Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor

Cuprins licență Cum descarc?

Partea I Tehnologia informationala. Generalitati 	7
   Cap. I Componenta informationala	9
         1.1 Notiunile de informatie si sistem	9
         1.2 Notiunile de sistem informational si sistem informatic	12
   Cap. II Tehnologia informationala	15
       2.1 Calculatoarele. Hardware	16
            2.1.1 Evolutia calculatoarelor	16
            2.1.2 Tipuri de calculatoare	18
            2.1.3 Conceptul de sistem de calcul. Componentele unui sitem de calcul	19
            2.1.4 Dispozitive periferice: intrari/iesiri si tehnologii de stocare	23
       2.2 Calculatoarele. Software 	28
Partea a II-a Sisteme de Sprijinire a Deciziilor   	33
   Cap. III Sisteme informatice pentru sustinerea managementului	35
      3.1 Implicarea informaticii in componentele procesului de management
                    prin intermediul sistemului informational	35
      3.2 Sisteme informatice moderne pentru sustinerea managementului	38
          3.2.1 Sisteme de Sprijinire a Deciziilor	38
          3.2.2  Sisteme Informatice Destinate Managementului din Esalonul Superior	42
          3.2.3  Sisteme de Sprijin a Managementului din Esalonul Superior	44
          3.2.4  Sisteme Expert	45
   Cap. IV Realizarea sistemelor	48
4.1 Problema proiectarii	48
4.2 Ciclul vietii proiectarii unui sistem	49
4.3 Rolul managerilor, utilizatorilor si proiectantilor	50
BIBLIOGRAFIE	52


Extras din licență Cum descarc?

