Raspunderea Parintilor Pentru Modul de Exercitare a Autoritatii Parintesti

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
CONSIDERATII INTRODUCTIVE PRIVIND AUTORITATEA PARINTEASCA
1.1. Notiunea de autoritate parinteasca
In limbaj curent, termenul ,,autoritate" are semnificatia de drept sau imputernicire de a comanda ori de a da dispozitii sau de a impune cuiva ascultare .
Prezumtia de autoritate parinteasca comuna a fost introdusa in legislatiile multor state pentru a corecta situatia discriminatorie in care se aflau parintii de sex masculin cu privire la incredintarea minorilor.
Incepand cu jumatatea secolului al XIX-lea in Anglia, imperiu global la acea vreme, in caz de divort copii au fost acordati in mod automat mamelor spre crestere si educare in baza unei presupuneri ca acest parinte ar avea abilitati parentale mai dezvoltate decat parintele de sex opus.
Incepand cu sfarsitul secolului XX si pana in prezent, aceasta prezumtie de incredintare catre mama a fost eliminata treptat din majoritatea legislatiilor nationale, fiind inlocuita de prezumtia de autoritate parinteasca comuna .
Noul Cod civil reglementeaza o notiune noua, autoritatea parinteasca. Aceasta constituie cadrul general cu privire la drepturile si indatoririle parintesti privind persoana si bunurile copilului minor, exercitarea autoritatii parintesti si decaderea din exercitiul drepturilor parintesti.
Autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si indatoriri, care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti . 
Parintii vor exercita autoritatea parinteasca numai in interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, si il vor asocia pe copil la toate deciziile care il privesc, tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate. Autoritatea parinteasca se va exercita pana la data cand copilul obandeste capacitatea deplina de exercitiu . 
Ambii parinti raspund pentru cresterea copiilor lor minori. Daca parintii sunt divortati, autoritatea parinteasca se va exercita potrivit dispozitiilor referitoare la efectele divortului in raporturile dintre parinti si copii.
Una din importantele institutii ale dreptului civil civil roman era puterea parinteasca cunoscuta sub denumirea de patria potestas. Aceasta reprezenta puterea pe care ascendentul o avea asupra persoanelor libere (liberi) ce faceau parte din familia lui, respectiv asupra descendentilor sai :fii, fiice si nepoti din fii numiti filii familias .
In opinia noastra renuntarea la denumirea ,,ocrotirea parinteasca" din vechea reglementare, si optiunea pentru expresia ,,autoritatea parinteasca" marcheaza revenirea la traditia normativa romana din domeniu . 
Sub imperiul vechii reglementari conitinuta de prevederileCodului familiei,Decretul nr.31/1954 siDecretul nr. 32/1954, care nu foloseau expresia ,,autoritate parinteasca", ci pe aceea de,,ocrotire parinteasca" aceasta din urma a fost definita ca ,,mijlocul juridic de ocrotire a minorului incare drepturile si indatoririle cu privire la persoana si bunurile minorului se exercita, respectiv seindeplinesc de catre parinii sai .
Puterea parinteasca sub fiii e familie erau pusi inceta la moartea lui pater familias cand acestia deveneau persoane sui juris. Nu deveneau insa persoana sui juris, prin moartea bunicului, nepotul ce se gasea sub puterea acestuia intrucat trecea sub puterea tatalui sau, ramanand pana la decesul acestuia din urma persoana alieni juris, indiferent de varsta pe care o avea.
Daca tatal deceda inaintea bunicului, nepotul devenea persoana sui juris la moartea bunicului sau .


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Parintilor Pentru Modul de Exercitare a Autoritatii Parintesti.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!