Introducere “ Nu confunda drumul pe care mergi cu destinaţia, doar pentru că ai o furtună în faţă, nu înseamnă că nu te îndrepţi spre soare. ” Cînd ţi-ai dat acordul să intre în asociaţia bucătarilor sau iubitorilor de artă culinară, atunci nu ai putea să îţi retragi candidatura. Fie cît de greu , cît de multe obstacole vei obţine în faţă, cîtă concurenţă vei avea , oricum luptăte să fii mai bun… Chiar dacă cineva îţi spune că “ eşti un bucătar rău ”, atunci tu raspundei că poate şi sunt un bucătar rău dar în adîncul sufletului eu cred că sunt un adevărat maestro în arta culinară, dar este de dorit să nu spună nimeni că eşti un bucătar rău, munceşte că doar prin muncă vei ajunge departe. Activînd şi muncind în întreprinderea de alimentaţie public am cunoscut foarte multe lucruri de exemplu ce înseamnă “ alimentaţie public ”. Alimentație publică este o ramură a economiei naționale care produce și realizează alimente, precum și organizează alimentația populației la ospătării, bufete, cafenele, restaurante etc. Are o mare însemnătate respectarea cerințelor igienice privind prepararea bucatelor. La întreprinderile de alimentația publică procesul tehnologic se organizează în flux pentru a exclude atît contactul dintre produsele alimentare crude, semifabricate, reziduri și bucatele gata, cît și dintre veselele spălate și cele nespălate. Întreprinderile de alimentație publică sunt prevăzute cu încăperi pentru deservirea - vizitatorilor (antreu cu garderobă, toaletă și lavoar, sufragerie, bufet) - încăperi de producție : local administrativ (birou, oficiu de aprovizionare, vestiar, cameră de duș, toaletă cu lavoar, cameră de odihnă), - încăperi de producție propriu-zise (bucătărie, sală de distribuire a bucatelor, secție pentru prelucrarea legumelor, a cărnii și peștelui, spălătorii). Pentru a preveni infectarea bucatelor gata, este necesară respectarea cu strictețe a regulilor de folosirea a meselor, cuțitelor și tocatorilor. Sala de distribuire a bucatelor gata trebuie să comunice cu bucătăria, sufrageria și spălătoria. Alimentele ușor alterabile se păstrează în instalații frigorifice. Sufrageria trebuie să fie destul de spațioasă (1,25 m pentru un loc), confortabilă, luminoasă, curată și bine aerisită. Tacîmurile se spală în 3 trepte: • degresarea (cu soluție de sodă calcinată sau de muștar) • dezinfectarea (cu clorură de var – 10 ml de soluție de 10% la un litru de apă) • clătirea (cu uncrop ). Personalul de deservire de la ospătării poartă permanent șorțuri și scufii albe curate. El este supus periodic unui examen medical. În alimentaţia publică nu este deloc uşor, dacă ai început să mergi pe acest drum, mie numi rămîne nimic decît să-ţi urez “ DRUM BUN ” , şi ţine minte….. : “ Ceea ce eşti se va vedea în ceea ce faci ”
Documente, anexe legislative ș organizatorice 1. Hotărîrea Guvernului nr.1209 din 02.11.2007 cu privire la prestarea serviciilor de alimentație publică 2. Nomenclatorul-tip al UAP, conform anexei ne.2 3. Regulamentul de clasificare a UAP pe categorii. 4. Acte normative (licență, autorizații, certificate de calitate etc.) Cărți, și alte documente pentru extragerea informației 1. ,,Arta Culinară” , N.A.Anfimova, T.I.Zaharova, Editura Lumina, Chișinău 1990 Informații virtuale 1. www.google.md 2. www.videoculinary.ru 3. www.lex.justice.md 4. www.arhiva.gov.md 5. www.medenciclopedie.com 6. www.contabilsef.md 7. www.biblioteca.regielive.ro 8. www.arta.md
Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.
Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.