Raportul de Tara al Romaniei

Extras din licenta Cum descarc?

I. Introducere - vedere de ansamblu
Pana in anul 2006 Romania si-a reformat si restructurat economia in totalitate in vederea aderarii la UE in 2007. In acest context, guvernul a incercat sa consolideze institutii, sa elaboreze si sa implementeze politici pentru a transforma fundamental economia si societatea romaneasca. Pentru aceasta, a fost nevoie de un angajament politic puternic, experienta si resurse importante, precum si de sprijinul populatiei si cel extern. Desi in perioada 2002 - 2006 Romania a inregistrat o crestere economica remarcabila, dificultatile majore persistau. Continuarea reformelor structurale a fost esentiala pentru consolidarea unei economii de piata competitive, capabila sa faca fata presiunilor integrarii in UE. 
Evenimentele petrecute de la inceputul tranzitiei. Tranzitia Romaniei, inceputa in 1990, a fost mai dificila decat in alte tari din Europa Centrala si de Est. Aceasta s-a datorat, in parte, faptului ca la sfarsitul anilor 1980, economia Romaniei era in pragul colapsului, dupa 40 de ani de planificare centrala stricta care a pus accentul pe independenta si s-a concentrat excesiv asupra industriei grele si asupra proiectelor de infrastructura mari si nerentabile. 
Incercand sa minimalizeze costurile sociale ale tranzitiei guvernul roman a ezitat initial sa impuna constrangeri fiscale stricte si sa privatizeze intreprinderile mari si neprofitabile. La sfarsitul anilor 1990, incercarile de a impune stabilitate macroeconomica fara un sprijin structural complet au dus la o crestere economica negativa si la cresterea rapida a saraciei.
Performante economice recente. Incepand cu anul 2000, guvernul a implementat politici macroeconomice care au venit in sprijinul cresterii economice. Rezultat a fost o crestere puternica a PIB in urmatorii cinci ani. In plus, inflatia si ratele dobanzilor au scazut constant, deficitul fiscal a fost adus sub control, rezervele de valuta au crescut la niveluri istorice, iar balanta externa s-a mentinut la niveluri acceptabile. Cresterea exportului s-a mentinut la un nivel ridicat, alimentata de investitiile private si de deprecierea competitiva initiala a monedei. Competitivitatea sectorului industrial s-a marit datorita cresterii productivitatii. Romania este, in prezent, o destinatie vizibila si atragatoare pentru investitorii internationali ca urmare a evaluarilor oficiale superioare si a accesului sporit la pietele internationale de capital.
Lucrarea de fata imbina abordarile de ordin teoretic cu cele analitice pentru caracterizarea evolutiei Romaniei, din punct de vedere economic, in perioada 2002 - 2006, si identifica factorii care au influentat-o. Teza este structurata in doua capitole care dezvolta subiecte menite sa intregeasca aspecte legate de evolutia economica a Romaniei in perioada analizata.
Cap 1 Sistemul de evidenta si masurare a rezultatelor macroeconomice - instrument de evidenta statistica si analiza in economia unei tari
Rezultatele activitatii la nivel macroeconomic intr-o perioada determinata, de regula un an, obtinute de catre toti agentii economici din economia nationala, se reflecta cifric si cantitativ prin indicatori sintetici. Indiferent de natura rezultatelor (bunuri materiale si servicii) si fluxurilor din economia nationala, acesti indicatori se calculeaza numai in expresie valorica, prin intermediul preturilor si tarifelor. In functie de scopul urmarit, ei pot fi evaluati la preturile pietei (preturile cumparatorilor) sau la preturile factorilor de productie (preturile producatorilor) . 
Sistemul de evidenta si masurare a rezultatelor macroeconomice indeplineste, prin indicatorii utilizati, o serie de functii esentiale: 
o instrument de evidenta statistica - ofera o imagine de ansamblu asupra procesului cresterii si dezvoltarii economice; 
o instrument de analiza a activitatii economice in perioada anterioara si a echilibrului macroeconomic, permit intelegerea legitatilor economice si a modului lor de manifestare;
o suport de baza al fundamentarii deciziilor in economie - reflecta tabloul fluxurilor din economia nationala, al interdependentelor vietii economice); 
o au o larga utilizare pentru comparatii internationale.
1.1 Indicatorii care reflecta rezultatele macroeconomice in SCN - aspecte teoretice 
Indicatorii care reflecta rezultatele macroeconomice in Sistemul Conturilor Nationale sunt: produsul global brut (PGB); produsul intern brut (PIB); produsul intern net (PIN); produsul national brut (PNB); produsul national net (PNN); venitul national (VN). 
Produsul global brut (PGB) reflecta valoarea totala a bunurilor materiale si a serviciilor, cu caracter marfar si nemarfar, obtinute intr-o perioada de timp, in cadrul subsistemelor economiei nationale. PGB se calculeaza ca suma a productiei brute de bunuri materiale si servicii din toate sectoarele, adica prin insumarea consumului final si a celui intermediar.
PGB=PIB+Ci
Produsul intern brut (PIB) masoara productia finala de bunuri si servicii obtinute de catre agentii economici ce isi desfasoara activitatea in interiorul tarii, destinate consumului final. Acest indicator exprima marimea valorii adaugate brute a bunurilor materiale si serviciilor produse in interiorul tarii ajunse in stadiul final al circuitului economic. Se determina prin: metoda valorii adaugate, metoda utilizarii finale (metoda cheltuielilor) si metoda veniturilor. Vom prezenta metoda utilizarii finale deoarece ne este utilia pentru analiza propusa in aceasta lucrare. Metoda presupune insumarea componentelor ce exprima utilizarea finala a bunurilor si serviciilor evaluate la preturile pietei, mai putin valoarea bunurilor si serviciilor importate. :


Fisiere in arhiva (1):

  • Raportul de Tara al Romaniei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!