Raspunderea Civila si Delictuala

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
In aceasta scurta introducere la lucrarea de fata voi incerca sa fac o succinta prezentare a motivelor ce m-au determinat sa sustin aceasta lucrare de diploma la examenul de licenta.
In primul rand am ales o tema din cadrul Dreptului Civil deoarece aceasta materie a fost una din materiile pe care le-am indragit cel mai mult pe parcursul celor patru ani de facultate. Am indragit aceasta materie datorita continutului si problematicii sale bogate, datorita dinamismului sau si a legaturilor pe care le are cu celelalte materii de drept. 
Dinamismul acestei materii nu consta in primul rand in modificari de ordin legislativ cum se intampla in cazul altor materii de drept cu acest dinamism se manifesta prin interpretarea unelor norme continute din dorinta si totodata necesitatea de a face aceste norme sa corespunda realitatilor sociale.
In ceea ce priveste tema aleasa, aceasta alegere am facut-o tocmai complexitatii continutului sau precum si datorita faptului ca reprezinta inca o problematica mai controversata dupa cum se va vedea mai departe.
Cu privire la structura acestei lucrari doresc sa precizez faptul ca primele doua capitole au menirea de a prezenta unele notiuni care sa ajute la o mai buna intelegere a urmatoarelor capitole.
Am facut aceasta precizare intrucat multi din ilustrii profesori pe care am avut onoarea sa ii cunosc in timpul facultatii au incercat sa ne explice faptul ca rolul unei lucrari de acest gen este de a face si un neinitiat sau mai putin initiat in tainele acestei materii, sa inteleaga notiunile prezentate. 
In acelasi timp o astfel de lucrare ar trebui sa constituie o expunere cel 
putin interesanta si pentru cei initiati in tainele acestei materii sau creeaza chiar doctrina.
In incheierea acestei scurte prezentari mai doresc sa precizez si faptul ca unul din profesorii cu care am avut onoarea sa fac seminariile la aceasta materie ne-a marturisit in cadrul orei de clasa, ceva ce atunci nu prea am luat in seama. Distinsul profesor a spus ca Dreptul Civil este una din materiile la care cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca mai sunt inca multe alte lucruri de invatat pentru a intelege aceasta materie in toata complexitatea ei.
CAPITOLUL I
Raspunderea civila delictuala
1. Consideratii generale
1 ? 1 Sediul materiei (si felurile raspunderii)
Raspunderea civila delictuala este reglementata in Codul Civil in articolele 998 - 1003. Aceste articole sintetizeaza principiul raspunderii civile pentru faptele ilicite cauzatoare de prejudicii. 
In categoria faptelor ilicite, ca izvoare de obligatii, intra asa cum ne prezinta Codul Civil in Capitolul V din titlul III, delictele si cvasidelictele (delictul este reglementat in art. 998 Cod Civil iar cvasidelictul in art. 999 Codul Civil).
Desi in Codul Civil nu intalnim enuntata distinctia dintre delicte si cvasidelicte, prin lecturarea continutului legal al articolelor 998 si 999 Codul Civil observam ca delictul este acel fapt ilicit cauzator de prejudiciu produs printr-o actiune sau inactiune, cu intentia de a pagubi pe altul (art. 998 Cod Civil), iar cvasidelictul este tot un fapt ilicit producator de prejudicii, savarsit de o persoana din imprudenta sau neglijenta sa. Deci intentia este cea care deosebeste delictul de cvasidelict (intentia lipseste in cazul cvasidelictului).
In articolele 998 - 999 Cod Civil este reglementata raspunderea pentru fapta proprie. Astfel, articolul 998 Cod Civil prevede : ,,ori ce fapta a omului care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara" ; iar articolul 999 Cod Civil prevede : ,,omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa dar si de acela cauzat prin neglijenta sau prin imprudenta sa".
In afara de raspunderea pentru fapta proprie in urmatoarele articole este reglementata si raspunderea pentru fapta ilicita a altor persoane (art. 1000 alin. 2, 3 si 4 Cod Civil) precum si raspunderea pentru lucruri, edificii si animale (art. 1000 alin. 1 Cod Civil, art. 1001 Cod Civil si art. 1002 Cod Civil).
Raspunderea pentru fapta ilicita a altor persoane este de trei feluri, dupa cum urmeaza : raspunderea parintilor pentru faptele ilicite savarsite de copiii lor minori (art. 1000 alin. 2 Cod Civil), raspunderea comitentilor pentru prejudiciile create de prepusii lor in functiile incredintate (art. 1000 alin. 3 Cod Civil) si raspunderea institutorilor si mestesugarilor pentru prejudiciile cauzate de elevii si ucenicii aflati sub supravegherea lor (art. 100 alin. 4 Cod Civil).
Raspunderea pentru lucruri, edificii si animale se prezinta si ea sub trei aspecte : raspunderea persoanei pentru prejudiciile cauzate de lucrurile aflate in paza sa juridica (art. 1000 alin. 1 Cod Civil), raspunderea pentru prejudiciile cauzate de animalele aflate in paza juridica a unei persoane (art. 1001 Cod Civil) si raspunderea proprietarului pentru prejudiciile cauzate ca urmare a ruinei edificiului sau a unui viciu ascuns de constructie (art. 1002 Cod Civil).
In fine prin art. 1003 este reglementat faptul ca persoanele carora le este imputabil prejudiciul sunt obligate solidar pentru despagubire.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Civila si Delictuala.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!