Raport de practică la întreprindere agricolă

Licență
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 7245
Mărime: 53.21KB (arhivat)
Publicat de: Ionel Șerban
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Labliuc Sveatoslav, Gherjavca Svetlana
Raportul este o analiza a unei intreprinderi agricole (anul 2 licenta)

Cuprins

  1. Introducere.3
  2. Capitolul 1. Evoluţia şi caracteristica generală a întreprinderii.5
  3. Capitolul 2. Structura organizatorică şi de conducere a C.A. „Slobozia Hănesei”.9
  4. Capitolul 3. Analiza patrimoniului întreprinderii.12
  5. Capitolul 4. Analiza surselor de finanţare.17
  6. Capitolul 5. Eficienţa activităţii economico-financiară.21
  7. Capitolul 6. Indicatorii lichidităţii şi solvabilităţii.24
  8. Concluzii.26
  9. Bibliografie.27
  10. Anexe

Extras din licență

Introducere

Actualitatea temei. Întreprinderea îşi desfăşoară activitatea într-un anumit cadru organizatoric ce reprezintă ansamblu de activităţi dinamice, complexe ce se pot grupa pe anumite funcţiuni care se condiţionează reciproc şi a cărei integrare permite întreprinderii să reacţioneze la solicitările mediului, să se dezvolte continuu, să evolueze eficient.

Funcţionarea eficientă a întreprinderii în condiţiile economiei concurenţiale de piaţă, performanţele acesteia obţinute în procesul desfăşurării activităţii economico-financiare depind în mod esenţial de oportunitatea şi argumentarea deciziilor manageriale. Elaborarea deciziilor economice bine chibzuite neapărat este precedată de etapa analizei informaţiilor conţinute în diferite surse de date.

Necesitatea analizei activităţii întreprinderii este un element primordial în relaţiile economice. Necesitatea analizei generale a întreprinderii rezultă din importanţa informaţiei analitice preluate pentru luarea deciziilor de către conducerea întreprinderii şi de utilizatorii externi.

Scopul lucrării. Scopul constă în examinarea problemelor cu care se confruntă întreprinderea C.A. „Slobozia Hănesei” în prezent şi respectiv fundamentarea unor măsuri şi direcţii de perfecţionare a acestora în conformitate cu cerinţele internaţionale şi nivelul actual de dezvoltare economică a întreprinderilor autohtone. Întreprinderea, ca unitate juridică şi economică, indiferent de statutul juridic de organizare, în decursul activităţii sale, cunoaşte necesitatea de a-şi măsura posibilităţile sau slăbiciunile proprii din diferite motive, cum ar fi: îmbunătăţirea performanţelor sau strategiilor, operaţiuni de achiziţii, de fuzionare etc.

Scopul analizei este de a scoate în evidenţă disfuncţionalităţile în domeniu şi de a prezenta direcţiile de soluţionare a acestora, accentuînd puctele forte şi cele slabe ale întreprinderii.

În lucrare sunt examinaţi principalii indicatori ce redau starea financiară a întreprinderii, sunt utilizate metode de analiză prin redarea esenţei lor într-o formă accesibilă cu terminologia economică, formule de calcul, tabele analitice, precum şi concluzii contextuale.

Structura lucrării. Scopul şi sarcinile cercetării au determinat structura logică a lucrării care cuprinde: introducere, şase capitole, concluzii şi recomandări, lista bibliogrfică.

În Compartimentul 1 ”Evoluţia şi caracteristica generală a C.A. „Slobozia Hănesei” - se abordează aspectele teoretice ce ţin de forma organizatorico-juridică a întreprinderii şi cadrul legislativ al acesteia. Întreprinderea a fost fondată cu scopul satisfacerii intereselor persoanelor fizice şi juridice prin intermediul activităţii economice pe care o desfăşoară.

În contextul următorului compartiment, „Structura organizatorică şi de conducere a întreprinderii „ se prezintă schema de conducere a întreprinderii şi care sînt atribuţiile de bază ale fiecărui organ.

Astfel în capitolele 3, 4 şi 5 se face o analiză detaliată a situaţiei economico-financiare a întreprinderii C.A. „Slobozia Hănesei”. Se abordează principalii factori ce influenţează asupra situaţiei economico-financiare a întreprinderii, utilizînd datele bilanţului contabil a întreprinderii şi altă informaţie, concomitent analizîndu-se principalii indicatori ce caracterizează starea şi eficienţa utilizării a activelor şi pasivelor.

Evidenţierea posibilităţilor şi condiţiilor de desăvîrşire a activităţii întreprinderii, sînt necesare în vederea asigurării unui nivel sporit de credibilitate şi comparabilitate a informaţiilor financiare.

