Raiffeisen Bank

Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul I. Sistemul Bancar Romanesc
1.1. Evolutia Sistemului Bancar Romanesc
Primele dovezi ale desfasurarii unei activitati bancare pe teritoriul Romaniei au fost descoperite intre anii 1786-1855 , reprezentand 55 de placi de piatra, gasite intr-o zona de mine aurifere. Aceste mine datau din perioada Daciei Traiane si contin detalii referitoare la contractul privind infiintarea unei institutii bancare. Clauzele principale se refereau la faptul ca bancile acordau imprumut in numerar si percepeau dobanzi.
In epoca moderna , primele incercari de creare a unei banci au avut loc la inceputul secolului al XIX-lea.
Primul care a pus cu adevarat bazele creerii unui sistem bancar romanesc a fost Ion C. Bratianu, acesta a propus in anul 1861 in guvern infiintarea unei banci nationale.
In acelasi an Manolachi Costachi Epureanu , presedinte al Consiliului de Ministri si ministru de finante , a publicat in Monitorul Oficial , un proiect de lege pentru infiintarea unei banci de scont si circulatie , cu un capital de 12 milioane lei vechi din care 3 milioane sa fie subscris de stat , iar restul de 9 milioane de catre particulari. Proiectul nu a fost votat, deoarece, intre timp, Guvernul Manolachi Costachi a demisionat.
In 1864 a fost fondata Casa de Depuneri si Consemnatiuni. Aceasta institutie a avut un rol foarte important pana la crearea Bancii Nationale a Romaniei in 1880, intrucat a fost principala banca de emisiune pe teritoriul Principatelor Unite.
La 27 februarie 1880, Guvernul I .C .Bratianu a depus in Camera proiectul unei banci nationale care trebuia sa ajute economia nationala mai mult ca oricare alta institutie. La 17 aprilie 1880, proiectul depus de ministrul de finante I .C . Bratianu, a devenit legea prin care se statorniceau normele de organizare a Bancii Nationale a Romaniei, care urma sa-si inceapa activitatea la 1 iulie 1880.
Sediul principal al bancii s-a stabilit la Bucuresti, cu obligatia de a infiinta sucursale si agentii in principalele orase ale tarii si, in special, in fiecare capitala de judet. Capitalul Bancii s-a stabilit la 30 milioane lei, din care 10 milioane lei sa se depuna de stat si 20 milioane lei de particulari.
La 1 ianuarie 1901, Banca Nationala devine institutie cu caracter privat, statul iesind din asociatie.
In anii '40 sistemul bancar a fost dominat de 5 banci principale: Banca Romaneasca, Banca de Credit Roman, Banca Comerciala Romana, Banca Comerciala Italiana si Romana si Societatea Bancara Romana. Aceste banci realizau 50% din totalitatea operatiunilor bancare. Pana in 1947, sistemul bancar romanesc cunoscuse o dezvoltare remarcabila.
Dupa 1947, sistemul bancar a fost restrans datorita trecerii la economia de comanda si intrarii Romaniei in zona de influenta sovietica (fosta U.R.S.S).
Pana la sfarsitul anului 1989, sistemul bancar romanesc oferea un numar limitat de servicii si produse bancare.
In anul 1989 in Romania existau 4 banci: Banca Nationala a Romaniei, Banca Romana de Comert Exterior, Banca de Investitii si Banca Agricola, la care se adauga si C.E.C.-ul.
Dupa 1989, Romania a fost martora multor schimbari, iar trecerea la o economie de piata a determinat cresterea continua a numarului de agenti economici privati. Reforma sistemului bancar a inceput in 1990-1991, prin elaborarea si abordarea unei noi legislatii bancare privind organizarea si functionarea bancii centrale si a bancilor comerciale.
Procesul de reforma si restructurare demarat in perioadele urmatoare a avut ca obiective stabilizarea macroeconomica, reducerea inflatiei, stoparea fenomenelor de demonetizare si de dolarizare a economiei, cressterea rezervelor valutare liberalizarea cursului de schimb.
Sistemul bancar, prin cadrul sau organizatoric si prin functiile sale trebuie sa se individualizeze ca un sector prioritar, sa se impuna la nivelul intregii economii, sa asigure buna functionare a instrumentelor de reglare a mecanismului monetar si sa contribuie la fluidizarea fluxurilor banesti necesare desfasurarii unei activitati economice normale. Referitor la perioada actuala a tranzitiei catre economia de piata, bancilor le revine sarcina de a se adopta si de a-si orienta activitatea dupa noile coordonate intr-un termen cat mai scurt.
Desfasurarea unei bune activitati bancare este direct determinata de marimea pasivelor constituite pe seama capitalurilor proprii, dar mai ales de posibilitatile de atragere a disponibilitatilor banesti ale economiei si populatiei care dau dimensiune depozitelor bancare. Aceste operatiuni de asemenea, sunt dependente de marimea dobanzilor bonificate de banci deponentilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raiffeisen Bank.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!