Resursele necesare functionarii oricarei organizatii se clasifica in resurse vizibile
(resurse materiale, financiare si umane) si resurse invizibile (resurse informationale).
Pentru intelegerea cat mai corecta a notiunilor de informatie si data, intre care exista o deosebire clara desi ele sunt considerate sinonime este necesara abordarea informatiei din mai multe puncte de vedere. Astfel putem distinge:
- Punctul de vedere al perceptiei umane, care presupune legarea informatiei de efectele ce pot apare in urma acestei receptari;
- Punctul de vedere analitic, ligvistic, informatia putand fi descrisa in termeni ce se refera la sensul sau structura ei;
- Punctul de vedere ingineresc, fizic, informatia putand fi descrisa in termenii manifestarii sale fizice - mediul de pastrare, rezolutia sau acuratetea cu care se emite, se receptioneaza etc.
Prin urmare informatia se poate defini ca fiind acea entitate care inlatura total sau partial starea de nedeterminare, numita entropie, pe baza unui mesaj adresat unui receptor.
De asemenea informatia mai poate fi definita ca o data ce a primit un anumit sens pentru utilizatori specifici.
Notiunea de data se defineste ca o observatie sau un aspect despre un fenomen fizic sau tranzactie de afaceri. Mai exact, datele reprezinta masuri obiective ale atributelor (caracteristici) entitatilor (oameni, locuri, lucruri sau evenimente).
O alta notiune ce necesita a fi definita o reprezinta procesul de conducere care este procesul prin care informatiile sunt transpuse actiune prin intermediul deciziilor. Prin urmare continutul conducerii este determinat in mare masura de sistemul de informare, ce constituie baza pentru luarea deciziilor.
In prezent conceptul data-informatie castiga tot mai mult teren ocupand primul loc in informatica economica si afaceri. Al doilea nivel este ocupat de informatiile derivate din alte pe baza de rationament, nivel considerat a fi nivelul cunostintelor.
Cunostinta cuprinde capacitatea de a evalua informatia intr-un anumit sens sau scop. Detinerea de cunostinte sau abilitatea de a efectua sarcini complexe, presupune mai mult decat a avea o lista de instructiuni sau informatii necesare lucru ce presupune abilitatea manipularii informatiilor sau sarcinilor.
Se poate concluziona ca aceeasi comunicare poate avea utilitati diferite pentru observatori diferiti, depinzand de gradul cunoasterii anterioare ca si de pozitia observatorului in raport cu obiectul. Informatia prezinta interes doar daca poate fi utilizata.
O informatie este considerata relevanta daca indeplineste urmatoarele conditii: dezvolta cunostintele, reduce nedeterminarea, este utilizabila pentru scopul propus.
Caracteristicile fundamentale pentru ca o informatie sa fie utila sunt:
- Consistenta - sa fie suficient de cuprinzatoare incat sa poata furniza cat mai multe cunostinte;
- Relevanta - sa poata furniza cunostinte care ne lipsesc pentru luarea deciziei. In multe situatii este dificil sa se spuna daca o informatie este sau nu relevanta;
- Exactitatea - daca informatia este exacta atunci continutul ei reflecta situatia reala a fenomenului, influentand astfel luarea deciziei. Aceasta caracteristica mai poarta denumirea de acuratetea informatiei;
- Oportunitatea - sa existe un decalaj corespunzator intre momentul primirii informatiei si cel in care se impune luarea deciziei;
- Accesibilitatea - adica poate fi utilizata in momentul in care este necesara. Modul de prezentare a informatiei are o importanta deosebita;
- Complexitatea - adica trebuie sa provina din sursa suficient de apropiata fenomenului sau organizatiei si trebuie sa acopere aria dorita de cel care ia decizii.
Conceptul de sistem
Un sistem poate fi definit simplu ca un grup de elemente in interactiune ce formeaza un intreg. Exemple de sisteme se pot intalni in fizica, biologie, in tehnologia moderna si societatea umana. Astfel putem vorbi de sistemul fizic format de soare si planete, de sistemul biologic al corpului omenesc, de sistemul tehnologic al unei rafinarii si de sistemul socio-economic al unei intreprinderi. Urmatoarea definitie este mai apropiata conceptului de sistem informatic.
Sistemul este un grup de componente interlationate ce actioneaza impreuna spre un tel comun prin acceptarea de intrari si producerea de iesiri intr-un proces organizat de transformare. Un astfel de sistem (uneori denumit dinamic) are trei componente de baza:
- Intrarile ce presupun antrenarea si asamblarea de elemente ce intra in sistem si urmeaza a fi procesate.
- Transformarea ce presupune procesul de transformare a intrarilor in iesiri. Exemple: procesul de manufacturare, respiratia omului, calculele matematice.
- Iesirile presupun transferarea elementelor care au fost produse prin procesul de transformare la destinatia lor finala. De exmplu produsele finite, serviciile, informatiile manageriale trebuie transmise utilizatorilor umani.
Conceptul de sistem este mai folositor prin adaugarea urmatoarelor componente: feedback si control. Un sistem prevazut cu aceste componente este denumit sistem cibernetic, adica auto-reglator.
Feedback-ul reprezinta date referitoare la performantele unui sistem. De exemplu date despre vanzarea reprezinta feedback pentru un manager de vanzari.
Controlul presupune monitorizarea si evaluarea feedback-ului pentru a determina daca sistemul actioneaza in conformitate cu scopurile sau obiectivele sale. Functiei de control ii revine apoi sarcina de a aduce corecturile necesare intarilor si transformarilor pentru a asigura iesirile necesare. De exemplu un manager de vanzari isi exercita controlul atunci cand schimba sarcinile vanzatorilor carora le indica noi zone pentru vanzare dupa ce a analizat situatia vanzarilor.
Se impune sublinierea si a altor caracteristici care sunt importante pentru intelegerea mai buna a sistemelor informatice. Un sistem nu exista in vid. El exista si functioneaza intr-un mediu care contine si alte sisteme. Daca un sistem este componenta a unui sistem mai mare el se numeste subsistem, iar sistemul mai mare se numeste mediu. Sistemul este separat de celelate sisteme prin intermediul granitelor.
Mai multe sisteme pot impartasi acelasi mediu. Unele din aceste sisteme pot fi conectate printr-o interfata. In fig. 1 este ilustrat conceptul de sistem deschis, adica acel sistem care interactioneaza cu alte sisteme din acelasi mediu. In aceasta diagrama, sistemul schimba intrari si iesiri cu mediul. Astfel se poate afirma ca sistemul este conectat cu mediul prin intermediul interfetei intrarilor si iesirilor. Un sistem care are abilitatea sa se schimbe pe el sau mediul din care face parte se numeste sistem adaptativ.


Fisiere în arhivă (2):

  • INCEPUT.DOC
  • LUCRARE.DOC

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1.Curtis, G.Business Information Systems, 3rd Ed., Addison-Wesley Longman, 1998
2.Dalota, S.,Hurbean, C.Elemente de baza in analiza si proiectarea sistemelor informationale, Editura Eubeea, Timisoara, 1999
3.Lucas, H. C., Jr.Information Technology for Management, 6th Edition,McGraw-Hill, 1997
4.Lupulescu, M.(coord.)Bazele computerelor. Hard & Soft, Editura Mirton,Timisoara, 1999
5.O'Brien, J. A.Introduction to Information Systems, Irwin, 1997
6.O'Brien, J. A.Management Information Systems, 4th Ed., Irwin?McGraw-Hill, 1999
7.Oprean, D.,Racovitan, D. M.,Oprean, V.Informatica de gestiune si manageriala, Editura Eurounion, Oradea, 1994
8.Turban, E.,McLean, E.,Wetherbe, J.Information Technology for Management, John Wiley &Sons, 1996


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!