Raspunderea Patrimoniala a Angajatorului

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
NOTIUNI GENERALE PRIVIND RASPUNDEREA PATRIMONIALA.5
1.1. Definitia raspunderii patrimoniale (notiune).5
1.2. Natura juridica.6
1.3. Reglementare interna.7
1.4. Trasaturile raspunderii patrimoniale.8
CAPITOLUL II
RASPUNDERE PATRIMONIALA SI ALTE TIPURI DE RASPUNDERE JURIDICA.11
2.1. Raspunderea patrimoniala si raspunderea civila contractuala.11
2.2. Raspunderea patrimoniala si raspunderea civila delictuala.12
2.3. Comparatie intre raspunderea civila delictuala si raspundera civila contractuala.14
2.4. Raspunderea patrimoniala si raspunderea materiala.21
2.5. Raspunderea patrimoniala si raspunderea pentru daune morale.23
CAPITOLUL III
RASPUNDEREA PATRIMONIALA A ANGAJATORULUI FATA DE SALARIATI.27
3.1. Notiune.27
3.2. Natura juridica a raspunderii patrimoniale a angajatorului.28
3.3. Conditiile raspunderii patrimoniale a angajatorului.30
3.4. Cazurile in care angajatorul raspunde patrimonial.39
3.5. Cauze de neraspundere patrimoniala.41
3.6. Caracteristici ale raspunderii angajatorului fata de salriatii sai.45
3.7. Modalitati de recuperare a prejudiciului.47
3.7.1. Prin acordul partilor.47
3.7.2. Prin intermediul instantelor de judecata.54
CAPITOLUL IV
SOLUTIONAREA LITIGIILOR PRIVIND OBLIGAREA ANGAJATORULUI LA RASPUNDEREA PATRIMONIALA.60
CONCLUZII.65
BIBLIOGRAFIE.69


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
NOTIUNI GENERALE PRIVIND RASPUNDEREA PATRIMONIALA
1.1 . Definitia raspunderii patrimoniale (notiune)
Principala modificare de esenta a noului Cod al muncii, in raport cu cel anterior, il constituie imprejurarea ca, pe planul raspunderii reparatorii, raspunderea materiala a salariatilor a fost suprimata, iar, in locul ei, a fost reglementata, atat cu privire la dezdaunarea angajatorului, cat si cu referire la despagubirea salariatului, o raspundere patrimoniala intemeiata pe ansamblul ,,normelor si principiilor raspunderii civile contractuale (art. 269, alin. 1, si art. 270, alin. 1, din Legea nr 53/2003) 
Codul muncii reglementeaza raspunderea patrimoniala intr-un capitol distinct - al III-lea (din titlul al XI-lea ''Raspunderea juridica'') art. 269-275.
Exista insa si reglementari anterioare Codului muncii care, cu titlu de norme speciale, au ramas in vigoare si se aplica, total sau partial, anumitor categorii de salariati, si anume :
- Legea nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice, modificata prin Legea nr. 54/1994;
- Ordonanta Guvernului 121/1998 privind raspunderea materiala a militarilor .
Raspunderea patrimoniala reciproca a partilor raportului juridic de munca (angajator si salariat) izvoraste din contractul individual munca, are caracter reparatoriu si se intemeiaza, conform art. 269 si art. 270 din Codul muncii, pe ''normele si principiile raspunderii civile contractuale''. Asadar, fie angajatorul, fie salariatul, poarta o raspundere patrimoniala reparatorie care se intemeiaza pe rigorile raspunderii civile contractuale, fara a fi insa exclusive o raspundere de drept comun. De aceea, se poate afirma ca raspunderea patrimoniala reglementata de codul muncii constituie, ca natura juridica, o varietate a raspunderii civile contractuale, avand anumite particularitati determinate de specificul raporturilor juridice de munca.
Si in dreptul comun (civil) exista reguli generale privind, in ansamblu, raspunderea civila contractuala si reguli speciale aplicabile unuia sau altuia dintre contractele civile. Mutatis mutandis, acelasi este sistemul si in privinta raspunderii patrimoniale care are ca suport contractul individual de munca:
- reguli generale ale acestei raspunderi apartin dreptului comun (repectiv celor din Codul civil care guverneaza raspunderea civila contractuala);
- la ele se adauga o serie de norme specifice cuprinse in Codul muncii.
Contractul colectiv de munca unic la nivel national nu cuprinde niciun fel de clauze speciale referitoare la raspunderea patrimoniala .
1.2. Natura juridica
In ceea ce priveste natura juridica a raspunderii patrimoniale, intr-o prima opinie s-a sustinut ca aceasta este o varietate a raspunderii civile contractuale . Intr-o alta opinie, raspunderea patrimoniala este o institutie specifica Dreptului muncii, avand o natura proprie, nereductibila la raspunderea civila; sub aspectul izvorului, obligatia de dezdaunare a angajatorului deriva din contractul individual de munca .
Asa cum rezulta din insusi enuntul termenilor care o definesc, raspunderea patrimoniala implica savarasirea unei daune in patrimoniul angajatorului. De aici decurge si deosebirea esentiala intre raspunderea disciplinara, administrativa, penala - ori extrapenala, care atrage aplicarea unei masuri de influentare publica - a salariatilor, pe de o parte, si raspunderea lor patrimoniala, pe de alta parte, consta in functia proprie acestor raspunderi, primele avand, in principal, un caracter educativ-sanctionator, respectiv exclusiv educativ, in ipoteza raspunderii care atrage aplicarea unei masuri de influentare publica , in timp ce raspunderea patrimoniala - ca si cea civila - are, in principal, un caracter educativ-reparator .


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Patrimoniala a Angajatorului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!