfele se ataseaza timp de 5-10 zile, in timp ce adultii se ataseaza doar pentru 30 min. Femelele depun mase mici de oua (500 oua/ciclu) in locuri ascunse dupa fiecare masa de sange si larvele eclozeaza in 2-6 saptamani. Durata intregului ciclu de viata poate fi de la 3-6 luni pana la 2-3 ani. Capusele moi sunt rezistente la seceta. Diapauza joaca un rol major in reglementarea dezvoltarii multor specii argaside care trebuie sa supravietuiasca in cuiburi goale sau vizuini pentru perioade lungi de timp pana cand o gazda se intoarce sau ajunge. [2]


Fisiere in arhiva (1):

  • Raiele ovinelor.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. ***https://ro.wikipedia.org/wiki/Acarieni
2. Burger TD, Shao R, LaBruna MB, Barker SC. Molecular phylogeny of soft ticks (Ixodida:
Argasidae) inferred from mitochrondrial genome and nuclear rRNA sequences. Ticks
Tick-Borne Dis 2014;5:195_207.
3. Roberson, J. R., Baird, A. N., & Pugh, D. G. (2012). Diseases of the Integumentary System. Sheep and Goat Medicine, 256- 290. doi:10.1016/b978-1-4377-2353-3.10010-1 
4. ***https://www.cfsph.iastate.edu/Factsheets/pdfs/psoroptes_ovis.pdf
5. ***https://www.nadis.org.uk/disease-a-z/sheep/sheep-scab/
6. Smith MC, Sherman DM: Skin, Goat medicine, ed 2, Ames, Iowa, 2009, Wiley Blackwell. 
7. Mullowney PC: Skin diseases of sheep, Vet Clin North Am Large Anim Pract 6 :131, 1984. 
8. Mullowney PC, Baldwin EW: Skin diseases of goats, Vet Clin North Am Large Anim Pract 6:143, 1984.
9. Yeruham I, Rosen S, Hadani A: Sheep demodecosis (Demodex ovis Railliet, 1895) in Israel, Rev Elev Med Vet Pays Trop 39:363, 1986.
10.*** https://www.nadis.org.uk/disease-a-z/sheep/sheep-scab/
11.Gheorghe Darabus, Ion Oprescu, Sorin Morariu, Narcisa Mederle, Parazitologie si boli parazitare, Timisoara, 2016


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!