Recidiva

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I. 
NOTIUNI GENERALE PRIVIND RECIDIVA
Sectiunea I.
Aspecte generale ale pluralitatii de infractiuni
Pluralitatea de infractiuni reprezinta institutia de drept penal reglementata de C.p., in Titlul privind Infractiunea, in art. 32-40.
In Proiectul Noului Cod Penal pluralitatea de infractiuni este reglementata in Capitolul V - Unitatea si pluralitatea de infractiuni, in art. 37-44.
In sens restrans, pluralitatea de infractiuni poate fi definita ca fiind situatia in care aceeasi persoana savarseste doua sau mai multe infractiuni.
In sens larg, prin pluralitate de infractiuni este desemnata situatia prin care o persoana savarseste mai multe infractiuni inainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna din ele, cat si situatia in care o persoana savarseste din nou o infractiune dupa ce a fost condamnata definitiv pentru o alta infractiune .
Savarsirea mai multor infractiuni de catre aceeasi persoana reprezinta o stare primejdioasa a infractorului fata de care trebuie sa se ia masuri mult mai eficace, fata de infractorul primar.
Pluralitatea de infractiuni nu este o forma de existenta a infractiunii (precum tentativa), ci o stare de fapt caracterizata prin prezenta mai multor infractiuni savarsite de aceeasi persoana .
In ceea ce priveste pluralitatea de infractiuni, o problema importanta o reprezinta delimitarea acesteia de unitatea de infractiuni.
Unitatea legala este o creatie a legiuitorului, prin care se desemneaza activitatea infractionala formata dintr-o singura actiune ori inactiune ce decurge din natura faptei sau din vointa legiuitorului, savarsita de o persoana si in care se identifica continutul unei singure infractiuni .
Pluralitatea de infractiuni ridica probleme diferite in raport cu momentul comiterii infractiunilor (inainte de condamnarea definitiva, dupa condamnarea definitiva, dupa executarea pedepsei), precum si cu modul in care sunt urmarite si judecate infractiunile plurale: simultan, separat, succesiv .
Sectiunea a II-a
Formele pluralitatii de infractiuni
1. Clasificarea pluralitatii
Pluralitatea de infractiuni imbraca doua forme reglementate de C.p. in art. 32: concursul de infractiuni si recidiva, in timp ce art. 40 C.p. reglementeaza si o a treia forma a pluralitatii de infractiuni, si anume pluralitatea intermediara.
Concursul de infractiuni este forma pluralitatii de infractiuni care consta in savarsirea de catre aceeasi persoana a mai multor infractiuni, mai inainte de a interveni o condamnare definitiva pentru oricare din infractiuni.
Recidiva, ca forma a pluralitatii infractionale, deriva din repetitia savarsirii de infractiuni de catre o persoana care anterior a fost condamnata pentru una sau mai multe infractiuni.
In situatiile in care nu sunt indeplinite nici conditiile starii de recidiva, nici conditiile concursului de infractiuni deoarece a intervenit o condamnare definitiva pentru infractiunea anterioara, se creaza o stare intermediara, o pluralitate intermediara intre concursul de infractiuni si recidiva.
Pluralitatea intermediara se realizeaza in ipoteza in care o persoana, dupa ce a fost condamnata definitiv pentru una sau mai multe infractiuni, savarseste din nou o infractiune, inainte de inceperea executarii pedepsei, in timpul executarii acesteia ori in stare de evadare si nu sunt intrunite conditiile cerute de lege pentru existenta recidivei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recidiva.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!