Obiectul de cercetare îl constituie fluxurile informaţionale aferente activităţii din cadrul cooperativei agricole „Slobozia Hănesei”. De asemenea, pentru aspectele practice au fost utilizate date concrete din rapoartele financiare pentru anii 2008-2010, întocmite în instituţia analizată, avînd ca scop de a prezenta lucrarea respectivă cu date reale.

Capitolul 1. Evoluţia şi caracteristica generală a întreprinderii

Încă de la crearea sa (în anul 1895), Alianţa Cooperatistă Internaţională a fost preocupată de definirea cooperativei şi de eleborarea principiilor ce trebuie să stea la baza organizării şi desfăşurării activităţii cooperativelor.

În cadrul Congresului Alianţei Cooperatiste Internaţionale de la Manchester 1995, s-a încercat o definire clară a cooperativei, conform căruia cooperativa reprezintă “o asociaţie autonomă de persoane reunite în mod voluntar, în scopul satisfacerii nevoilor şi aspiraţiilor comune de natură economică, socială şi culturală prin intermediul unei instituţii deţinută în comun şi controlată în mod democratic ”.

Conform art.1(1) din Legea REPUBLICII MOLDOVA privind cooperativele de producţie Nr.1007-XV din 25.04.2002 “Cooperativa de producţie este o întreprindere înfiinţată de către 5 sau mai multe persoane fizice în scopul desfăşurării în comun a activităţii de producţie şi a altei activităţi economice, bazate preponderent pe munca personală a membrilor ei şi pe cooperarea cotelor de participare la capitalul acesteia.”

Prin hotărîrea adunării generale a fostei gospodării, colhozul „Slobozia”, la 28 februarie 2003, prin asocierea benevolă pe baza bunurilor şi a mijloacelor de producţie ce la aparţin cu drept de proprietate, 14 persoane fizice cetăţeni cu capacitate de exerciţiu a RM, domiciliaţi pe teritoriul s.Slobozia r.Ştefan-Vodă, călăuzindu-se de prevederele codului funciar, legilor RM cu privire la antreprenoriat şi întreprinderii numărul 845-XII din 03.01.92, cu privire la programul de stat de privatizare pentru anii 1995-1996 numărul 390 din 05.05.95, privind cooperativele de producţie numărul 1007-XV din 25.04.02 au fondat cooperativa agricolă de producţie „Slobozia Hănesei” cu capital social care constituie 64153 lei.

Preview document

Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 1
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 2
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 3
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 4
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 5
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 6
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 7
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 8
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 9
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 10
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 11
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 12
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 13
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 14
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 15
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 16
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 17
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 18
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 19
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 20
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 21
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 22
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 23
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 24
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 25
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 26
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 27
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 28
Raport de practică la întreprindere agricolă - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Raport de Practica la Intreprindere Agricola.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Organizarea Sistemului Logistic la Întreprindere

INTRODUCERE Procesul tranziţiei de la economia de piaţă necesită aplicarea unor metode netradiţionale şi noi în cercetarea activităţii de...

Analiza rentabilității unităților economice agroturistice

INTRODUCERE Creşterea gradului de complexitate a activităţii economice a întreprinderilor, în contextul mecanismelor pieţei, are implicaţii...

Teoria și Practica de Evaluare a Unităților Economice în Baza Cerințelor Actuale Bancare

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare Condiţiile economice actuale de dezvoltare a unităţilor economice impun existenţa unui spaţiu...

PNDR instrument de finanțare al economiei rurale românești

Introducere Sprijinul prevazut prin Axa 3 vizeaza incurajarea diversificarii economiei rurale si imbunatatirea calitatii vietii din spatiul rural....

Analiza Activității economico-financiare a Întreprinderii și Rolul Ei în Dezvoltarea Economiei Naționale

Introducere În perioada pe care o parcurgem – de trecere de la o economie supercentralizată la economia de piaţă – sunt necesare eforturi...

Evaluarea Activelor unei Proprietăți în Vederea Garantării unui Împrumut

CAPITOLUL 1- CONCEPTUL DE EVALUARE ECONOMICĂ 1.1 Scurt istoric. Concepte de bază în evaluare. Primele concepte privind teoria evaluării a apărut...

Proiect finanțele întreprinderii - SC Magnic SRL

SC Magnic SRL cu sediul in Beresti,str.Muncii avand cod unic de inregistrare16832184 inregistrata la ORCsub nr. J17/1616/2004 in perioada 01...

Dare de producție în baza datelor întreprinderii SRL Renet-Aromat

Capitolul I.Caracteristica generală a S.R.L.”Renet-Aromat” Caracteristica economica-naturala a intreprinderii SRL “Renet-Aromat’’ Întreprinderea...

Ai nevoie de altceva?