Razboiul Rece in Analiza Autorilor Romani

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE p.1
CAPITOLUL I. Perspectiva asupra Razboiului Rece (1945-1990) p.3
1.1 Terminologie p.3
1.2 Cadrul general Analiza descriptiva.Periodizare p.4
1.3 Primul Razboi Rece 1945-1953 p.8
1.4 Politica pe marginea prapastiei.1953-1969 p.9
1.5 Destinderea 1969-1979 p.11
1.6 Al doilea Razboi Rece 1979-1985 p.12
CAPITOLUL II. Sfarsitul Razboiului Rece.Semnificatii si consecinte. p.15
2.1 Prabusirea regimurilor socialiste totalitare din Europa. p.15
2.2 Romania in decembrie 1989 p.21
2.3 Sfarsitul Imperiului Sovietic p.26
CAPITOLUL III.STUDIU DE CAZ: Razboiul Rece in analiza autorilor romani. p.30
3.1 Contextul ideologic al aniilor '80 p.30
3.2 Razboiul Rece prezentat de autori romani inainte de 1989 p.34
3.3 Razboiul Rece prezentat de autori romani dupa 1989 p.41
CONCLUZII p.51
BIBLOGRAFIE p.54


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Perioada de timp cuprinsa intre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial si inceputul aniilor '90, cunoscuta sub termenul de ,,razboi rece" reprezinta conflictul dintre doua state fondate pe principii si valori diametral opuse.
Aceasta rivalitate manifestata dintre Est si Vest, a fost extrem de importanta, intrucat a afectat profund sistemul de relatii internationale si raporturile dintre state.Pe tot parcursul acestei perioade a existat riscul degenerarii intr-un razboi la scara mondiala. Desi principalul obiectiv al celor doi adversari era evitarea acestui lucru, au existat anumite momente cheie, de gestionarea carora a depins o posibila declansare a celui de-al treilea razboi mondial.
Statele Unite ale Americii si fosta Uniune Sovietica au reprezentat actorii principali ai razboiului rece, care a fost o confruntare non-militara, desi a cauzat cursa inarmarii, deschisa si limitata.
Literatura de specialitate in ceea ce priveste problematica razboiului rece este una extrem de vasta. Razboiul rece a fost analizat si prezentat de numerosi si renumiti scriitori.
Una dintre cele mai ample lucrari care a tratat razboiul rece este cea a lui Martin McCauley, intitulata Rusia, America si Razboiul Rece 1949-1991, publicata de Editura Polirom Iasi in anul 1999. O alta lucrare importanta este Enciclopedia Razboiului Rece, scrisa de Thomas Parrish la Editura Univers Enciclopedic Bucuresti in 2002.
In ceea ce priveste autorii romani, care au tratat razboiul rece, o lucrare importanta este cea scrisa de Liviu C.Tirau Intre Washington si Moscova: Romania 1945-1965, la Editura Tribuna Cluj-Napoca in 2005.
Bogdan Barbu a tratat razboiul rece in cartea Vin americanii!: prezenta simbolica a Statelor Unite in Romania Razboiului Rece : 1945-1971, la Editura Humanitas , Bucuresti 2006.
Prezenta lucrare isi propune sa analizeze, pe parcursul a trei capitole relatiile internationale in perioada razboiului rece, atat din perspectiva autorilor straini, cat si din cea a autorilor romani.
Primul capitol defineste termenul de ,,razboi rece" si descrie cele patru perioade principale ale acestuia. De asemenea in cadrul acestui capitol sunt prezentate crizele care au marcat aceasta perioada de jumatate de secol.
Capitolul II prezinta sfarsitul razboiului rece, semnificatiile si consecintele acestui conflict. Sunt prezentate evenimentele care au marcat anul 1989, si care s-au desfasurat in aproape intreg lagarul socialist mondial contribuind la prabusirea regimului politic totalitar instaurat dupa cel de-al doilea razboi mondial. Ultima parte a celui de-al doilea capitol evidentiaza trasaturiile regimului ceausist, care au condus la revolutia din decembrie 1989.
Ultimul capitol prezinta razboiul rece din punctul de vedere al unor autori romani, care au scris despre acest eveniment in perioada ceausista, dar si din punctul de vedere al unor autori care au tratat razboiul rece dupa anul 1989.
Printr-o comparatie intre acesti autori romani care au prezentat razboiul rece inainte de 1989 si dupa, doresc sa surprind faptul ca principalele deosebiri intre explicatiile razboiului rece inainte de decembrie 1989 si dupa acest an au o cauza ideologica.
Metoda utilizata in acest studiu de caz este analiza de continut, aceasta est o metoda de cercetare utilizata in diverse domenii, de la sociologie, istorie, lingvistica, psihologie si stiintele comunicarii.
,,Metoda analizei de continut este o tehnica de colectare si analiza a continutului textului."


Fisiere in arhiva (1):

  • Razboiul Rece in Analiza Autorilor Romani.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!