Recidiva

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Cu aproape trei decenii in urma, in literatura de specialitate s-a declarat ca justitia penala se gaseste intr-o situatie pe care multi autori o apreciaza ca o ,,criza atat a sistemului, cat si a mijloacelor", datorita nevoii de a satisface doua cerinte cu greu de indeplinit: pe de o parte nevoia crescanda de a asigura siguranta si ordinea sociala in fata cresterii criminalitatii violente si organizate in care aceasta se manifesta, iar pe de alta parte, grija uneori excesiva de a asigura respectul drepturilor fundamentale ale omului in activitatea de aplicare si executare a sanctiunilor penale.
Pedeapsa si-a pierdut rolul intimidant, iar preventia penala, desi ramane ,,unul din postulatele inevitabile ale oricarui sistem penal", pare sa fie tot mai mult o speranta, daca nu o iluzie, recidivismul fiind un indiciu si un efect al crizei sistemului punitiv penal.
Recidivismul este un fenomen socio-criminologic cu character relativ de masa, stabil, istorico-evolutiv si juridico-penal, ce se exprima prin ansamblul infractiunilor comise pe un anumit teritoriu, intr-o perioada determinata de timp, de catre persoanele cu antecedente penale.
Recidiva a jucat un rol important in criminalitate, in mod spe!cial in criminalitatea contemporana, in sensul ca, alaturi de alti factori, contribuie la diminuarea fenomenului criminal prin mijloace specifice.
Ea face parte, ca institutie penala, din seria mijloacelor, de naturi diferite, pe care societatea le foloseste in combaterea criminalitatii.
Codul penal roman in vigoare, in dispozitiile art. 37 si 40, ,,nu defineste recidiva in general, ci defineste diferite forme ale recidivei". 
Recidiva, ca forma a pluralitatii de infractiuni, consta in savarsirea din nou a unei infractiuni de catre o persoana care anterior a mai fost condamnat definitiv pentru alta infractiune. Pluralitatea de infractiuni desemneaza un grup de doua sau mai multe infractiuni, intre care trebuie sa existe o anumita legatura din care decurg anumite consecinte juridice.
Pluraliatea de infractiuni se prezinta sub mai multe forme, cele mai importante fiind: concursul de infractiuni; recidiva; pluralitatea intermediara de infractiuni.
Capitolul I. PLURALITATEA DE INFRACTIUNI
1.1. Notiunea de infractiune 
In stiinta dreptului penal, conceptul de infractiune este folosit sub mai multe acceptiuni.
Intr-o prima acceptiune, conceptul de ,,infractiune" desemneaza fapta descrisa de legea penala impreuna cu elementele sale constitutive care definesc in ansamblul lor o anumita infractiune. La stabilirea faptelor interzise sau impuse prin incriminarea lor in Codul penal - partea speciala, in legi speciale sau legi nepenale cu dispozitiuni penale - legiuitorul porneste de la observarea realitatii obiective si de la constatarea ca astfel de fapte savarsite candva, in realitate, provoaca temerea ca ele ar putea fi repetate .
Actiunile ordonate sau oprite de lege trebuie sa fie exprimate concis (folosindu-se numai cuvinte absolut necesare); complet (cuprinzandu-se toate ipoteze esentiale ale faptei); explicit (ipotezele de incriminare nu se pot deduce unele din altele , este necesar sa rezulte expres pentru ca legea penala este de stricta interpretare); clar (deoarece daca legiuitorul doreste sa se faca ascultat , trebuie mai intai, sa se faca inteles de destinatarii legii penale) .
Intr-o a doua acceptiune, conceptul de ,,infractiune" este folosit in sensul de fapta concreta, savarsita de faptuitor si ale carei trasaturi esentiale corespund cu descrierea faptei incriminate. In aceasta acceptiune, infractiunea imbraca forme concrete de: omor comis de X, furt savarsit de Y; tradare prin transmitere de secrete comisa de Z, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recidiva.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!